24.3.2012 12:44

Κινητικότητα για τα Ιαματικά Λουτρά Αγιασμάτων

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ, ΣΤΑ ΣΚΑΡΙΑ Η ΜΕΛΕΤΗ

 
«Ξεκολλάει» από τη στασιμότητα η υπόθεση της ανάδειξης των ιαματικών πηγών των Αγιασμάτων και της αξιοποίησης θερμών πηγών τους. Έστω και καθυστερημένα, έξι μήνες μετά την κοινοποίηση από την «Προμηθευτική» των απαραίτητων εγγράφων για τη λήψη της πιστοποίησης , ο Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας την ενημέρωσε ότι ολοκληρώθηκε η Α` φάση των εργασιών και ζήτησε την αποστολή χημικών αναλύσεων για να προχωρήσουν οι άλλες δύο.
«Μετά από υπόδειξη του Συνδέσμου στείλαμε τις αναλύσεις στο εργαστήριο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη και περιμένουμε τις απαντήσεις», επιβεβαιώνει  ο Στρ. Γδύσης.
Ο ίδιος  δε διστάζει να εκφράσει την έκπληξη του για την κινητικότητα που παρουσιάζεται και τη συνδέει απόλυτα με την αναγκαιότητα πιστοποίησης όλων των θερμών πηγών της Ελλάδας έως το 2013, ενέργειες που πραγματοποιεί ο Σύνδεσμος για να προλάβει τις εξελίξεις μετά την απόφαση διάλυσης διαφόρων δημόσιων οργανισμών και ταμείων, που έχουν στα περιουσιακά τους στοιχεία μεταξύ άλλων και θερμές πηγές.

Διερεύνηση
 
Οι κατηγορίες των θερμών πηγών θερμών είναι τρεις, με πρώτη αυτές που έχουν παραχωρηθεί με ΦΕΚ στους Δήμους, στην οποία ανήκουν και  οι ιαματικές πηγές των Αγιασμάτων.
Για να αποκτηθεί η πιστοποίηση, πρέπει να καταρτισθούν υδρομελέτες που θα προσδιορίζουν τη σύσταση και τις ιδιότητες των νερών, όπως είχε τονισθεί και στην συνέλευση του καλοκαιριού στα Αγιάσματα. Μετά το 2013 όλες οι πιστοποιημένες πηγές της Ευρώπης μπαίνουν σε ένα ενιαίο σύστημα στα ασφαλιστικά ταμεία και ο λουόμενος μπορεί να επιλέγει την πηγή της αρεσκείας του, ανάλογα με το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει. Σε κάθε περίπτωση, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξει ραγδαία ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού, ο οποίος θεωρείται ίσως η πιο προσοδοφόρα μορφή εναλλακτικού τουρισμού.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ