11.6.2013 16:23

Το κλείσιμο της ΕΡΤ ανακοινώνει η κυβέρνηση

ΣΤΙΣ 17:00 ΒΓΑΙΝΕΙ ΤΟ ΦΕΚ, ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ ΚΛΕΙΝΕΙ

Το τέλος μιας εποχής

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο θέμα που έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα σχετικά με το κλείσιμο της ΕΡΤ, μετά και τις σκληρές πιέσεις της τρόικας για άμεσες απολύσεις στο Δημόσιο.  Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του star.gr, είναι οριστική η απόφαση να μπει λουκέτο σε ολόκληρη την ΕΡΤ απόψε τα μεσάνυχτα (24:00). Μάλιστα στις πέντε το απόγευμα θα σταλεί στη Βουλή από τον αρμόδιο υπουργό το ΦΕΚ που περιγράφει το λουκέτο στο ραδιομέγαρο.

Το σχέδιο προβλέπει μετά το λουκέτο και τη διακοπή της λειτουργίας να επαναλειτουργήσει η δημόσια ραδιοτηλεόραση τον Σεπτέμβριο με λιγότερο προσωπικό, το οποιο σύμφωνα με πληροφορίες θα διοριστεί μέσω ΑΣΕΠ.

Μάλιστα σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες σε λίγη ώρα θα γίνει ενημέρωση στους παρουσιαστές των εκπομπών της δημόσιας τηλεόρασης για τον τρόπο που θα χειριστούν τον τερματισμό της λειτουργίας του προγράμματος

Πανικός και αγανάκτηση από τους εργαζόμενους

Αυτή την ώρα γίνεται συνέλευση των εργαζομένων και η κατάσταση σύμφωνα με τις ίδιες πηγές είναι έκρυθμη. Οι εργαζόμενοι συζητούν ακόμη και το ενδεχόμενο να γίνει κατάληψη του «αέρα» της δημόσιας τηλεόρασης. Επίσης ήδη έχουν αποτανθεί στην EBU(European Broadcasting Union - Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση) για να συντονίσουν τις ενέργειες τους, όπως είχε γίνει στο παρελθόν σε ανάλογη περίπτωση στην Ουγγαρία.

Η κυβέρνηση συνέταξε πράξη νομοθετικού περιεχομένου η οποία φέρει τον αριθμό Α139 και η οποία αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή από ώρα σε ώρα. Με αυτή ρυθμίζονται θέματα με βασικότερο το πως ένας υπουργός θα διαχειριστεί την περιουσία μιας ΔΕΚΟ όταν αυτή κλείσει.Αυτή η πράξη νομοθετικού περιεχομένου είναι η νομική βάση στην οποία ενδέχεται να βασιστεί το κλείσιμο οργανισμών του Δημοσίου , τις οποίες θα αποφασίσουν οι πολιτικοί αρχηγοί στη συνάντηση που ενδεχομένως θα έχουν τα επόμενα 24ωρα .

Τα τηλέφωνα μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων έχουν πάρει από χθες φωτιά με τους Βενιζέλο και Κουβέλη να διαμηνύουν στον πρωθυπουργό να μην προχωρήσει στο «λουκέτο» της ΕΡΤ.

Βενιζέλος: ΝΑΙ σε αναδιάρθρωση... ΝΑΙ σε συρρίκνωση ...ΟΧΙ σε λουκέτο της ΕΡΤ

Στο ΠΑΣΟΚ λένε πως το τηλεφώνημα του κ.Σαμαρά στον κ.Βενιζέλο μιλούσε για κλείσιμο της ΕΡΤ με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του προέδρου του Πασοκ.

Ο κ.Βενιζέλος είπε στον πρωθυπουργό ότι κατά καιρούς ακούγονται διάφορα σενάρια και για αναδιάρθρωση και για συρρίκνωση της ΕΡΤ και τόνισε πως αυτά πρέπει να συζητηθούν και όχι το λουκέτο της επιχείρησης.

Στο Πασοκ υποστηρίζουν πάντως πως είναι αναμφίβολο αν θα υπογράψουν την συγκεκριμένη πράξη οι υπουργοί που δεν ανήκουν στη Νέα Δημοκρατία και διαμηνύουν πως δεν είναι δυνατό η κυβέρνηση να αποφασίζει μονομερώς.

Ο κ.Βενιζέλος είναι πρόθυμος πάντως να συζητήσει το θέμα στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών , ενώ από την Ιπποκράτους υπενθυμίζουν τις πιέσεις που ασκεί εδώ και καιρό το ΠΑΣΟΚ για την εξεύρεση των 2.000 δημόσιων υπαλλήλων που πρέπει να αποχωρήσουν.

Κουβέλης: ΟΧΙ σε εξορθολογισμό και αναδιάρθρωση της ΕΡΤ χωρίς σχέδιο

Κατηγορηματικός στο τηλεφώνημα Σαμαρά ήταν και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης. Μάλιστα η ΔΗΜΑΡ εξέδωσε το μεσημέρι της Τρίτης μια σχετική ανακοίνωση με την οποία εκφράζει την αντίθεση της στην παύση της λειτουργία της ΕΡΤ.

«Δεν νοείται σύγχρονη χώρα και δη ευρωπαϊκή η οποία - έστω και για μία ώρα - να μη διαθέτει Δημόσια Τηλεόραση» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ, ζητώντας «την άμεση συγκρότηση επιτροπής κοινής αποδοχής από εμπειρογνώμονες και πρόσωπα κύρους με στόχο εντός τριών μηνών να υποβάλλει στο Κοινοβούλιο επιχειρησιακό σχέδιο για μια σύγχρονη Δημόσια Τηλεόραση».

«Στο ενδιάμεσο διάστημα η ΕΡΤ δεν μπορεί παρά να λειτουργεί» επισημαίνει η ΔΗΜΑΡ, τονίζοντας ότι «τα γνωστά προβλήματα της ΕΡΤ είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που ακολουθήθηκαν δεκαετίες τώρα και δεν έχουν καμία σχέση με το μνημόνιο και τις δανειακές συμβάσεις της χώρας».

«Η ενδεχόμενη αναστολή λειτουργίας της ΕΡΤ υποδηλώνει με το χειρότερο τρόπο τη μετάθεση, αλλά και την επικρότηση τελικώς της αδυναμίας και των αντιστάσεων που συνεχίζουν να υπάρχουν απέναντι στις μεταρρυθμίσεις» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το κόμμα του Φώτη Κουβέλη θεωρεί αναγκαία τον εξορθολογισμό και την αναδιοργάνωση της ΕΡΤ αλλά με προϋποθέσεις! «Εξορθολογισμός, ο οποίος όμως  δεν είναι δυνατόν να επιχειρείται πρόχειρα και χωρίς κανένα σχέδιο. Το ίδιο αναγκαία είναι και η ριζική αποκοπή της Δημόσιας Τηλεόρασης από τις εκάστοτε κυβερνητικές επιθυμίες και σκοπιμότητες, τα ποικίλα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, καθώς και από τις πελατειακές σχέσεις παντός τύπου» καταλήγει  η ΔΗΜΑΡ

Αντίδραση και από το ΣΥΡΙΖΑ

«Τα σενάρια που διαρρέονται τις τελευταίες ώρες περί αιφνίδιας διάλυσης της ΕΡΤ αποτελούν την κορύφωση μιας στρατηγικής συρρίκνωσης και υποβάθμισης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης εκ μέρους της κυβέρνησης» τονίζει με ανακοίνωση του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Σκουρλέτης.

«Η ΕΡΤ, όμως, δεν ανήκει στην κυβέρνηση αλλά στο ελληνικό λαό, ο οποίος την πληρώνει απαιτώντας να αποτελεί ένα υπόδειγμα αδέσμευτης και πλουραλιστικής ενημέρωσης» τονίζει ο κ.Σκουρλέτης , ξεκαθαρίζοντας τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση που η ΕΡΤ κλείσει

«Στα σχέδια της κυβέρνησης για την πλήρη απαξίωση και διάλυση της ΕΡΤ θα σταθούμε απέναντι και θα αγωνισθούμε για την αναβάθμισή της μαζί με τους εργαζόμενούς της, ανταποκρινόμενοι στις απατήσεις της ελληνικής κοινωνίας» καταλήγει.

Τι αναφέρει η πράξη νομοθετικού περιεχομένου

Έχοντας υπόψη:

1. Την παράγραφο 1 του άρθρου 44 του Συντάγματος.

2. Την έκτακτη περίπτωση εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης για την αντιμετώπιση του κατεπείγοντος θέματος της εφαρμογής της παραγράφου 1 του άρθρου 14Β του ν. 3429/2005 που αφορά την εφαρμογή των διατάξεων του ν. 4046/2012 και του ν. 4093/2012, που αποτελούν προαπαιτούμενες ενέργειες στο πλαίσιο του εγκεκριμένου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013−2016.

3. Τη σχετική πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, αποφασίζουμε:

Άρθρο 1

Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 14Β του ν. 3429/2005 (Α΄ 314) αντικαθίσταται με δύο νέα εδάφια ως εξής:

«2. Με την απόφαση της προηγούμενης παραγράφου α) σε περίπτωση κατάργησης του φορέα, όπως και τυχόν θυγατρικών του, καθορίζεται η διακοπή της λειτουργίας του καθώς και των τυχόν θυγατρικών του, ως και ο χρόνος αυτής, η τύχη της περιουσίας του καταργούμενου νομικού προσώπου, όπως και των τυχόν θυγατρικών του, ρυθμίζονται όλα τα θέματα της διαδοχής των δικαιωμάτων και υποχρεώσεών τους, όπως και η τύχη των εκκρεμών δικών, της αυτοδίκαιης λύσης των πάσης φύσεως εργασιακών σχέσεων και των συμβάσεων έργου, της αυτοδίκαιης λήξης όλων των αποσπάσεων προσωπικού καθώς και κάθε σχετικό με αυτά θέμα, της αυτοδίκαιης λήξης της θητείας των οργάνων διοίκησης, των διαδικασιών και οργάνων που απαιτούνται για τη διαδοχή καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια,

β) σε περίπτωση συγχώνευσης του φορέα, καθορίζεται η διακοπή της λειτουργίας και η τύχη της περιουσίας του συγχωνευόμενου προσώπου, ρυθμίζονται τα θέματα των δικαιωμάτων και υποχρεώσεών του, της ρύθμιση των θεμάτων των εργασιακών σχέσεων και κάθε σχετικό με αυτήν θέμα, της αυτοδίκαιης λήξης της θητείας των οργάνων διοίκησης, των διαδικασιών και οργάνων για τη συγχώνευση, το καταστατικό ή ο οργανισμός που το διέπει και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και του κατά περίπτωση εποπτεύοντος τον καταργούμενο ή συγχωνευόμενο φορέα, καθορίζονται τα θέματα που αφορούν την διαφύλαξη της περιουσίας των καταργούμενων ή συγχωνευόμενων φορέων, οι σχετικές διαδικασίες και όργανα και κάθε άλλο σχετικό θέμα.»

Άρθρο 2

Η ισχύς της παρούσας, η οποία θα κυρωθεί νομοθετικά κατά το άρθρο 44 παράγραφος 1 του Συντάγματος, αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 10 Ιουνίου 2013

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΑΝΤΩΝΗΣ Κ. ΣΑΜΑΡΑΣ

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε τα στοιχεία σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ