29.1.2014 10:41

Κεφαλονιά: Στις πληγείσες περιοχές ο Αντ. Σαμαράς

Τις πληγείσες από τον ισχυρό σεισμό περιοχές στο Ληξούρι επισκέπτεται ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος έφτασε αργά χθες το βράδυ στην Κεφαλονιά και διανυκτέρευσε στο Αργοστόλι.
Ήθελα να δω ο ίδιος τις συνέπειες του σεισμού, δήλωσε ο Πρωθυπουργός κατά την άφιξή του από τις Βρυξέλλες στην Κεφαλονιά.
«Θα κάνουμε τώρα μια πρώτη σύσκεψη. Απόψε θα κοιμηθούμε εδώ και αύριο το πρωί με το καλό, με το φως του ήλιου, θα δούμε περισσότερα και θα έχουμε να πούμε περισσότερα» είπε στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν.

Ο Α. Σαμαράς στην Κεφαλονιά
Το αεροπλάνο που μετέφερε τον Πρωθυπουργό προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Κεφαλονιάς στις 23:20 και στη συνέχεια ο κ. Σαμαράς έλαβε μέρος σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, το οποίο από το σχέδιο «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ» αποτελεί το κέντρο επιχειρήσεων σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, και ενημερώθηκε αναλυτικά για την μέχρι τώρα κατάσταση στο νησί.
Υπενθυμίζεται ότι το ταξίδι του Πρωθυπουργού στο νησί δεν ήταν προγραμματισμένο. Μετά τις συναντήσεις που είχε στις Βρυξέλλες αντί να επιστρέψει στην Αθήνα ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή στον πιλότο του κρατικού αεροσκάφος να προσγειωθεί στο νησί που επλήγη την Κυριακή από την πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση των 5,9 Ρίχτερ.
Γερ. Παπαδόπουλος: Πιθανότατα κύριος ο σεισμός της Κυριακής
Σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις για το αν ο σεισμός των 5,9 Ρίχτερ ήταν ο κύριος, ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμος Παπαδόπουλος δήλωσε το πρωί: «Σήμερα είμαστε πιο κοντά στην άποψη ότι ο σεισμός της Κυριακής ήταν και ο κύριος».
Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο κ. Παπαδόπουλος αφήσε ανοιχτό το ενδεχόμενο ισχυρών μετασεισμών. «Δεν αποκλείεται να έχουμε και σεισμούς της τάξης των 5 βαθμών, με περαιτέρω βλάβες σε κτήρια , θα πρέπει οι ιδιοκτήτες να συμβουλευτούν τους μηχανικούς», ανέφερε και πρόσθεσε ότι σημειώθηκαν άλλοι δύο μετασεισμοι, γύρω στις 12:30 το βράδυ, μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ο καθένας.
Από την Κυριακή, όπως είπε, έχουν καταγραφεί 23 μετασεισμοί με μέγεθος πάνω από 4 βαθμούς, περισσότεροι από 100 με μέγεθος πάνω από 3 και εκατοντάδες μικρότεροι.

Σύμφωνα με τους μέχρι τώρα ελέγχους των μηχανικών, ζημιές παρουσιάζει το 50% των περίπου 300 σπιτιών που έχουν ελεγχθεί σε Ληξούρι και Αργοστόλι, ενώ ακατάλληλο, μετά από ελέγχους, κρίθηκε το λύκειο στο Ληξούρι.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ