23.3.2012 9:49

Κοινωνικός διχασμός χωρίς λόγο

ΝΑΥΤΙΚΟΙ ΕΝΑΝΤΙOΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΜΕ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 
Δηλητήριο κοινωνικού διχασμού, με απρόβλεπτες συνέπειες για την τοπική οικονομία, σπέρνουν οι βεβιασμένες κινήσεις οργάνωσης διαμαρτυρίας, όπως υιοθετούνται αβασάνιστα από τις τοπικές πολιτικές ηγεσίες.
Το σύνθημα «στραγάλια θα πουλάτε στην Απλωταριά, σαν πάψει η προπέλα να γυρνά», που φώναζε η ναυτική πορεία κατά τη διέλευση της χθες από την Απλωταριά, αποτυπώνει πλήρως την ελλοχεύουσα κοινωνική σύγκρουση, με αντίκτυπο στην οικονομία, όσο κανένας δεν εξηγεί στους «φουρτουνιασμένους» ναυτικούς τη διάσταση των οικονομικών δυσχερειών που αντιμετωπίζει η αγορά.
Είναι ψευδής η εικόνα ότι η αγορά της Χίου δε συναισθάνεται το δίκαιο των ναυτικών αιτημάτων. Έχει την ικανότητα να το αντιληφθεί, πολύ απλά γιατί τα δικά της μεγέθη προβλημάτων είναι μεγαλύτερα. Όπως και να ‘χει, τόσο οι μισθοί, όσο και οι συντάξεις της θάλασσας είναι κατά πολύ μεγαλύτεροι από τα αντίστοιχα του ιδιωτικού τομέα. Ακόμα και σήμερα, σε συνθήκες τρικυμίας για όλα τα ελληνικά νοικοκυριά, η ρευστότητα στο ναυτικό σπίτι είναι σαφώς μεγαλύτερη από το σπίτι του ιδιωτικού τομέα. Η απαίτηση να κλείσουν τα μαγαζιά, να χαθούν μεροκάματα, τη στιγμή που ο στόχος δεν είναι προσδιορισμένος, μέχρι που μπορεί δηλαδή να φτάσει η διεκδίκηση, ήταν παράλογη εξ’ αρχής και κακώς συγκρίσιμη με την ευκολία να κλείσουν δημοτικές και περιφερειακές υπηρεσίες Λαμπρινούδης και Γανιάρης.
Η αγορά αντιλαμβάνεται απόλυτα την ορθότητα των ναυτικών διεκδικήσεων. Αναγνωρίζει ότι δεκαετίες τώρα είναι απόλυτα εξαρτώμενη από το γύρισμα της προπέλας. Δεν μπορεί – και έχει δίκιο – να σύρεται σε αμφιβόλου αποτελέσματος ενέργειες, που ταυτόχρονα απειλούν τη δική της σημερινή οικονομική υπόσταση.
Είναι λάθος κορυφαίο η μια επαγγελματική τάξη να βάλλει κατά της άλλης, κι αυτό έρχεται ως συνέπεια της έλλειψης συγκροτημένης ηγεσίας στο ναυτικό χώρο, με αποτέλεσμα να διαμορφώνονται αβασάνιστα συνθήματα της στιγμής. Αυτός ο εμφύλιος πρέπει τώρα να πάρει τέλος.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ