26.3.2012 14:29

Κόβουν και άλλα από τους δήμους

"Δεν θα μπορούμε να αντεπεξέλθουμε ούτε στα στοιχειώδη" ΤΟΝΙΖΕΙ Ο Π. ΛΑΜΠΡΙΝΟΥΔΗΣ

Την έντονη ανησυχία του σχετικά με τις συνεχόμενες μειώσεις στη χρηματοδότηση των τοπικών αυτοδιοικήσεων πρώτου βαθμού, εκφράζει με ανακοίνωσή του ο δήμος Χίου αφού για το μήνα Μάρτιο, η κρατική χρηματοδότηση είναι επιπλέον μειωμένη κατά 15% πέρα των όποιων αρχικών περικοπών.  
 
Αναλυτικά η ανακοίνωση του δήμου αναφέρει:  
 
«Δυστυχώς η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει το μεγαλύτερο από κάθε τομέα του δημοσίου μερίδιο συμμετοχής στη μείωση δαπανών μετά την εφαρμογή του πρώτου Μνημονίου.  Η συνολική χρηματοδότηση των Δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό από 5 δις το 2009 μειώνεται σε λιγότερο από 2,5 δις το 2012!
          Οι Δήμοι έχουν επιφορτιστεί τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες  υπηρεσίες και λειτουργίες κρίσιμες για την καθημερινότητα των δημοτών, από την καθαριότητα μέχρι τα τεχνικά συνεργεία και από τα ΚΑΠΗ μέχρι τη συντήρηση των σχολείων.
          Επίσης, η Αυτοδιοίκηση έχει επωμισθεί το μεγαλύτερο βάρος των ευθυνών του κράτους για την ανακούφιση των πολιτών που πλήττονται περισσότερο από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, υλοποιώντας σε κάθε γωνιά της χώρας προγράμματα στήριξης των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων.
          Η κατάσταση διαμορφώνεται ακόμη πιο δύσκολη, λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε προσωπικό, που αντιμετωπίζουμε μετά το πάγωμα των προσλήψεων, ακόμα και στον τομέα της καθαριότητας.
          Ως εκ τούτου, γίνεται όλο και πιο αβέβαιη  η απόδοση στους Δήμους των 450 εκατομμυρίων Ευρώ παρακρατηθέντων, που δεν συμπεριλήφθηκαν στον Προϋπολογισμό του 2012.
          Είναι πλέον άμεσος ο κίνδυνος οι Δήμοι να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν ούτε στις βασικές υποχρεώσεις τους, να διακοπεί η λειτουργία των σημαντικών υπηρεσιών που παρέχουν στους δημότες.
     Ο Δήμος της Χίου  εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για την οικονομική κατάσταση, τη συνεχή υποβάθμιση και απαξίωση της Αυτοδιοίκησης και  μαζί με τους δήμους Βορείου Αιγαίου και την ΠΕΔ θα αναλάβει πρωτοβουλία να ενημερώσει τους αρμόδιους Υπουργούς και τους αρχηγούς των κομμάτων και από κοινού με την ΚΕΔΕ, που έχει κατά διαστήματα αναδείξει αυτά τα θέματα, να καθορισθεί το διεκδικητικό πλαίσιο για τη βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης».   

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ