1.9.2012 10:42

Κατάκτηση για τον τόπο η διεδρική εκπροσώπηση

Ξέρω ότι δεν έχουμε βιώσει συνθήκες μονοεδρικής εκλογικής περιφέρειας για να έχουμε ασφαλές μέτρο σύγκρισης. Ξέρω επίσης ότι στο παλαιοκομματικό υπό κατάρρευση σύστημα ανέκαθεν οι μονοεδρικές είχαν τη σημασία τους, αντίθετα οι διεδρικές ουδέποτε απολάμβαναν τα προεκλογικά «δωράκια», αφού η αριθμητική των εδρών ήταν μοιρασμένη.
Είμαι όμως βέβαιος ότι, όπως τα ράσα δεν κάνουν τον παπά, έτσι και ο αριθμός των εδρών δεν δίνει τη δύναμη. Αυτή κάθε φορά προκύπτει από την ποιότητα των κοινοβουλευτικών σου εκπροσώπων και την ικανότητα του εκλογικού σώματος να την επιβραβεύει. Εν ολίγοις, μπορεί να είσαι μονοεδρική περιφέρεια, να έχεις βουλευτή που … φυσάει και να επωφελείσαι από τη δράση του τα μέγιστα, μπορεί να είσαι και Β’ Αθηνών, με την ουρά των εκλεγμένων εκπροσώπων, και να έχεις καταντήσει όπως η Αθήνα σήμερα. Νεκροταφείο ζωντανών ψυχών.
Με το νόμο των πιθανοτήτων και με βάση την έλλειψη εμπιστοσύνης στο εκλεκτορικό σώμα της Χίου, προσωπικά κρίνω ως θετική έκβαση τη διατήρηση της διεδρικής εκπροσώπησης μας. Είναι διπλάσιες οι πιθανότητες να πετύχουμε άξιο εκπρόσωπο μας στο Κοινοβούλιο, όπως είναι διπλάσιες οι πιθανότητες ο λαός να μη λαθέψει. Υπό αυτή και μόνο την έννοια – και ειδικά αν πέσουμε σε περίπτωση με δυο πολύ σοβαρές ταυτόχρονες εκπροσωπήσεις – ο νομός αποκτά κύρος στο βασικό κύτταρο λειτουργίας της Δημοκρατίας μας κι επομένως η διατήρηση των δυο εδρών είναι γεγονός θετικό.
Αν πάλι και οι δυο εκπρόσωποι φανούν … τζούφιοι και απωλέσουμε ακόμα και τα ψιχία των προεκλογικών παροχών, που πιθανά θα είχαμε ως μονοεδρική περιφέρεια, ε, εκεί ας αναλάβει και το μερδικό των ευθυνών του ο λαός για αυτούς που εκλέγει.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ