24.3.2015 12:51

Κλειστά τα μουσεία αύριο…

ΤΟ ΕΦΑΡΜΟΖΟΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΙΣΟΔΟΥ ΔΕΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΟ ΚΟΙΝΟ

Ακατανόητη, εξακολουθεί να παραμένει σε πολλά  επίπεδα η λειτουργία του Υπουργείου Πολιτισμού, των Αρχαιολογικών Υπηρεσιών και των Μουσείων. Τις ημέρες που θα έπρεπε να είναι ανοιχτά και να παρέχεται στο κοινό η δυνατότητα να επισκεφθεί τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, συνήθως, σε τοπικό επίπεδο παραμένουν κλειστά λόγω των ελλείψεων μονίμου και εποχιακού προσωπικού, ή με εντολή υπουργείου, όπως αναφέρουν υπηρεσιακοί παράγοντες.

Με αυτό το δεδομένο, ενώ η επίσημη λίστα του υπουργείου αναφέρει ποιες μέρες το κοινό μπορεί να επισκέπτεται ελεύθερα χωρίς εισιτήριο τα μουσεία όλης της χώρας, συνήθως στη Χίο, είναι επισκέψιμα μόνο τις  εργάσιμες ημέρες και ώρες, δηλαδή τις μέρες που δεν μπορεί να τα επισκεφθεί…                                                                            Κάποιες επιλογές, εκτός από τον παραλογισμό, υποκρύπτουν και  σκοπιμότητες. Χαρακτηριστική είναι η απόφαση από τον Ιούνιο του 2014 να παραμένουν ανοικτά τις ημέρες των εκλογών!!

Κλειστά

Έτσι, όπως έγινε και πέρσι, αύριο ημέρα του εορτασμού της εθνικής επετείου της 25 Μαρτίου 1821, με εντολή του υπουργείου τα μουσεία θα παραμείνουν κλειστά σε όλη την Ελλάδα.

Έτσι το κοινό που θα ενδιαφέρεται, δεν θα έχει τη δυνατότητα  να επισκεφθεί κανένα από τα μουσεία της Χίου. Βυζαντινό, Αρχαιολογικό, Παλατάκι Ιουστινιάνη και Οθωμανικά Λουτρά στο κάστρο, Νέα Μονή, πύργος του Πιτυούς και  τα εκθεσιακά κέντρα της Βολισσού και των Ψαρών αύριο θα είναι κλειστά. Το μουσείο της εκκλησίας των Αγ. Αποστόλων στο Πυργί λειτουργεί τρείς φορές την εβδομάδα από Παρασκευή έως και Κυριακή και η Παναγία Κρήνα προς το παρόν είναι μόνιμα κλειστή. Η εκκλησία του παλιού Ταξιάρχη των Μεστών είναι επισκέψιμη μετά από ενημέρωση του κατοίκου που έχει το κλειδί.      

Λίστα

Το επίσημο πρόγραμμα του υπουργείου - όπως τροποποιήθηκε και ισχύει από τις 15/6/2012  - αναφέρει  ως  μέρες ελεύθερης εισόδου τις ακόλουθες:

 ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ

* Οι  πρώτες Κυριακές των μηνών από  1η  Νοεμβρίου έως 31η  Μαρτίου.                                             

* Εθνικές εορτές 28η Οκτωβρίου, 25η Μαρτίου.                                                             

* Επετειακές εορτές (π.χ. 11η Νοεμβρίου για τη Χίο)                                                                                                    

* 6 Μαρτίου - Μνήμη Μελίνας Μερκούρη. 

 

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ


* 18 Απριλίου - Διεθνής Ημέρα Μνημείων. 

* 18 Μαΐου - Διεθνής Ημέρα Μουσείων.

* 5 Ιουνίου - Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. 

* Το τελευταίο Σαββατοκύριακο Σεπτεμβρίου κάθε έτους (Ευρωπαϊκή Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς).

* 27 Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια ημέρα Τουρισμού. 



ΚΛΕΙΣΤΑ

* Κυριακή του Πάσχα.

 

ΑΝΟΙΧΤΑ ΜΕ ΕΙΣΗΤΗΡΙΟ

*Μεγάλη Παρασκευή 12:00 έως 17:00

*Μεγάλο Σαββάτο & Δευτέρα του Πάσχα: 08:00 έως 15:00

 

ΕΚΛΟΓΕΣ

*Έως και το 2009 τα μουσεία ήταν κλειστά τις ημέρες των εκλογών. Με απόφαση του υπουργείου από τον Ιούνιο του 2014 παραμένουν ανοικτά.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ