27.11.2017 20:04

Κλείνουν τα αφτιά στις κραυγές της τοπικής κοινωνίας

ΑΚΑΡΠΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Καμποχωρούσων και Μ. Βουρνού με τον τελευταίο να αρνείται «ευγενικά» την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων κατά του Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής

Την πλήρη διάσταση της πολιτικής του από την τραγική πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά οι κάτοικοι των Καμποχώρων, επιβεβαίωσε και η σημερινή συνάντηση εκπροσώπων των κατοίκων με τον Δήμαρχο Μ. Βουρνού.

Λίγες ώρες πριν τη συνάντηση οι κάτοικοι είχαν ζητήσει κατεπείγουσα σύσκεψη στο Δημαρχείο με τη συμμετοχή του Μανώλη Βουρνού, στη σκιά των τελευταίων εξελίξεων, μετά την άκαμπτη στάση του Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής στο ζήτημα της επέκτασης της ΒΙ.ΑΛ. και της μετατροπής της σε ένα «τερατούργημα» όμοιο της Μόριας στη γειτονική Μυτιλήνη.

Η συνάντηση του Σαββάτου

Ενδεικτικό του αναβρασμού που επικρατεί στα Καμπόχωρα είναι το γεγονός ότι η πλειονότητα των κατοίκων, διαπιστώνοντας ότι αφενός δεν εκφράζεται από τις κινήσεις του Τοπικού Συμβουλίου του Χαλκειούς, αφετέρου ότι το εξώδικο του Δήμου Χίου απλά ρίχνει περισσότερο νερό στον μύλο του Γ. Μουζάλα παρέχοντάς του τη δυνατότητα να επεκτείνει τη ΒΙ.ΑΛ. με την άνεσή του, αποφάσισε να αυτενεργήσει.

Έτσι απέναντι στη υποτονική στάση της δημοτικής αρχής, αποφάσισε να συσταθεί μία αντιπροσωπεία κατοίκων που προηγουμένως έλαβε την εξουσιοδότηση από σημαντικό αριθμό ατόμων, προκειμένου να συναντηθεί και να συζητήσει με τον Δήμαρχο για πιθανές νομικές ενέργειες που θα επιφέρουν την διακοπή εργασιών επέκτασης του Hotspot.

Μόνη λύση τα ασφαλιστικά μέτρα

Όπως αναμένονταν οι εκπρόσωποι των κατοίκων των Καμποχώρων, ζήτησαν από τον Δήμαρχο την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων κατά του Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, ως μοναδικό μέσο που μπορεί να σταματήσει τις εργασίες της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ που έχουν ξεκινήσει από την προηγούμενη εβδομάδα. Οι κάτοικοι επέμειναν ότι το εξώδικο ναι μεν αποτελεί μία κίνηση που εκδηλώνει τη δυσαρέσκεια της Χίου απέναντι στην γενικότερη κυβερνητική πολιτική, ωστόσο δεν μπορεί από μόνο του να υποστηρίξει την πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για διακοπή των εργασιών επέκτασης του Κέντρου.

«Αν δεν ήθελαν να γιγαντωθεί η ΒΙ.ΑΛ. θα έπρεπε να μεταφέρουν στην ενδοχώρα το σύνολο των ευπαθών ομάδων εντός του Νοεμβρίου όπως είχε υποσχεθεί ο Γ. Μουζάλας. Όμως για μία ακόμη φορά δεν τήρησαν αυτό που είπαν, επιχειρώντας να χαρακτηρίσουν τους Χαλκούσους ως ρατσιστές που δεν θέλουν την επέκταση του hotspot», είπαν οι κάτοικοι στον Δήμαρχο.

Για πρώτη φορά μάλιστα, τη λογική των κατοίκων ενστερνίστηκε και ο πάρεδρος του Χαλκειούς Κώστας Φουτράκης, συνηγορώντας στην άμεση κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων ενώ θετικός ως προς αυτό το ενδεχόμενο φάνηκε και ο Δημοτικός Σύμβουλος Καμποχώρων Γ. Ζώας χωρίς ωστόσο να ταυτίζεται πλήρως με την επιτροπή των κατοίκων. 

Τα «αν» του Μανώλη Βουρνού

Η στάση πάντως του Μανώλη Βουρνού απέδειξε αυτό που όλοι υποπτεύονταν από την αρχή ότι, το εξώδικο αποτελεί τη λιγότερο οδυνηρή λύση για το Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής κι αυτή που δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα.  Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο Δήμαρχος κατά τη συνάντηση, φέρεται να χρησιμοποίησε το κατ’ εξοχήν κυβερνητικό επιχείρημα για την επέκταση του hotspot, δηλαδή το τι θα γίνει αν μείνουν δεκάδες άτομα χωρίς στέγη. «Η Χίος και οι Χιώτες θα κατηγορηθούν ότι άφησαν πρόσφυγες και μετανάστες να πεθάνουν από το κρύο», φέρεται να υποστήριξε ο Δήμαρχος, απαντώντας ότι ο ίδιος δεν μπορεί να αποφασίσει για την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων κατά του Υπουργείου.

Εμφανώς απογοητευμένοι οι κάτοικοι των Καμποχώρων εξήλθαν από το γραφείο του Δημάρχου, λαμβάνοντας τα λεγόμενα του Μ. Βουρνού ως άρνηση του ίδιου να καταθέσει ο Δήμος αίτηση ασφαλιστικών μέτρων. Σύμφωνα με πληροφορίες μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να συντονιστούν μη αποκλείοντας δυναμικές κινητοποιήσεις με επίκεντρο το Δημαρχείο. 

 

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ