27.4.2016 18:47

Καταδίκη των επιθέσεων από ΛΑ.Ε. και «Χιακή Συμπολιτεία»

Την στοχευμένη επίθεση από αγνώστους, σε μέλη της «Λάθρα;» καταγγέλλουν σε ανακοινώσεις τους οι η «Χιακή Συμπολιτεία» και η ΛΑ.Ε. με την πρώτη να διατρανώνει την αντίθεσή της με την κλιμάκωση των προκλήσεων βίας και να ζητά τη σύλληψη και την τιμωρία των υπευθύνων των εγκληματικών ενεργειών και τη δεύτερη να ζητά την άσκηση ποινικής δίωξης των υπαίτιων.

Οι ανακοινώσεις

ΧΙΑΚΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ

Ο πολλαπλασιασμός και η κλιμάκωση των απειλών, των προκλήσεων και των πράξεων βίας ενάντια σε πρόσφυγες, αλληλέγγυους, οργανώσεις και δημοκρατικούς πολίτες από στοιχεία ακροδεξιάς πολιτικής ταυτότητας μας βρίσκει ως δημοτική παράταξη απολύτως αντίθετους. Η παραμικρή ανοχή σ’ αυτές τις προκλήσεις υπονομεύει την ίδια τη δημοκρατία, στιγματίζει την τοπική κοινωνία σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σήμερα, χωρίς να παραγράφονται οι ευθύνες κυβέρνησης και τοπικών αρχών για τις εξελίξεις αυτές, απαιτείται ομόφωνη και ομόθυμη καταδίκη αυτών των πράξεων και κοινή δράση για την εξάλειψή τους. Ζητούμε από το σύνολο της τοπικής κοινωνίας, κόμματα, φορείς και κοινωνικές οργανώσεις, και κυρίως από το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου, την απερίφραστη καταδίκη και καταγγελία των τραμπουκισμών φασιστικής έμπνευσης και σφραγίδας.

Απαιτούμε από τις αρμόδιες διωκτικές και δικαστικές αρχές τη σύλληψη και την τιμωρία των υπεύθυνων αυτών των εγκληματικών ενεργειών.

  • Δημοκρατική απάντηση στο θράσος των τραμπούκων
  • Η αλληλεγγύη δεν εκφοβίζεται

ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

Το τελευταίο διάστημα κύκλοι που δρουν υπό την επιρροή της ακροδεξιάς, με πρόσχημα το προσφυγικό, παρεμβαίνουν με βιαιότητες και τραμπουκισμούς στο δημόσιο βίο, σηκώνοντας χέρι σε πρόσφυγες και αλληλέγγυους στο λιμάνι και απειλώντας ταυτόχρονα τους πάντες έξω και μπροστά στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο βασικός υπεύθυνος είναι η απαράδεκτα απούσα κυβέρνηση. Σοβαρό πρόβλημα και η ανοχή της εκτελεστικής εξουσίας που τους οδηγεί σε σταδιακή κλιμάκωση των επιθέσεων.

Ξεκίνησαν με κροτίδες σε ένα στόχο πιο εύκολο, το Soli Cafe που έστησαν αλληλέγγυοι από το εξωτερικό, για να φτάσουν προχθές, την Μεγάλη Δευτέρα να πετάξουν κροτίδα στα γραφεία συλλογικότητας (Λάθρα;) που απαρτίζεται από γνωστούς αλληλέγγυους πολίτες του νησιού, με πολυετή και αναγνωρισμένη προσφορά.  Από τύχη μάλιστα δεν τραυματίστηκαν οι καλλιτέχνες που χρησιμοποιούσαν εκείνη την ώρα το χώρο για θεατρικές πρόβες. Έχοντας πλέον αποθρασυνθεί,  οι γνωστοί-άγνωστοι απειλούν και στοχοποιούν δημοκρατικούς πολίτες (και τοπικούς δημοσιογράφους) με ανώνυμα τηλεφωνήματα ή μέσω κοινωνικών δικτύων. Ο επόμενος στόχος τους θα είναι η ακύρωση της δυνατότητας άσκησης δημοκρατικής πολιτικής γενικότερα.

Δεν είναι φυσικά καθόλου άγνωστοι όσοι κατάφεραν με ανοχή της εξουσίας να στιγματίσουν το νησί σε όλο τον κόσμο. Υπάρχουν ευθύνες του Λιμενικού και της Αστυνομίας αλλά και της πολιτικής τους ηγεσίας στην κυβέρνηση, αφού οι χειροδικίες, οι εξυβρίσεις και οι τραμπουκισμοί έγιναν μπροστά στα μάτια τους, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει πραγματοποιηθεί ουδεμία σύλληψη. Απορία προκαλεί το ότι δεν έχει παρέμβει μέχρι τώρα η Εισαγγελία Χίου, καθώς ενώ το διαδίκτυο είναι γεμάτο με βίντεο και φωτογραφίες δραστών δεν έχει ασκηθεί καμία δίωξη μέχρι σήμερα.  Οι απαράδεκτες δηλώσεις του Αντιπεριφερειάρχη Χίου, για τις οποίες έχει ως γνωστόν διαγραφεί από το κόμμα του, σίγουρα δεν έχουν συμβάλει στην αποθάρρυνση των ακροδεξιών. Όσο για τον Δήμαρχο, έπρεπε να έχει καταδικάσει πολιτικά και να απαιτήσει την τιμωρία των παράνομων πράξεων από τους ίδιους γνωστούς-αγνώστους στο δημαρχείο και το λιμάνι, οι οποίες έχουν εκθέσει τη Χίο διεθνώς.

Από την πλευρά μας δηλώνουμε ότι δεν θα μείνουμε απαθείς. Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα για ενωτικές πρωτοβουλίες και δράσεις  ώστε οι υπεύθυνοι των βιαιοπραγιών να αντιμετωπίσουν τις νομικές συνέπειες των παράνομων και επικίνδυνων πράξεών τους αλλά και να απομονωθούν πολιτικά από τη μεγάλη πλειοψηφία των δημοκρατικών πολιτών του νησιού.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ