30.9.2013 7:45

«Κίνδυνος για τη δημοκρατία»

Σχεδόν επτά στους δέκα πολίτες δεν διστάζουν να ομολογήσουν ότι η δράση της Χρυσής Αυγής αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τη δημοκρατία στη χώρα. 

Την ίδια ώρα, ένα ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό (77,4%) θεωρεί ότι αυτή η δράση πλήττει την εικόνα της χώρας σε διεθνές επίπεδο. Βεβαίως, υπάρχει και ένα ποσοστό 27,3% που δεν συμφωνεί με την άποψη ότι η Χ.Α. αποτελεί κίνδυνο για τη δημοκρατία, ενώ άλλο ένα 20% των πολιτών διαφωνεί ότι πλήττεται η διεθνής εικόνα της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση, η δημοσκόπηση της MRB αναδεικνύει τον προβληματισμό που έχουν δημιουργήσει στους πολίτες η δράση της Χ.Α. και -κυρίως- ο ενδεδειγμένος τρόπος με τον οποίο θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί. Το 54,6% των πολιτών εκτιμά ότι το κόμμα θα ενδυναμωθεί αν τεθεί εκτός νόμου, ενώ το 32,5% διαφωνεί με αυτή την άποψη. 

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί ο διχασμός των πολιτών που εμφανίζεται στην απάντηση που δίνουν όταν ερωτώνται αν θα πρέπει να τεθεί εκτός νόμου η Χ.Α., ακόμη και αν αυτό στην εφαρμογή του σημαίνει την προκήρυξη εκλογών: Το 43,4% διαφωνεί και το 40,7% συμφωνεί...

Σε κάθε περίπτωση, το πλήγμα που έχει δεχθεί η εικόνα της Χ.Α. είναι μεγάλο, αφού και αποσυσπείρωση παρατηρείται (71%, έναντι 80,3% του Ιουνίου) και το ποσοστό της είναι το χαμηλότερο μέσα στο 2013.

Δυσφορία
Πάντως, η δημοσκόπηση της MRB καταγράφει με έντονο τρόπο τη δυσφορία των πολιτών απέναντι στους πολιτικούς. Αυτό φαίνεται τόσο στη δημοτικότητά τους όσο και στον δείκτη αισιοδοξίας. Οι θετικές γνώμες έχουν μειωθεί για όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, πλην του νεοεκλεγέντος γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, ο οποίος προσπαθεί να αποκαταστήσει την πληγείσα εικόνα του.

Ως προς τον δείκτη αισιοδοξίας, οι πολίτες δηλώνουν ότι «τα πράγματα θα πάνε καλά» μόνο σε ποσοστό 3,1%, που είναι και το έτερο χαμηλότερο του 2013. Σε ό,τι αφορά το κυβερνητικό σχήμα που μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας, το 37,6% προκρίνει μία κυβέρνηση συνεργασίας με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά, ενώ το 33,2% απαντά «κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον Αλέξη Τσίπρα».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ