21.1.2014 12:12

Κίνηση νέων ταράζει τις δημοτικές ισορροπίες

• ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ – ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ – ΠΩΣ ΣΚΟΠΕΥΟΥΝ ΝΑ ΚΙΝΗΘΟΥΝ

Μια πρωτοβουλία της τελευταίας στιγμής, από δημότες που ως τώρα δεν είχαν ενεργή ανάμειξη στα δημοτικά, αναστατώνει τη σκακιέρα που στήνεται γύρω από τις εκκολαπτόμενες δημοτικές υποψηφιότητες.

Πρόσωπα της νέας γενιάς, καταξιωμένοι στους επαγγελματικούς τους χώρους, φέρεται να έχουν πάρει τη δύσκολη απόφαση να συγκροτήσουν δημοτικό ψηφοδέλτιο χωρίς καμία απολύτως σύνδεση με το παρελθόν και το υφιστάμενο πολιτικό προσωπικό. Ο ηγετικός πυρήνας της ομάδας το τριήμερο που πέρασε έκανε επαφές με πολλά από τα πρόσωπα που φημολογούνται ότι ετοιμάζουν την κάθοδο τους στις εκλογές του Μαΐου και έπειτα από αυτές πείσθηκαν ότι πρέπει να κινηθούν αυτοτελώς, απευθυνόμενοι στη «μη συμμετέχουσα μέχρι σήμερα κοινωνία».

Στόχος τους να ενεργοποιήσουν στρώματα του τοπικού πληθυσμού που συνειδητά απέχουν τα τελευταία χρόνια από τα κοινά, ένδειξη της διαφωνίας τους με τους χειρισμούς και τις νοοτροπίες που έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια.

Ο πυρήνας

Τα νήματα της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας κινούν 5 πρόσωπα. Οι Μαν. Βουρνούς, Δημ. Καράλης, Ιακ. Αμύγδαλος, Ιωάννης Καραβασίλης και Στρ. Γδύσης. Υπολογίζεται ότι ήδη έχει συγκεντρωθεί μια ομάδα περί των 20 υποστηρικτών της πρωτοβουλίας και αυτές τις ώρες πυκνώνουν οι επαφές προκειμένου να στηριχθεί από πρόσωπα, η συμμετοχή ή η στήριξη των οποίων θα νοηματοδοτεί την επιθυμία της απόλυτης ρήξης με το τοπικό πολιτικό κατεστημένο.

Χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί, σε περίπτωση που η πρωτοβουλία καταλήξει σε συγκρότηση συνδυασμού, είναι πολύ πιθανόν να ηγηθεί ο Μαν. Βουρνούς, ο οποίος έχει ήδη δεχτεί κρούσεις για να τοποθετηθεί επικεφαλής ψηφοδελτίου και από άλλους χώρους, τις οποίες απέρριψε.

Ρηξικέλευθα

Η πρωτοβουλία των νέων δημοτών έχει αποφασίσει να κάνει γνωστή την πρόθεση της μέσα από τις ράγες του διαδικτύου. Απόλυτα εξοικειωμένοι με την ηλεκτρονική επαφή θα διερευνήσουν τη δυναμική που έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει η ομάδα από την ανταλλαγή απόψεων στο διαδίκτυο.

Ρηξικέλευθα θα κινηθούν συνολικά, θέλοντας να τραβήξουν καθαρές διαχωριστικές γραμμές από τις τακτικές που εφαρμόζει μέχρι σήμερα η πολιτική τάξη του νησιού.

 Η αδυναμία

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι το … ταβάνι, καθώς πιστεύουν ότι ωρίμασαν οι συνθήκες στην κοινωνία να δεχτεί την ανατροπή του σημερινού τοπικού πολιτικού status. Ωστόσο ως μεγαλύτερη αδυναμία της κίνησης αναδεικνύεται η υπερβολική πίστη ότι ο στόχος είναι εφικτός μόνο με όρους ιδανικούς. «Θέλουμε στις τάξεις μας να συγκεντρωθούν όσοι έχουν να συνεισφέρουν σε σύγχρονη αντίληψη για τον τόπο», λένε, όμως παραβλέπουν ότι ένα σκάφος, έκτος από τα πληρώματα πρώτης γραμμής, έχει εξίσου ανάγκη και το κατάστρωμα.

Μέσα στις επόμενες ώρες θα κριθεί αν το σχήμα θα κάνει το ουσιαστικό βήμα δημοσιοποίησης της πρόθεσης του ή αν θα επικρατήσουν δεύτερες σκέψεις. Το βέβαιο είναι ότι η αναπάντεχη εμφάνιση τους στο προσκήνιο έχει παγώσει τις διεργασίες στα υπόλοιπα επίπεδα, καθώς συνεκτιμάται πως η παρουσία τους μπορεί να επηρεάσει τα έως τώρα δεδομένα. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ