4.7.2012 10:01

Κάθε έργο και μία αστοχία;

-ΣΤΗ ΧΙΟ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΠΡΩΙ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΕΠΙΤΟΠΙΟ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΕΣΠΑ

 
Σε μία ακόμη σοβαρή αστοχία της αρχικής μελέτης  οφείλεται, σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Β. Αιγαίου, Γ. Πλακωτάρη, η διακοπή των εργασιών στο λιμάνι της Λαγκάδας, ένα έργο που μετά από πολύ κόπο τελικά εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ.
Το πρόβλημα με την αρχική μελέτη, που ήταν επικαιροποίηση παλιότερης, εντοπίστηκε μετά την έναρξη των εργασιών, οπότε πλέον ήταν αδύνατο να σταματήσουν τα έργα.
«Το ερώτημα για το ποιος ευθύνεται για την αστοχία της μελέτης μάλλον πρέπει να απαντηθεί από τον επιβλέποντα του έργου, που είναι οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας. Εμείς σαν Διαχειριστική Αρχή δεν έχουμε καμία ανάμειξη σε αυτή τη φάση.
Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι θα πρέπει να γίνει εκ νέου διαδικασία με μία συμπληρωματική μελέτη. Σας διαβεβαιώνω ότι παραλάβαμε τη μελέτη ως είχε με αρκετές υποσημειώσεις και αστερίσκους», δήλωσε  στον «π» ο κ. Πλακωτάρης.
Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο αντιπεριφερειάρχης Χίου, Κ. Γανιάρης, ο οποίος τόνισε ότι η συγκεκριμένη μελέτη εκπονήθηκε πριν 4 χρόνια από την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση του νησιού, με απώτερο σκοπό τη χρηματοδότηση του έργου από το ΕΣΠΑ.
«Θα κάνουμε οτιδήποτε περνάει από το χέρι μας για να εκκινήσει ξανά η διαδικασία δημοπράτησης του έργου. Ελπίζουμε ότι αυτό θα γίνει άμεσα», είπε ο ίδιος.
Τις παραπάνω συζητήσεις ενισχύει  η  επίσκεψη του Γενικού Διευθυντή της Περιφέρειας Β. Αιγαίου Γ. Σπανέλλη ο οποίος θα βρεθεί στη Χίο αύριο Πέμπτη προκειμένου να συμμετάσχει σε κλειστή σύσκεψη για την πορεία υλοποίησης των έργων του ΕΣΠΑ.
«Θα τα δούμε όλα εκτενέστερα την ερχόμενη Τετάρτη, οπότε και θα πραγματοποιήσουμε επιτόπια αυτοψία σε όλα τα έργα. Σκοπός μας είναι να καταγράψουμε παραλείψεις και καθυστερήσεις και να τρέξουμε την πορεία υλοποίησής τους, μέσα στα χρονοδιαγράμματα που έχουμε από την Ε.Ε.», κατέληξε ο κ. Γανιάρης.
Η συγκεκριμένη κατάσταση πάντως έχει δημιουργήσει πάρα πολλά ερωτηματικά σχετικά με τον τρόπο που λειτουργούν οι τεχνικές υπηρεσίες της πρώην ΝΑΧ και νυν Π.Ε. Χίου, αφού το έργο του λιμένα της Λαγκάδας έρχεται να προστεθεί στον ήδη μακρύ κατάλογο των έργων του ΕΣΠΑ που εκτελούνται στο νησί, στα οποία παρατηρείται μία συνεχόμενη σειρά αστοχιών, που εκτός του ότι καθυστερούν την πορεία υλοποίησής τους τα θέτουν ξεκάθαρα ενώπιον του κινδύνου απένταξής τους από τις χρηματοδοτήσεις. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ