18.2.2015 20:24

Κοντά σε κείμενο συμφωνίας κυβέρνηση και δανειστές

Νέα πρόταση φέρεται να κατέθεσαν στην Αθήνα παράγοντες της Κομισιόν, με την οποία επιχειρείται να εξευρεθεί συμβιβαστική λεκτική φόρμουλα μεταξύ της πρότασης Μοσκοβισί την οποία θα υπέγραφε ο Γιάνης Βαρουφάκης και εκείνης που παρουσίασε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και απέρριψε ο Ελληνας ΥΠΟΙΚ.

Η πρόταση αυτή υποδεικνύει τον τρόπο να ζητήσει η Ελλάδα την παράταση ώστε να γίνει αποδεκτή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η πρόταση καταρτίστηκε χθες Τρίτη από τον πρόεδρο του Eurogroup, υψηλά κλιμάκια της Κομισιόν και του EuroWorking Group και απεστάλη στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Αμέσως μετά, ο κ. Τσίπρας συνομίλησε με τον επικεφαλής του Ευρωκοινοβουλίου Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ.

Σύμφωνα με το Euro2day στην πρόταση, η οποία επιδιώκει να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ της πρότασης Μοσκοβισί και εκείνης του Ντάισελμπλουμ, αντικαθιστά την φράση «extend of loan agreement» (παράταση της δανειακής σύμβασης) που ζητούσε η Ελλάδα με την εξής πρόταση: «Extend of master financial assistance facility of Greece» (παράταση Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης».

Υπενθυμίζεται, ότι η Αθήνα δεν ήθελε με κανένα τρόπο να υπάρχει η φράση παράταση «του υπάρχοντος προγράμματος» αλλά της «δανειακής σύμβασης».

Στην πρόταση αυτή, την οποία η ΕΕ επιθυμεί να χρησιμοποιήσει η Ελλάδα ως βάση για να ζητήσει την παράταση (κάτι που θα γίνει αύριο) φαίνεται πως υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη της Γερμανίας. Στην πρόταση δεν αναφέρεται ο χρόνος της επέκτασης, κάτι για το οποίο θα υπάρξει διαπραγμάτευση, καθώς και το conditionality (όροι) που θα συνοδεύουν το αίτημα.

Αναφέρονται όμως μέσα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι λέξεις «bridge» και «humanitarian crisis», κάτι που επιθυμεί η ελληνική πλευρά. Επιπλέον στο κείμενο αντικαθίσταται η έκφραση «new deal» για την μετά την παράταση εποχή με την φράση «new arrangement».

Τέλος, στην εν λόγω πρόταση υπάρχει και η «flexibility» την οποία επιθυμεί η Αθήνα και η οποία αντικαταστάθηκε την προηγούμενη Δευτέρα με την φράση «some flexibility».

Πηγές από την ελληνική κυβέρνηση επισημαίνουν ότι η στάση της Αθήνας παραμένει σταθερή: «Καλές οι λεκτικές διατυπώσεις, αλλά πρέπει να δούμε τους όρους. Αν η συμφωνία παραπέμπει σε Μνημόνιο και άρα νέα μέτρα, δεν πρόκειται να την δεχθούμε».

Ειδήσεις σήμερα

Γίνε Συνδρομητής στον Έντυπο «π». Αποστολή σε όλη την Ελλάδα με 25€/εξάμηνο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ