3.9.2012 13:17

Καταγραφή των Λουτρουβιών

- ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΧΙΩΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΚΑΤΕΓΡΑΜΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΑΛ. ΚΙΟΥΡΕΛΛΗ

Ένας εκ καταβολής «καθύλην» αρμόδιος, ο εκπαιδευτικός Αλέξανδρος Κιουρέλλης, ανέλαβε να καταγράψει και να συγκεντρώσει, όλα τα στοιχεία για τα ελαιοτριβεία της Χίου και να τα εκδώσει σε μια πολυτελή έκδοση, με την αρωγή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
Λέσβιος ο ίδιος, κατέχει από καταγωγή τη γνώση για την καλλιέργεια και συλλογή της ελιάς, αλλά και τη διαδικασία της σύνθλιψης του καρπού, από την αρχαιότητα έως και το πολύ πρόσφατο παρελθόν,  που η διαδικασία παρέμεινε σχεδόν απαράλλακτη.  
Το έργο του, όπως και ο ίδιος αναφέρει στον πρόλογο, έχει στόχο να διαφυλάξει από τη λήθη, το βασικό αυτό στοιχείο του χιακού λαϊκού πολιτισμού, την ελαιοκαλλιέργεια, αλλά και τους χώρους της επεξεργασίας, τα ελαιοτριβεία, ή «λουτρουβιά» όπως ακριβώς λέγονται από τους παλαιούς, πολύτιμα μνημεία του ίδιου πολιτισμού, τα οποία καταστρέφονται από την εγκατάλειψη και την ερήμωση των χωριών που τα φιλοξενούν.
 
Περιεχόμενο                                                                                                                              
Όπως η έρευνα του συγγραφέα καταγράφει, η καλλιέργεια της ελιάς στη Χίο υπήρχε σε όλο το νησί, αλλά ειδικά στο βόρειο μέρος του αποτελούσε για τους περισσότερους κατοίκους τη μοναδική τους ενασχόληση και φυσικά τη μοναδική πηγή εισοδήματος στα βορειόχωρα.
Το βιβλίο διαθέτει πλούσιο φωτογραφικό υλικό με επεξηγηματικά κείμενα, από χωριό σε χωριό και αποτελεί από μόνο του ένα σπάνιο οδοιπορικό σε μια βασική ασχολία, η οποία όμως έχει περιοριστεί δραστικά, ενώ τα λουτρουβιά σκεπάζονται από τη λήθη και αντικαθίστανται, σε περιορισμένο αριθμό από μηχανοκίνητα και σύγχρονες ηλεκτροκίνητες μονάδες.  

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ