10.1.2013 19:02

Κοντά στην απένταξη ο περιφερειακός

«ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΠΟΙΗΘΕΙ, ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΧΑΜΕΝΑ» ΔΙΑΜΥΝΗΕΙ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ Ε.Δ.Α. Β. ΑΙΓΑΙΟΥ Γ. ΠΛΑΚΩΤΑΡΗΣ

Με τον κίνδυνο απένταξης από το χρηματοδοτικό πλαίσιο του ΕΣΠΑ έρχεται αντιμέτωπο πλέον το ταλαιπωρημένο έργο του περιφερειακού της πόλης της Χίου, με την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Βορείου Αιγαίου να κινείται ήδη προς αυτή την κατεύθυνση.

Την είδηση ότι επίκειται η απένταξη του 1ου και 4ου τμήματος του περιφερειακού επιβεβαίωσε στον «π» ο Χιώτης προϊστάμενος της Ε.Δ.Α. Β. Αιγαίου, Γ. Πλακωτάρης, τονίζοντας ότι «έργα που δεν είναι συμβασιοποιημένα, δε μπορούν άλλο να δεσμεύουν πόρους από το ΕΣΠΑ».

Η αρχή των απεντάξεων ξεκίνησε ήδη από τη γειτονική Μυτιλήνη, όπου εκτός ΕΣΠΑ οδηγούνται μέχρι στιγμής, σύμφωνα με πληροφορίες, 2 έργα που δεν πληρούν τα εχέγγυα που απαιτεί το πρόγραμμα για την υλοποίησή τους.

«Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι υπάρχουν έργα που έχουν παγώσει οι διαδικασίες τους για πάνω από 6 μήνες. Την ίδια ώρα η υπεραπορρόφηση έχει ξεπεράσει το 150% και οι δαπάνες είναι στα 32 εκ. σε σύνολο 124 εκ. ευρώ. Συνεπώς η απένταξη είναι ο μόνος σωστός δρόμος. Έργα που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ για τα μάτια του κόσμου και για πολιτικές σκοπιμότητες σίγουρα δεν έχουν θέση μέσα σε αυτό.

Στην περίπτωση της Χίου, το μοναδικό έργο που μας προκαλεί προβληματισμό είναι τα δύο τμήματα του περιφερειακού της πόλης, καθώς έχουν «παγώσει» για μεγάλο χρονικό διάστημα», εξηγεί ο κ. Πλακωτάρης.

Σειρά συναντήσεων

Επόμενο βήμα για την Ε.Δ.Α. αποτελεί η συνάντηση των στελεχών της με τους τελικούς δικαιούχους των έργων προκειμένου να διερευνηθεί σε ποια από τις περιπτώσεις των έργων υπάρχει πραγματικό πρόβλημα, οπότε θα διερευνηθούν εναλλακτικές λύσεις και σε ποιες περιπτώσεις η υλοποίηση των έργων έχει εγκαταλειφθεί.

Το φιλτράρισμα πάντως των έργων θα ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο, προκειμένου τα στελέχη της Ε.Δ.Α. να σχηματίσουν ολοκληρωμένη άποψη για κάθε έργο ξεχωριστά πριν τις τελικές αποφάσεις.

«Θα το σώσουμε»

Αισιόδοξος αντίθετα εμφανίζεται με δηλώσεις του στον «π» ο δήμαρχος Χίου, Π. Λαμπρινούδης, επισημαίνοντας ότι το έργο, παρά τα προβλήματα, τελικά θα δημοπρατηθεί και θα ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες κατασκευής του.

«Για το 1ο τμήμα του Περιφερειακού έχουν εκδοθεί εδώ και 3 μήνες οι τιμές των απαλλοτριώσεων από το Πρωτοδικείο και αναμένουμε την ένταξη δημοπράτησης. Είναι μία διαδικασία που πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 28/1. Άρα δεν έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα.

Σε ότι αφορά στο 4ο τμήμα εκεί η υπόθεση εκκρεμεί στο ΣτΕ μετά τις προσφυγές των κατοίκων. Σίγουρα ένα έργο με συνολικό προϋπολογισμό 14εκ. ευρώ και με τις απαλλοτριώσεις έτοιμες δεν μπορεί να απενταχθεί. Είμαστε αισιόδοξοι και θεωρούμε ότι η μέχρι σήμερα συνεργασία που έχουμε με την Ε.Δ.Α. θα μας βοηθήσει να προχωρήσουμε και αυτό το έργο». 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ