13.11.2014 18:06

Κοινή πορεία αντί των εντάσεων

ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

Με τη συμμετοχή 400 τουρκικών και ελληνικών επιχειρήσεων, ανάμεσά τους και πολλών από τη Χίο, επισφραγίστηκε το Ελληνοτουρκικό φόρουμ επιχειρηματικότητας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στη Σμύρνη Παρουσία των Υπουργών Οικονομίας της Τουρκίας Nihat Zeybekci και του Έλληνα Υπουργού Ανάπτυξης Κωνσταντίνου Σκρέκα.

«Συνεκμετάλλευση των δυνατοτήτων μας»

Όπως ανέφερε ο κ. Zeybekci οι δύο χώρες αντί να ανταγωνίζονται μεταξύ τους θα πρέπει να συμβαδίσουν εκμεταλλευόμενοι τις κοινές ευκαιρίες. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα μία κοινή εξαγωγική πολιτική στο θέμα του τουρκικού και ελληνικού ελαιόλαδου ή στη συνεργασία των δύο χωρών σε ζητήματα τουρισμού.

Ο Τούρκος υπουργός απηύθυνε έκκληση για συνεργασία με τους Έλληνες επιχειρηματίες που συμμετείχαν στο φόρουμ σημειώνοντας ότι «τώρα ήρθε η ώρα οι δύο χώρες να ξεπεράσουν τα μεγάλη λάθη του παρελθόντος και να επενδύσουν στην κουλτούρα της αρμονικής συμβίωσης και συνεργασίας».  

Ο κ. Zeybekci στα πλαίσια του χαιρετισμού του αναφέρθηκε και στο ζήτημα της «τελωνειακής ένωσης», ζητώντας έμπρακτα τη στήριξη της Ελλάδας αφού σύμφωνα με τον ίδιο εάν αυτή δεν καταστεί εφικτή «οι απώλειες θα είναι αρκετά μεγάλες» για τη χώρα μας.

«Διπλασιάστηκε το εμπόριο»

Στον αντίποδα ο Έλληνας Υπουργός Κ. Σκρέκας σημείωσε ότι τις δύο χώρες τις ενώνουν πολλά περισσότερα απ’ ότι τις χωρίζουν. Έφερε μάλιστα σαν παράδειγμα τις ελληνικές επενδύσεις σε Σμύρνη και Κωνσταντινούπολη που το 2013 ξεπέρασαν τα 6,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ανταπόκριση από τη Σμύρνη: Denizhan Guzel

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ