7.8.2014 15:55

KKE: "Να αποζημιωθούν άμεσα οι Μαστιχοπαραγωγοί"

ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ

Το ζήτημα της αποζημίωσης των Μαστιχοπαραγωγών από την καταστροφή που προκάλεσε η τελευταία νεροποντή θίγουν σε ερώτησή τους προς τον Υπ. Ανάπτυξης και Τροφίμων οι βουλευτές του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου και Νίκος Μωραϊτης.

Αναλυτικά σημειώνουν:

«Οι μαστιχοπαραγωγοί της Χίου βιώνουν μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές της παραγωγής των τελευταίων χρόνων, αφού η βροχή της 24/7/2014 κατάστρεψε το 100% της παραγωγής, που ήταν σε εξέλιξη και βρισκόταν σε ευπαθές στάδιο (υγρή μορφή) στο μεγαλύτερο τμήμα των χωριών, των παραγωγών της μαστίχας.

Η τεράστια ζημιά έρχεται να προστεθεί στο Γολγοθά του μαστιχοπαραγωγού, που βιώνει τις τραγικές επιπτώσεις από την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης – ΕΕ.

Ειδικότερα στα πλαίσια της αντιλαϊκής Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της ΕΕ, την άγρια φορολογία και τα χαράτσια σε ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, στην υποβολή των δηλώσεων του ΟΣΔΕ μέσω της “GAIA-Επιχειρείν», κ.ά. που έχουν αυξήσει το κόστος παραγωγής, η κατάσταση για την αγροτιά είναι δραματική.

Η διέξοδος, για τους χιλιάδες παραγωγούς, που οδηγήθηκαν στην καλλιέργεια της μαστίχας, για να αντιμετωπίσουν τη δύσκολη οικονομική συγκυρία στενεύει δραματικά.

Ο ΕΛΓΑ με τον αντιασφαλιστικό και φοροεισπραχτικό κανονισμό του, δημιούργησε αποθεματικό «χαρατσώνοντας» και τους μαστιχοπαραγωγούς της περιοχής (το μεγαλύτερο μέρος των παραγωγών θα δίνει επιπλέον 2% στη βάση του αγροτικού του εισοδήματος) χωρίς να διασφαλίζει τις παραγωγές τους από όλες τις φυσικές καταστροφές και σε όλα τα στάδια της παραγωγής.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι άμεσα μέτρα θα πάρει για:

Να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις για το σύνολο των ζημιών;

Να εξασφαλιστεί, άμεσα, από τον ΕΛΓΑ, η ταχύτερη δυνατή αποζημίωση των αγροτών στο 100% της ζημιάς που υπέστησαν για την αναμενόμενη παραγωγή και για το φυτικό κεφάλαιο;»

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ