17.6.2015 17:04

Καθήκον Δήμου και Περιφέρειας η επίλυση του μεταναστευτικού

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ «ΧΙΑΚΗΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑΣ» ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΜΕΡΣΙΝΙΔΙ

Τις ευθύνες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Δήμου Χίου αναδεικνύει η Χιακή Συμπολιτεία με ανακοίνωσή της, καλώντας τους να συμβάλλουν αποφασιστικά στην εξεύρεση λύσεων στο προσφυγικό ζήτημα.

Αναφερόμενη στο ζήτημα υπογραμμίζει ότι το τελευταίο τρίμηνο οι μεταναστευτικές ροές στο  Ανατολικό Αιγαίο και στην Χίο έχουν ενταθεί όπως άλλωστε και στην Ιταλία.  Αντιστοιχούν, όπως λέει, στην αύξηση της έντασης της εμπόλεμης κατάστασης  στις χώρες προέλευσης των μεταναστών. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία πρόκειται για πρόσφυγες. Πρόσφυγες πολέμου.

«Δεν είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση»

Από το στόχαστρο της Χιακής Συμπολιτείας δεν ξέφυγε ούτε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτης Γ. Πανούσης για τον οποίο αναφέρει ότι: «Παρά τις προσπάθειες του λιμενικού και της αστυνομίας η κατάσταση δεν είναι διαχειρίσιμη  όπως επιπόλαια δηλώθηκε από τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ. Πανούση σε πρόσφατη επίσκεψή του στη  Χίο».

«Ευθύνες σε Δήμο και Περιφέρεια»

Προσπερνώντας τις ευθύνες της κεντρικής κυβέρνησης η «Χιακή Συμπολιτεία» σημειώνει ότι: «η ευθύνη βαραίνει ιδιαιτέρως και το τοπικό κράτος, δηλαδή τον δήμο και την περιφέρεια γιατί έχουν μηχανισμό καθώς και  κτίρια και εγκαταστάσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην κατεύθυνση της στέγασης μεταναστών και προσφύγων».

«Όσον αφορά τον δήμο, την όποια συμμετοχή του στην αντιμετώπιση του ζητήματος προσπαθεί να την εντάξει σε άλλους σχεδιασμούς του, ξένους με το θέμα. Χρησιμοποιεί δε την ανάγκη αυτή, της εύρεσης  υποδομών για την φροντίδα των προσφύγων, ως μοχλό πίεσης  και έτσι στέκεται απρόθυμος να συμβάλλει στην  ρεαλιστική οικονομική και γρήγορη επίλυση του θέματος.

Από την μεριά της Περιφέρειας πάλι γίνεται παιχνίδι πολιτικής κόντρας με την κυβέρνηση όπως άλλωστε το δήλωσε η  ίδια η περιφερειάρχης Χρ. Καλογήρου  λέγοντας ότι το θέμα δεν την αφορά!

Και οι δύο  παραπάνω  θεσμοί του τοπικού κράτους οφείλουν να καταλάβουν ότι είναι υποχρέωσή τους να συμβάλλουν αποφασιστικά στην εξεύρεση λύσεων, αντί να στρουθοκαμηλίζουν ή να  ψηφοθηρούν  στην πλάτη των προσφύγων.

Αντί να κάνουν  μικροπολιτική θα έπρεπε να πρωτοστατούν στην υποστήριξη και αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες. Και αν οι συντηρητικές τους καταβολές και  απόψεις τούς εμποδίζουν, τουλάχιστον να βοηθούν σε αυτήν την κατεύθυνση  τους κοινωνικούς  φορείς και τις συλλογικότητες  που δεν έχουν τέτοιες αγκυλώσεις.

Αλλιώς τα υπαρκτά προβλήματα θα ενταθούν, η πραγματικότητα των προσφύγων θα μας ντροπιάζει όλο και περισσότερο και η μισανθρωπία που ελλοχεύει θα σηκώσει και πάλι κεφάλι», αναφέρει η «Χιακή Συμπολιτεία», καλώντας όλους τους πολίτες να ανταποκριθούν στο μέτρο των δυνατοτήτων τους στις εκκλήσεις φορέων και οργανώσεων αλληλεγγύης για την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης και κάθε άλλης βοήθειας σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ