11.4.2012 16:41

Κινητοποιούνται οι δήμαρχοι σε όλη την Ελλάδα

Πορεία διαμαρτυρίας προς τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών

Σε ειδική γενική συνέλευση στις 23 Απριλίου παραπέμφθηκε το ενδεχόμενο δυναμικών κινητοποιήσεων των δημοτικών αρχών, δεδομένης της συνεχούς μείωσης των επιχορηγήσεων των δήμων.

Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ για τα οικονομικά των δήμων, η συντριπτική πλειοψηφία των συμβούλων τάχθηκε κατά του κλεισίματος των δήμων.

Επέλεξε οι κινητοποιήσεις να αφορούν ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι και προσπάθεια δέσμευσης των κομμάτων ότι στα εκλογικά τους προγράμματα θα πάρουν θέση για το μέλλον της αυτοδιοίκησης. Επίσης, αποφασίσθηκε η ενημέρωση των ευρωπαϊκών οργάνων και των μελών του Ευρωκοινοβουλίου για τη δεινή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι δήμοι. Την ημέρα της ειδικής γενικής συνέλευσης, οι δήμαρχοι μετά την συνεδρίασή τους θα πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Οικονομικών.

Εκ μέρους της οικονομικής επιτροπής της ΚΕΔΕ, ο πρόεδρος Ι. Μουράτογλου σημείωσε ότι «εάν οι επιχορηγήσεις πέσουν στα 90 εκατ. ευρώ μηνιαίως, οι δήμοι δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν. Δεν θα υπάρχουν χρήματα για μισθούς και προνοιακά επιδόματα. Θα μιλάμε για μείωση που θα ξεπερνά το 60% των πόρων». Και σχολίασε: «Αν όλη η κυβέρνηση είχε περικόψει 30% από τις δαπάνες της κεντρικής διοίκησης, ο πρωτογενής προϋπολογισμός θα ήταν ήδη πλεονασματικός».

Όπως είπε ο κ. Μουράτογλου, οι επιχορηγήσεις από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους ήταν 144 εκατ. τον Ιανουάριο, 124 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο, και θα είναι 135 εκατ. ευρώ για τον Μάρτιο. Όμως οι δήμοι δεν έχουν λάβει ακόμη την επιχορήγηση του Μαρτίου. Συγχρόνως μπορεί ο υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης να έχει δεσμευθεί για 300 εκατ. ευρώ, από τα 450 εκατ. ευρώ για τα οποία είχε αρχικά δεσμευθεί η κυβέρνηση, αλλά ακόμη η σχετική εντολή δεν έχει δοθεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Εάν, λοιπόν, δεν δοθούν αυτά τα χρήματα για το 2012, οι δήμοι μετά τις εκλογές θα αδυνατούν να λειτουργήσουν.

(πηγή: www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ)

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ