27.1.2017 18:04

Καταιγισμό δηλώσεων και καταγγελιών μεταξύ ΝΔ και Υπ. Ναυτιλίας προκάλεσε η σύσκεψη για τον τουρισμό

Πόλεμο ανακοινώσεων μεταξύ βουλευτών της ΝΔ και του Υπ. Ναυτιλλίας προκλήθηκε λίγες ώρες μετά τη σύσκεψη στο ΥΕΝ για την ανάπτυξη του τουρισμού στα νησιά που βάλλονται από το προσφυγικό.

Μετά τη σύσκεψη στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σχετικά με την τουριστική ανάπτυξη των νησιών, ο αναπληρωτής Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της ΝΔ, βουλευτής Λέσβου, Χαράλαμπος Αθανασίου,ο Τομεάρχης Τουρισμού, βουλευτής Δωδεκανήσου, Μάνος Κόνσολας και ο αναπληρωτής Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, βουλευτής Χίου, Νότης Μηταράκης, κατηγόρησαν την κυβέρνηση για υπονόμευση των τοπικών οικονομιών και του τουρισμού των νησιών με τις επιλογές της για το μεταναστευτικό.

 «Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αφού υπονόμευσε την τοπική οικονομία και τον τουρισμό των νησιών με τις επιλογές της στο μεταναστευτικό, αποδεικνύεται ανίκανη να σχεδιάσει και να υλοποιήσει πολιτικές που θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στα νησιά που σήκωσαν και σηκώνουν το βάρος της διαχείρισης του μεταναστευτικού προβλήματος.

Εδώ και δύο χρόνια, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ εμπαίζει τους πολίτες των νησιών και τις τοπικές κοινωνίες, που έχουν εξαντλήσει τα όρια της αντοχής τους.

Δεν υπάρχει καμία δέσμευση για την αποσυμφόρηση των νησιών, αντίθετα η Κυβέρνηση συζητά τη δημιουργία και νέων δομών.

Δεν υπάρχει, δύο χρόνια μετά, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προβολής, διαφήμισης και αποκατάστασης της εικόνας αυτών των νησιών, ως τουριστικών προορισμών.

Δεν υπάρχει, όχι μόνο σχεδιασμός, αλλά και βούληση για την αλλαγή του πλαισίου του αναπτυξιακού νόμου, προκειμένου να ενταχθούν αυτά τα νησιά στις περιοχές με υψηλό ποσοστό και ειδικό καθεστώς ενίσχυσης.

Υπενθυμίζουμε, επίσης, ότι ο κ. Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της προεκλογικού χαρακτήρα επίσκεψής του στη Νίσυρο, εξήγγειλε την ενεργοποίηση δύο Ειδικών Αναπτυξιακών Προγραμμάτων για το Βόρειο και το Νότιο Αιγαίο.

Μέχρι σήμερα, η συγκεκριμένη εξαγγελία, είναι στον αέρα.

Λόγια του αέρα αποτελούν και όλες οι κυβερνητικές εξαγγελίες και υποσχέσεις.

Τα νησιά που υπέστησαν τις αρνητικές επιπτώσεις του μεταναστευτικού χρειάζονται συγκεκριμένα τομεακά αναπτυξιακά προγράμματα για τη στήριξη της τοπικής οικονομίας και της επιχειρηματικότητας.

Η χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή, μια νέα Κυβέρνηση που θα εγγυηθεί ένα καλύτερο αύριο για τα νησιά μας», δήλωσαν οι βουλευτές.

«Η μικροψυχία και η μικροπολιτική αποτελούν τα βαρίδια της, για πάντα χθεσινής, Νέας Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση με πρωτοβουλίες όπως η χθεσινή, στο Υπουργείο Ναυτιλίας, και με τη συμμετοχή πάντα όλων των άμεσα εμπλεκόμενων φορέων, συνεχίζει την προσπάθεια μείωσης του ελλείμματος ισοπολιτείας που ένιωθαν για δεκαετίες τα νησιά του Αιγαίου.

    Οι νησιώτες είναι αψευδείς μάρτυρες για το τι έζησαν σε ότι αφορά τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, πριν από τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ποια είναι η σημερινή βελτίωση. Οι νησιώτες ξέρουν ποιοι ευθύνονται για τα μονοπώλια των αεροπορικών γραμμών και για τα πανάκριβα εισιτήρια. Τα μικρά νησιά με κάτω από 5000 κατοίκους γνωρίζουν ποιοι και με ποιον τρόπο εκδήλωσαν το συγκεκριμένο, απτό, ενδιαφέρον και σε ότι αφορά την οικονομική τους ενίσχυση και σε ότι αφορά τη στελέχωση των τοπικών υπηρεσιών.

    Για τον Ειδικό Αναπτυξιακό Νόμο ήδη το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει ζητήσει προτάσεις από όλους τους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όλων των νησιών, για τη σύνταξη ενιαίου, στη λογική, αναπτυξιακού προγράμματος, για κάθε μία από τις δύο περιφέρειες του Αιγαίου. Και αυτό γιατί η κυβέρνηση είναι της λογικής ότι το αναπτυξιακό πρόγραμμα πρέπει να γίνεται σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και όχι με βάση το ποιος πρόσκειται πολιτικά πιο κοντά της.

    Το Υπουργείο Ναυτιλίας είναι σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης για την επεξεργασία των προτάσεων και πολύ σύντομα θα ανακοινωθούν τα έργα για τα δύο ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα Βορείου και Νοτίου Αιγαίου. Αν δεν ξέρουν, στη Νέα Δημοκρατία, ας ρωτήσουν τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Για πρώτη φορά ο Αναπτυξιακός Νόμος ορίζει ειδικά καθεστώτα ενίσχυσης για τις περιοχές που περιλαμβάνουν όλα τα νησιά που δέχτηκαν πρόσφυγες, όλα τα νησιά που είναι μικρά και όλα τα νησιά της παραμεθορίου. Δηλαδή, όλα τα νησιά του Αιγαίου. Τα ειδικά καθεστώτα ενίσχυσης των νησιών αυτών θα βοηθήσουν σε μια ουσιαστική ανάπτυξη και σύγκλιση των νησιωτικών περιοχών με την υπόλοιπη Ελλάδα. Αν δεν γνωρίζουν, στη Νέα Δημοκρατία, μπορούν απλά να διαβάσουν το νόμο.

    Αυτοί που οδήγησαν τη χώρα στην πλήρη καταστροφή τολμούν να ευαγγελίζονται την επάνοδό τους, όταν τουλάχιστον όσοι χρημάτισαν σε υπουργεία θα έπρεπε να επιλέξουν το δρόμο όλων εκείνων που, σε άλλες χώρες, επέλεξαν την πολιτική τους συνταξιοδότηση, αναγνωρίζοντας τα λάθη τους.

                Όλοι γνωρίζουμε τι σημαίνει να διατηρηθεί ζωντανή η συμφωνία μεταξύ ΕΕ Τουρκίας για το προσφυγικό, αλλά κάποιοι, στο βωμό της πολιτικής τους διαδρομής, που είναι ταυτισμένη με το κομματικό και μόνο συμφέρον επιχειρούν να την τορπιλίσουν».

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ