15.2.2017 12:55

Κέντρα παραβατικών εντός των hot spots αρχίζει να συζητά ο Μ. Βερβέι

Μετριάζει τις κοινές προσδοκίες κυβέρνησης και Ε.Ε. για σύντομη δημιουργία Κέντρων Παραβατικών η σθεναρή αντίδραση των νησιών. Οι προσπάθειες να καμφθούν οι αντιρρήσεις σε Λέσβο, Χίο, Σάμο και Κω πέφτουν στο κενό, παρά τις αλλεπάλληλες επισκέψεις του αρμόδιου διαπραγματευτή της Ε.Ε. κ. Μάρτιν Βερβέι.

Τελευταία αποτυχημένη του απόπειρα στη Σάμο, όπου σύσσωμες αυτοδιοικητικές αρχές και παραγωγικοί φορείς εξήγησαν στον κ. Βερβεϊ ότι δεν πρόκειται να συναινέσουν στη δημιουργία καμία νέας δομής. Η κατηγορηματική αντίδραση των τοπικών φορέων να συνεργαστούν στο κοινό σχέδιο Ε.Ε. – κυβέρνησης υποχρεώνει τις τελευταίες σε μερική αναδίπλωση. Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Samostimes.gr στην άτυπη συνάντηση του κ. Βερβέϊ με τους δημοσιογράφους στη Σάμο έγινε κατανοητό ότι ακολουθείται ένας κοινός σχεδιασμός με το την Ελληνική κυβέρνηση στον οποίο θεωρείται επιτακτική η ανάγκη για την δημιουργία ενός νέου χώρου για την κράτηση παραβατικών ατόμων και όσων δεν τυγχάνουν ασύλου. Βάση αυτού του σχεδιασμού η τοπική κοινωνία έχει ουσιαστικά δυο επιλογές.

Α) Εντός του Κέντρου Ταυτοποίησης, αλλά θα πρέπει να δώσει δωμάτια για να μείνουν αυτοί που θα πρέπει να μετακινηθούν

Β) Εκτός του κέντρου σε χώρο που συμφωνούν όλοι μαζί.

 «Ενημερώσαμε τον Ευρωπαίο αξιωματούχο για την πάγια και αδιαπραγμάτευτη θέση της τοπικής κοινωνίας για άμεση αποσυμφόρηση του νησιού μας, την αντίθεση μας στη δημιουργία οποιασδήποτε δεύτερης δομής αλλά και για τα σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην τοπική οικονομία και κοινωνία. Τονίσαμε ότι ουδέποτε ως κοινωνία συναινέσαμε στην προοπτική τα νησιά μας να αποτελέσουν κλειστή φυλακή για τους εισερχόμενους μετανάστες και πρόσφυγες στη χώρα μας και τονίσαμε τη μεγάλη ανάγκη διατήρησης της τουριστικής ταυτότητας της Σάμου», ανέφερε από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Κατρακάζος. .

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ