1.4.2013 12:09

«Κίνδυνος για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα»

ΘΕΜΑ ΑΟΖ ΒΑΖΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Πρόταση να συζητηθεί το θέμα των ΑΟΖ στο περιφερειακό συμβούλιο καταθέτει με επιστολή του ο συνδυασμός Λαϊκή Συσπείρωση.
«Μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού της χώρας μας, κ. Σαμαρά και τα δημοσιεύματα στον ελληνικό και ξένο τύπο σχετικά με τα διαμειφθέντα και συμφωνηθέντα εκεί, γίνεται φανερό ότι επανέρχεται το θέμα της εκχώρησης  κυριαρχικών δικαιωμάτων μας σχετικά με την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου και τη διαχείριση του Αιγαίου.
Φαίνεται ότι υπήρξε συμφωνία ή τουλάχιστον συγκατάθεση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης με την απαίτηση της τουρκικής κυβέρνησης για συνδιαχείριση του Αιγαίου και συνεκμετάλλευση του φυσικού πλούτου του (καζάν-καζάν). Στο πνεύμα αυτό ο κ. Σαμαράς αποχαρακτήρισε αυτόν το φυσικό πλούτο από ελληνικό χαρακτηρίζοντας τον  "ευρωπαϊκό".

Παίρνοντας  παράλληλα, μεταξύ άλλων υπόψη:
                              - την επιδίωξη να καταστεί η Ελλάδα "ενεργειακός δίαυλος" των      πολυεθνικών για την τροφοδοσία της ΕΕ,
                              -την υπογραφή της Συμφωνίας  τοθυ αγωγού ΤΑΠ (μεταφορά φυσικού αερίου από τό Αζερμπαϊτζαν προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας, Αλβανίας και Ιταλίας) 
                              -τα παζάρια ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, που συνδέονται με το σκληρό ανταγωνισμό μεταξύ των ενεργειακών πολυεθνικών και ιμπεριαλιστικών συμμαχιών για τις πηγές ενέργειας, τις αγορές και τους δρόμους και αγωγούς μεταφοράς ενεργειακών πόρων, 

                              -την πορεία αμφισβήτησης, των αιγυπτιο-κυπριακών συμφωνιών καθορισμού της ΑΟΖ ,που ξεκίνησε στην Αίγυπτο
                             -την έκδοση από την τουρκική κυβέρνηση αδειών έρευνας στην κρατική εταιρεία υδρογονανθράκων της Τουρκίας, ΤΡΑΟ, για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού  αερίου σε περιοχές που ανήκουν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα (Καστελόριζο και ευρύτερη περιοχή Ρόδου) ,

κατανοεί κανείς εύκολα τους τεράστιους κινδύνους για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα καθώς και τον κίνδυνο άμεσης εμπλοκής της χώρας μας σε καθόλου απίθανη πολεμική σύρραξη στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το λαό μας.

Να γιατί θεωρούμε , κ. Πρόεδρε, ότι επιβάλλεται να ασχοληθεί άμεσα το Περιφερειακό Συμβούλιο Β. Αιγαίου , να πάρει θέση και να προβεί στις επιβαλλόμενες ενέργειες» αναφέρει στην επιστολή του προς τον πρόεδρο του Περιφερειακού συμβουλίου ο Στρατής Κόρακας.
 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ