19.3.2013 16:44

- «Καταλυτική η συμβολή του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» στην προαγωγή του έργου ανασκευής της Εθνικής Πινακοθήκης»

Η συμβολή του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» στην πρόοδο του μέγιστου έργου της επέκτασης και εκσυγχρονισμού της Εθνικής Πινακοθήκης, δεν περιορίζεται στην αποπληρωμή της προμελέτης του, απεναντίας η συνδρομή αυτή ήρθε την κατάλληλη στιγμή, με προσωπική παρέμβαση του καπετάν Παναγιώτη Τσάκου και μάλιστα καταλυτικά, ώστε το μεγαλόπνοο εθνικής ωφελείας και πολιτιστικής σημασίας έργο να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και να ξεκινήσουν οι εργασίες του άμεσα.

Όπως εξήγησε στον «π» η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης- Μουσείο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΟΥΤΣΟΣ, ιστορικός Τέχνης κ. Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, η επέκταση, ανάπλαση και εκσυγχρονισμός του συγκεκριμένου μουσείου δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί, αφού πρόκειται για κολοσσιαίο έργο και στην τρέχουσα συγκυρία το ΥΠΠΟ βρίσκεται σε πλήρη αδυναμία εξεύρεσης πιστώσεων, για να καταλήξει, όσον αφορά τη σωτήρια παρέμβαση του Ιδρύματος «Μ.Τ.» και τον Καπετάνιο ιδρυτή του: «έχετε συμπατριώτη, ένα μεγάλο Έλληνα», δηλώνοντας παράλληλα  την αμέριστη εκτίμηση, το σεβασμό και την αναγνώριση, στο πρόσωπο του καπετάν Παναγιώτη και των μελών της οικογενείας του με την οποία τη συνδέει βαθειά φιλία.

Πέρα από όλα αυτά η δαπάνη για την αποπληρωμή της προμελέτης αφορά ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό, κάποιων εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Αθόρυβο έργο

Η κ. Μ. Λαμπράκη-Πλάκα κατέθεσε παράλληλα, κατά την τηλεφωνική της επικοινωνία με τον «π», το εθνικά κεφαλαιώδες έργο του Ιδρύματος «Μ.Τ» στην Ουρουγουάη, όπου η ελληνική γραμματεία, αρχαία και νεότερη, στοιχεία του αρχαίου ελληνικού πνεύματος, αλλά και η γενικότερη ελληνική κουλτούρα και πολιτισμός, για πάνω από τρεις δεκαετίες, γίνονται κτήμα των κατοίκων αυτής της χώρας της Λατινικής Αμερικής.

«Χίλιοι Ουρουγουανοί , σήμερα κατέχουν πλήρως την ελληνική γλώσσα» επεσήμανε η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, η οποία έχει ίδια αντίληψη από επιτόπου επίσκεψή της, για να ολοκληρώσει τη συνομιλία μας, χαρακτηρίζοντας «αθόρυβες» όλες τις πρωτοβουλίες του Καπετάνιου, όπως οραματίστηκε, δρομολόγησε και υλοποίησε το Ίδρυμα, όσο και για τον εθνωφελή ρόλο του, εδώ και δεκαετίες, στην απομεμακρυσμένη Ουρουγουάη, στο Νότιο Ημισφαίριο και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Όσον αφορά τις εργασίες στην Εθνική Πινακοθήκη, που ήδη έχει αναστείλει τη λειτουργία της, ξεκινούν άμεσα τον προσεχή μήνα το δε κόστος των 45 εκατ. που απαιτείται, καλύπτεται από το ΕΣΠΑ κατά 70% περίπου, ενώ το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» αναλαμβάνει να καλύψει το υπόλοιπο και αφορά την εθνική συμμετοχή.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ