29.1.2013 12:17

Κόσμημα στην καρδιά της πόλης

ΤΟ ΝΕΟΚΛΑΣΙΚΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΠΑΛΗΟΥ ΑΝΑΠΛΑΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΞΑΝΑΔΩΣΕ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΨΗΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΟΝΤΙΑ

«Θέλω το σπίτι των γονιών μου να είναι πάντα ωραίο», είπε ο  Σίμος Παληός και έδωσε την εντολή να επισκευαστεί και να αναπλαστεί αρχιτεκτονικά  πιστά στην αρχική του παλιά μορφή. Όλα έγιναν με σεβασμό στην ιστορία του κτίσματος, που έχει χαρακτηρισθεί παραδοσιακό και διατηρητέο, με την αρχιτεκτονική φροντίδα της Άννυ Μενδωνίδη.

Η εργολαβία

Η διαδικασία δεν καθυστέρησε καθόλου, ο εργολάβος Κώστας Παϊδας έπιασε δουλειά την Άνοιξη του 2011 και το παρέδωσε με θαυμάσια αποκατάσταση στα τέλη του Δεκέμβρη του 2012.

«Για να τα αποδώσουμε σωστά και να μην αλλοιωθεί τίποτα, ξεκινήσαμε πρώτα από την φωτογράφηση σε όλα τα σημεία. Όλα έγιναν με πιστή αντιγραφή, ήταν πολύ δύσκολο να βρούμε τα ίδια υλικά και να αντικαταστήσουμε σωστά τα φθαρμένα αρχιτεκτονικά μέλη», τονίζει ο εργολάβος.

«Έπρεπε τα πάντα να αντικατασταθούν με χειροποίητες κατασκευές, ακόμη και τα πλακάκια των πατωμάτων. Δυσκολευτήκαμε, ψάξαμε σε πολλές βιοτεχνίες, αλλά τα καταφέραμε, κουραστήκαμε, αλλά το αποτέλεσμα μας δικαίωσε και μας ικανοποίησε» προσθέτει.

Το ιστορικό του σπιτιού

Η κατοικία της μεγάλης ναυτικής οικογένειας του Παντελή Παληού βρίσκεται μεταξύ των οδών Θεοπόμπου και Πρωίου, με πρόσοψη επι της. Το κτίριο, που ανήκε αρχικά στην οικογένεια Κοντού, έχει διάφορες αρχιτεκτονικές επιρροές, με κυρίαρχο εσωτερικά το μπαρόκ.

Δίπλα του ακριβώς βρίσκεται η οικία Πρωϊου, που κτίστηκε το 1906. Οι δύο οικογένειες δεν είχαν καμία σχέση μεταξύ τους παρά το ότι η Μαρή Πρωϊου παντρέυτηκε Μάρκο Παληό. Ο Παντελής απόκτησε δύο παιδιά, την Αρριέττα, σύζυγο του Γ. Ζαφειράκη και το Σίμο. Αρχικά το σπίτι ανήκε από μισό στα δύο παιδιά και τις τελευταίες δεκαετίες περιήλθε στην ιδιοκτησία του Σίμου.

Ο φίλος επιστάτης

Αδελφικός φίλος και απόλυτα έμπιστος  της οικογένειας, με οικογενειακούς δεσμούς που ξεκίνησαν από τον πατέρα του Σίμου, τον Παντελή και συνεχίζονται άρρηκτοι έως σήμερα. Γι’ αυτό και του εμπιστεύθηκε την επίβλεψη των εργασιών  συντήρησης και  επισκευής του αρχοντικού.

Θυμάται πάντα την αρχοντική ατμόσφαιρα που επικρατούσε και τις βεγγέρες στο σπίτι, με την καλή παρέα μερικών στενών φίλων, μεταξύ των οποίων ήταν ο Γιάννης Καστής, ο καπετάν Μιχάλης Χριστοφορίδης, πατέρας του Λεόντιου και της Μαρίας, ο Ορέστης Τσιχλής και ο Νίκος Πίττας, το σπίτι του οποίου είναι λίγο παρακάτω εκεί που έχει σήμερα το γραφείο της η συμβολαιογράφος Στ. Κανάριου.

«Ο Παντελής παντρεύτηκε τη Σεμίρα Κολάκη αδελφή της Μάρως Λώ και του Παντελή Κολλάκη, αλλά σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα 55 ετών. Ο Σίμος έζησε σε αυτό το σπίτι έως τα 18 του χρόνια και έφυγε όταν πήγε να σπουδάσει ναυπηγός στην Αγγλία. Από τότε η μητέρα του Σίμου, η Σεμίρα, ζούσε εκεί μόνη της. Όταν έφυγε από κοντά μας και αυτή, το ισόγειο του σπιτιού νοικιάστηκε περιστασιακά".

Ο Γιάννης μιλάει πάντα για την οικογένεια Παληού  με σεβασμό και αγάπη.

Η προτροπή

Ο Κώστας Παϊδας αγαπάει τη Χίο και θέλει να τη βλέπει πάντα όμορφη. Ήταν, είναι και πρέπει να παραμείνει αρχόντισσα κυρά, όπως λέει. Γι’ αυτό καλεί αυτούς που μπορούν να μιμηθούν τον καπετάν Σίμο.

«Μακάρι το παράδειγμα του Σίμου να το ακολουθήσουν και άλλοι, να ομορφύνουμε τη Χίο μας, γιατί το αξίζει και το αξίζουμε και εμείς».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ