17.7.2015 18:55

Το κράτος στραγγαλίζει τον Δήμο Χίου

ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ 1.600.000 ΕΥΡΩ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΕΣΟΔΑ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΑΔΥΝΑΜΕΙΑΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΝΑ ΕΚΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΗΣ

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκονται πλέον τα έσοδα του Δήμου Χίου με τον Μ. Βουρνού να χτυπάει το καμπανάκι του κινδύνου, ομολογώντας για πρώτη φορά δημόσια ότι ο Δήμος βρίσκεται στο κόκκινο, αδυνατώντας πλέον να διαχειριστεί τη συγκεκριμένη κατάσταση.

Το θέμα συζητήθηκε κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Παρασκευής έπειτα από πρόθεση του Δημάρχου να ενημερώσει το Σώμα για την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Δήμος.

Χαρακτηρίζοντας ως «πλήγμα» για την αυτοδιοίκηση, την ασυνέπεια της κεντρικής διοίκησης στην καταβολή των κονδυλίων, ο κ. Βουρνούς αναφέρθηκε σε όλα εκείνα τα σημεία που σύμφωνα με τον ίδιο δημιουργούν το πρόβλημα.

Αναλύοντας τη μαύρη τρύπα του 1.600.000 ευρώ ο Δήμαρχος σημείωσε ότι η συνολική μη απόδοση πόρων αγγίζει τις 750.000 ευρώ και η οποία προέρχεται από την μη απόδοση χρημάτων ύψους 110.000 ευρώ για τα ΚΔΑΠ- ΜΕΑ, από την περικοπή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων κατά 4% (150.000 ευρώ) αλλά και από το γεγονός ότι η ΔΕΗ παρακρατά τα ανταποδοτικά τέλη ύψους 350.000 ευρώ.

Όπως εξήγησε το πρόβλημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο καθώς τα συγκεκριμένα χρήματα είχαν προϋπολογιστεί στα τακτικά, μη ειδικευμένα έσοδα από τα οποία εξαρτάται η μισθοδοσία των υπαλλήλων, η πληρωμή του ηλεκτροφωτισμού κι άλλα σημαντικά έξοδα.

Οι φόροι «τρώνε» τα ενοίκια

Ο Μ. Βουρνούς έθεσε ακόμα μία σημαντική πτυχή επί του ζητήματος των εσόδων που αφορά στα ενοίκια του Δήμου Χίου. Όπως είπε, από τις 750.000 ευρώ βεβαιωθέντα ενοίκια που θα έπρεπε να λαμβάνει από την ενοικίαση των δημοτικών ακινήτων, έχουν εισπραχθεί μόνο οι 400.000 ευρώ. Από τις 400.000 ευρώ, οι 295.000καταβάλλονται στο κράτος ως φόρος. Αν σε αυτό το ποσό προστεθεί ο ΕΝΦΙΑ αλλά και το χαρτόσημο τότε προκύπτει ότι ο Δήμος ότι εισπράττει το καταβάλλει ακέραιο στην κεντρική διοίκηση μέσο φορολογίας.

Στο 13% η απόκλιση

Συμπερασματικά, σύμφωνα με τον Μ. Βουρνού, στην παρούσα φάση η απόκλιση των εσόδων από αυτά που είχαν προϋπολογιστεί ξεπερνά το 13% γεγονός που σύμφωνα με τον ίδιο καθιστά απαγορευτική τη διαχείριση του προβλήματος.

Μπροστά στα νέα δεδομένα που προέκυψαν από τα στοιχεία του Δημάρχου, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να συντάξει επιστολή προς κάθε αρμόδιο φορέα προκειμένου αφενός να απαιτηθούν τα χρήματα από την κεντρική διοίκηση, αφετέρου οι υπεύθυνοι για τη συγκεκριμένη κατάσταση να τεθούν προ των ευθυνών τους, μπροστά στο ενδεχόμενο ενός οικονομικού κραχ στο δημοτικό ταμείο. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ