26.3.2015 13:43

ΚΚΕ Χίου: 5 προϋποθέσεις για τη δημιουργία νέων φυλακών

Θετικά υπερθεματίσει η τοπική επιτροπή του ΚΚΕ Χίου αναφορικά με το θέμα της μετεγκατάστασης των φυλακών και της δημιουργίας νέου καταστήματος κράτησης τονίζοντας ότι θα πρέπει να μπει τέλος στις απαράδεκτες συνθήκες κράτησης εργασίας των κρατουμένων και των σωφρονιστικών υπαλλήλων.

«Η βελτίωση των υποδομών και η βελτίωση των συνθηκών κράτησης είναι επιβεβλημένες. Ωστόσο η συζήτηση που γίνεται, είναι αποπροσανατολιστική γιατί εγκλωβίζεται μόνο στο χωροταξικό ζήτημα (το οποίο σε κάθε περίπτωση πρέπει να λυθεί), δηλαδή στο που θα χτιστούν οι νέες φυλακές. Οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, χρόνια τώρα, συντηρούν εσκεμμένα αυτή τη συζήτηση, χωρίς να δίνουν καμία λύση και προοπτική, αλλά και τα απαραίτητα κονδύλια.

Το υπάρχον νομικό πλαίσιο αντιμετωπίζει την ασφάλεια στις φυλακές και τις συνθήκες κράτησης ως «ανταγωνιστικά μεγέθη», ενώ είναι συμπληρωματικά. Για παράδειγμα, όταν στις φυλακές δεν υπάρχουν ανθρώπινες συνθήκες, όταν οι κρατούμενοι υπερβαίνουν την επιτρεπόμενη χωρητικότητα, όταν δεν υλοποιούνται όπως θα έπρεπε να υλοποιηθούν προγράμματα εργασίας, θεραπευτικά, αν δεν υπάρχουν φροντίδα, περίθαλψη, υγεία, δομές κοινωνικής επανένταξης, δεν μπορούμε να μιλάμε για ασφαλείς φυλακές.

Γι’ αυτό και λέμε ότι μαζί με την ανέγερση νέου κτιρίου φυλακών στο νησί πρέπει να απαιτήσουμε:

1) την ένταξη των τοξικοεξαρτημένων σε προγράμματα απεξάρτησης, με ταυτόχρονη ακύρωση της προγραμματισμένης εισαγωγής των υποκατάστατων στις φυλακές (εκτός από ειδικές περιπτώσεις εξαρτημένων).

2) Ειδική μέριμνα για τους ανήλικους κρατούμενους στο πλαίσιο της συνολικής επανεξέτασης του πλαισίου αντιμετώπισης της νεανικής εγκληματικότητας. Κανένας ανήλικος κρατούμενος εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας, κανένας χρήστης ή εξαρτημένος.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ