4.11.2013 18:52

Κίνημα αντιδημάρχων υπέρ των 3 δήμων στο νησί

• Ενώ ο Υπουργός εσωτερικών ετοιμάζεται να «σπάσει» Λέσβο και Κέρκυρα, στη Χίο σπάει- για πρώτη φορά- η παρατεταμένη για το θέμα Σιωπή

Προδομένοι από τις αρχικές προσδοκίες τους για τον «Καλλικράτη» εμφανίζονται  όλοι οι περιφερειακοί αντιδήμαρχοι τρία χρόνια μετά την εφαρμογή της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης.

Στην καθημερινότητα τους βλέπουν το σύστημα να χωλαίνει, έρχονται αντιμέτωποι με έναν εξίσου, ίσως και περισσότερο, γραφειοκρατικό Δήμο, που χαρακτηριστικό του γνώρισμα είναι ο υδροκεφαλισμός πόρων και αρμοδιοτήτων.

Τη δυστοκία και τις αδυναμίες του «Καλλικράτη» έρχεται να κάνει ακόμη πιο έντονη η παρατεταμένη οικονομική κρίση, που περιορίζει το έργο και τη λειτουργία των δήμων στην υλοποίηση ενός αυστηρού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Κι ενώ η κατάσταση περιγράφεται με τα μελανότερα χρώματα είναι απορίας άξιο γιατί στον τόπο μας δεν έχει ξεκινήσει ένας διάλογος ή μια πρωτοβουλία για την αλλαγή αυτής της κατάστασης, όπως αντίστοιχα έχει γίνει στη γειτονική Λέσβο και στην Κέρκυρα.

Οι πληροφορίες θέλουν τον υπουργό Εσωτερικών να εισηγείται σε νομοσχέδιο, πιθανά και εντός των αρχών Νοεμβρίου, ο διαμελισμός των μεγάλων νησιωτικών δήμων να αφορά μόνο Λέσβο και Κέρκυρα, καθώς εκεί ασκούνται πιέσεις. Εδώ η σημερινή δημόσια διαπίστωση των αντιδημάρχων θα αποτελέσει την αφετηρία έναρξης διαλόγου, έστω και στο παρά πέντε;

ΟΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ

ΗΛ. ΚΛΕΙΣΣΑΣ – αντ. Μαστιχοχωρίων

3 δήμοι με ενιαία αντικείμενα διαχείρισης

«Ο διαχωρισμός της Χίου σε τρεις δήμους , υπό προϋποθέσεις, θα αντιμετώπιζε καλύτερα τη διαχείριση της καθημερινότητας. Θα ήταν φυσικά αναγκαίες συμπράξεις των τριών δήμων σε ζητήματα όπως η διαχείριση των απορριμμάτων ή η  ύδρευση, για τα οποία θα υπήρχε κοινή πολιτική, και πιθανά στις τεχνικές υπηρεσίες.

Η μέχρι τώρα εφαρμογή του Καλλικρατικού δήμου έχει δείξει πως χωρίς προσωπικό οι Δημοτικές Ενότητες υπολειτουργούν, υπάρχει ένας δημαρχοκεντρισμός κι ακυρώνεται επί της ουσίας η αποκέντρωση, αφού δημιουργείται ένας υδροκέφαλος Δήμος.»

ΑΘ. ΘΛΙΒΙΤΗ – αντ. Ιωνίας

Θα εκλείψει η δυσλειτουργία

«Από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του Καλλικρατικού δήμου έχουν βγει όλα τα τρωτά του συστήματος στην επιφάνεια. Ο διαχωρισμός του νησιού σε τρεις ξεχωριστούς δήμους θα ήταν ό,τι καλύτερο. Στον ενιαίο δήμο το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν η δυσλειτουργία και το δυσκολοδιοίκητο. Αυτά θα εκλείψουν με τους τρεις δήμους. Οι υπεύθυνοι θα έχουν άμεση επαφή με το δημότη και ο Δήμος θα ελέγχεται καλύτερα. Και είναι πράγματι γεγονός ότι για το παραμικρό ο δημότης δεν ξέρει πού πρέπει να αποταθεί. Στους μεγάλους Δήμους τα παράπονα των πολιτών θέλουν χρόνο για να θεραπευθούν και τα αιτήματα χρονίζουν.»

Γ. ΧΡΙΤΗΣ – αντ. Αμανής

Απομακρύνθηκαν οι υπηρεσίες

«Η οριοθέτηση τριών δήμων σε όλο το νησί ήταν η απόφαση όλων μας πριν γίνει ο «Καλλικράτης».  Σίγουρα θα λειτουργούσε πολύ καλύτερα το σύστημα από ό,τι σήμερα. Ειδικά στις  απομακρυσμένες δημοτικές ενότητες τα προβλήματα είναι πολλά και ποικίλα. Οι υπηρεσίες είναι μακριά και για να γίνει το παραμικρό πρέπει να στείλουμε 500 έγγραφα, να βρούμε τους αρμόδιους, να αποφασίσουν εκείνοι το πότε και πώς θα προχωρήσει ένα έργο από το πιο μικρό και άμεσο μέχρι το ποιο μεγάλο.

Θεωρώ ότι με τον «Καλλικράτη» έχουμε πάει πολύ πίσω και απλά προσπαθούμε για την ακρίβεια κάνουμε απεγνωσμένη προσπάθεια να κρατήσουμε ό,τι φτιάξαμε.»

Γ. ΛΙΓΝΟΣ – αντ. Καρδαμύλων

Επιστροφή στις … Κοινότητες

«Αν εξαρτιόταν από μένα, θα γύριζα στις κοινότητες. Κανένας συνεταιρισμός δεν απόδωσε και με κανέναν. Στην κοινότητα είχαμε μάθει στο ξεροκόμματο, αυτό ήταν κι ήταν για όλους. Μετά θέλαμε τα περισσότερα και χάσαμε και το ξεροκόμματο.»

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ