10.7.2014 10:58

Καταπέλτης η Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή κατά της Περιφέρειας

«ΔΕΝ ΤΗΡΗΣΑΝ ΟΥΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ, ΟΥΤΕ ΤΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ» ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΔΡ. ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΕΥΑΓΓ. ΒΕΡΓΟΣ ΣΤΟΝ «Π»

«Η Αντιπεριφέρεια Χίου ευθύνεται για τη στασιμότητα στη συνεργασία με την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή και για την πιθανή απουσία της από το Φεστιβάλ Μαστίχας που αρχίζει από τις 30 Ιουλίου». Έπεσε από τα σύννεφα ο Δρ. Γεωπόνος Ευάγγελος Βέργος, Αναπληρωτής Διευθυντής Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης και Συμβουλευτικής της Σχολής όταν πληροφορήθηκε ότι ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Γανιάρης αποδίδει με δήλωση του στη σχολή τις ευθύνες για τη στασιμότητα της συνεργασίας και τη μη προώθηση του σχεδιασμού για την αξιοποίηση των 35 στρεμμάτων του κτήματος του δημοσίου στην περιοχή της Καρδαμάδας.

Με ευγενικό αλλά κατηγορηματικό τόνο, απαντά ότι η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά και μόνο στην αντιπεριφέρεια Χίου, η οποία δεν έχει ανταποκριθεί στις προϋποθέσεις που έχει θέσει η Σχολή για την υλοποίηση του προτεινόμενου έργου.

Αντίθετα, αποδίδει τα εύσημα στο Ίδρυμα Μαρία Τσάκος τονίζοντας ότι εκτιμάει πολύ τη δουλειά που προσφέρει.

«Δέχομαι ότι υπάρχει στασιμότητα, αλλά γι’ αυτήν ευθύνεται η αντιπεριφέρεια Χίου. Τους είχαμε τονίσει ότι η Σχολή δεν διαθέτει πιστώσεις και υλοποιεί έργα με χρηματοδότηση προγραμμάτων που εξασφαλίζουν οι ΟΤΑ. Τους προτείναμε να εξασφαλίσουν τη χρηματοδότηση του έργου από το πρόγραμμα INTEREG Αιγαίο – Κύπρος, στο οποίο η Σχολή δεν είναι επιλέξιμη λόγω γεωγραφικής θέσης, αλλά μπορεί να απασχοληθεί ως υπεργολάβος και αυτό θ’ αποτελούσε μια καλή αρχή και αφορμή χρηματοδότησης και ουσιαστικής παρουσίας της στο νησί σε συνεργασία με την Περιφέρεια και το Ίδρυμα Μ. Τσάκος. Θα βγει καινούργια προκήρυξη, όπως σύντομα και για τα προγράμματα Black Sea και Βαλκανική Μεσόγειος. Στα προγράμματα αυτά η Περιφέρεια θα μπορούσε να υποβάλλει πρόταση μαζί μας, όπως και με το Ι. Μ. Τσάκος κατόπιν πρόσκλησής της για τη δημιουργία consortium. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει η Περιφέρεια, ως συντονιστής, να ορίσει άτομο που θα οργανώνει την προσπάθεια. Δεν απαιτούνται πολλά χρήματα, οι πιστώσεις θα είναι μικρές. Είχαμε συμφωνήσει ότι θα έκανε τις απαραίτητες ενέργειες ένταξης  και στη συνέχεια εμείς θα προσφέραμε τις γνώσεις, την τεχνολογία, την τεχνογνωσία και την εργασία μας ως υπεργολάβοι. Έως τώρα δεν έχει κάνει τίποτα. Σε επικοινωνία  που είχα την Τρίτη με τον Κώστα Γανιάρη του τόνισα ότι περιμένω να αναπτύξει την απαραίτητη πρωτοβουλία».

Χρόνος υπάρχει όμως, η δυνατότητα συνεργασίας δεν έχει χαθεί και η Αμερικανική  Γεωργική Σχολή είναι διατεθειμένη να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει για την επίτευξη του κοινού στόχου.

 

Κοινά σημεία επαφής

Αντίθετα, ο Ε. Βέργος  μόνο καλά λόγια έχει να πει για το Ίδρυμα Μαρία Τσάκος.

«Εκτιμούμε τη δουλειά που κάνει, θέλουμε να δουλέψουμε για το πρόγραμμα, αλλά και να επεκτείνουμε την ανταποδοτική συνεργασία μας με το Ίδρυμα. Έχουμε πολλά κοινά σημεία και διάθεση για παραγωγή έργου» τονίζει.

 

Με καθυστέρηση η πρόσκληση για το Φεστιβάλ Μαστίχας

«Εμείς δουλεύουμε με προγραμματισμό. Διαμορφώνουμε έγκαιρα το καλεντάρι μας και οργανωνόμαστε σωστά για την κάθε συμμετοχή και παρουσία μας.                                                                                            Ενημερώθηκα πως δεν θα μπορέσουμε να λάβουμε μέρος στην έκθεση για φέτος, ως Σχολή, λόγω μη έγκαιρης προειδοποίησης που αφορά το σωστό προγραμματισμό της δράσης αυτής. Όμως, το νησί είναι μέσα στις προτεραιότητές μας, η Περιφέρεια και το Ίδρυμα αποτελούν σημαντικούς και αξιόλογους συνεργάτες και θα χαιρόμασταν ιδιαίτερα να συμμετέχουμε σε οργανωμένες δράσεις με προϋπολογισμό στο μέλλον που αφορούν την επιχειρηματικότητα του αγροδιατροφικού τομέα και τις γεωργικές εφαρμογές για την ανάπτυξη της υπαίθρου», υποστηρίζει ο καθηγητής.

Θα υποβληθεί

Απαντώντας ο Κώστας Γανιάρης, αποδέχεται την παρέμβαση Βέργου και  διαβεβαιώνει τη Σχολή ότι θα υποβληθεί πρόταση όταν ανοίξει το πρόγραμμα INTEREG.                                                      

 Όσον αφορά την πρόσκληση για το Φεστιβάλ μαστίχας, επισημαίνει ότι δεν ήταν δυνατόν να σταλεί νωρίτερα, αφού κοινοποιήθηκε ταυτόχρονα χωρίς καμία καθυστέρηση σε όλους τους φορείς, αμέσως μόλις οριστικοποιήθηκε ο προγραμματισμός. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ