23.4.2015 19:36

«Κίνηση μη υποχώρησης έναντι των «θεσμών» η μεταφορά των αποθεματικών των ΟΤΑ»

ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΥΡΙΖΑ ΧΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ

«Κίνηση προσωρινού χειρισμού» με στόχο την διευκόλυνση της βραχυπρόθεσμης ταμειακής ρευστότητας χαρακτηρίζει την απόφαση μεταφοράς των αποθεματικών των Ο.Τ.Α. στην Τράπεζα της Ελλάδος ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Χίου Ανδρέας Μιχαηλίδης.

Στην επιστολή του ο βουλευτής υπογραμμίζει ότι αυτές οι κινήσεις γίνονται ώστε η Κυβέρνηση να μην υπογράψει όλα όσα ζητούν οι δανειστές ενώ κάνει αναφορά και σε «ειλικρινή μάχη αξιοπρέπειας» που συνεχίζεται να δίνεται σε όλα τα επίπεδα.

Αναλυτικά ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρει:

H απόφαση της κυβέρνησης για τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδος σκοπεύει μ΄ένα προσωρινό χειρισμό, να διευκολύνει την βραχυπρόθεσμη ταμειακή ρευστότητα, ώστε να ξεφύγει η χώρα από το ασφυκτικό πλαίσιο που έχουν δημιουργήσει σκόπιμα οι δανειστές μας.

Με το συγκεκριμένο χειρισμό οι ΟΤΑ διασφαλίζονται πλήρως, αφού η τοποθέτηση των διαθεσίμων των ΟΤΑ στην Τράπεζα της Ελλάδος έναντι των εμπορικών τραπεζών είναι ασφαλέστερη, αλλά και αποδοτικότερη σε ορισμένες περιπτώσεις, αφού τα επιτόκια είναι μεγαλύτερα (ιδίως στις μη προθεσμιακές καταθέσεις). Ακόμα και στην υποθετική περίπτωση κατά την οποία κάποιος Δήμος ή κάποια Περιφέρεια υποστεί εξ αυτού του χειρισμού ζημία, προβλέπεται ρητά ότι έχει δικαίωμα αποζημίωσης από το Δημόσιο.

Επί πέντε χρόνια, οι προηγούμενες κυβερνήσεις έκοβαν συνεχώς χρηματοδότηση και προσωπικό από την Αυτοδιοίκηση, για να εξοικονομήσουν πόρους τους οποίους έριχναν διαρκώς στην ικανοποίηση των δανειστών. Όλοι αυτοί που οδήγησαν το θεσμό στην εντατική χύνουν σήμερα κροκοδείλια δάκρυα υπερασπιζόμενοι δήθεν την Αυτοδιοίκηση.

Ο λόγος για τον οποίο επιλέχθηκε η ρύθμιση μέσω ΠΝΠ σχετίζεται με το γεγονός ότι η εν λόγω κίνηση είναι επείγουσα, ενώ στη Βουλή δεν βρίσκεται αυτές τις μέρες προς ψήφιση κάποιο νομοσχέδιο που να ολοκληρώνεται άμεσα. Αν αναμέναμε την τακτική κοινοβουλευτική διαδικασία, θα εξαντλούνταν το νόημα της διάταξης, αφού θα είχε παρέλθει ο σύντομος αυτός και κρίσιμος χρόνος κατά τον οποίο η κυβέρνηση θα είχε πιθανόν ανάγκη προσωρινού εσωτερικού δανεισμού.

Στην παρούσα περίοδο η κυβέρνηση βρίσκεται στη μέση μιας δύσκολης διαπραγμάτευσης. Δίνει τη μάχη, ώστε να βγούμε από την κρίση  χωρίς να πάρει υφεσιακά μέτρα, χωρίς να προχωρήσει σε μειώσεις μισθών και συντάξεων και νέες απολύσεις. Η ενέργεια της μεταφοράς των ταμειακών διαθεσίμων εντάσσεται στο πλαίσιο της μη υποχώρησης απέναντι στις πιέσεις που ασκούνται από τους «δανειστές» και τους «θεσμούς», που με εργαλείο την πιστωτική ασφυξία, προσπαθούν να σύρουν τη χώρα μας σε άνευ όρων υποχωρήσεις.

Όσοι επιθυμούν να γίνεται διαπραγμάτευση χωρίς να χρησιμοποιηθεί κάθε δυνατότητα να το πουν ξεκάθαρα και να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στην ελληνική κοινωνία που αισθάνεται για πρώτη φορά μετά από χρόνια λιτότητας και μνημονίου να δίνεται από ελληνική κυβέρνηση μία ειλικρινής μάχη αξιοπρέπειας του λαού μας.

Το να υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση όσα ζητούν οι δανειστές προκειμένου να πάρει τη δόση είναι πάρα πολύ εύκολο (αυτό άλλωστε έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και φτάσαμε σε αυτήν την εκρηκτική κατάσταση). Το θέμα είναι να πετύχουμε μια συμφωνία που θα δίνει ελπίδα σε όλους για ένα καλύτερο μέλλον.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ