1.3.2012 15:38

«Κάποιος θα ’ρθει»

ΕΡΓΟ ΝΟΡΒΗΓΟΥ ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΕ ΤΗ ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΧΙΩΤΙΣΣΑΣ ΕΥΓΓ. ΧΑΖΑΚΗ

Την πρώτη και δυναμική θεατρική της παρουσία επιχειρεί αυτό το διάστημα η συμπατριώτισσά μας Ευαγγελία Χαζάκη, από τη Μέσα Διδύμα, μετά από τετραετή απουσία στη Μαδρίτη για την ολοκλήρωση των ανώτερων θεατρικών της σπουδών, ανεβάζοντας στον πολυχώρο Τέχνης και Πολιτισμού «ΒΡΥΣΑΚΙ» το έργο του πολυβραβευμένου Νορβηγού συγγραφέα Jon Fosse, «Κάποιος θα ’ρθει».
Η χιώτισσα δημιουργός, έχει παλιννοστήσει στα πάτρια, για μια πιο συντεταγμένη καλλιτεχνική εμφάνιση, συγκριτικά τουλάχιστον με  παλαιότερες θεατρικές συμμετοχές και συνεργασίες.
Οι παραστάσεις ξεκινούν από την προσεχή Παρασκευή 2 Μαρτίου και θα διαρκέσουν έως και την Κυριακή των Βαΐων 8 Απριλίου, συνήθη ημερομηνία λήξης της εκάστοτε χειμερινής θεατρικής περιόδου. Συγκεκριμένα οι παραστάσεις δίνονται κάθε  Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00 και κάθε Κυριακή στις 20.00, με εξαίρεση την τελευταία παράσταση της Κυριακής 8/4 που θα δοθεί στις 11.00 το πρωί.
Ο χώρος Τέχνης & Δράσης ΒΡΥΣΑΚΙ βρίσκεται στην Πλάκα και συγκεκριμένα επί της οδού Βρυσακίου 17, με τηλέφωνο για κρατήσεις 2103210179 (καθημερινά, ώρες 11.00 - 00.00) και ιστοσελίδα www.vryssaki.gr. Η πρόσβαση στο Χώρο γίνεται με τις γραμμές 1 & 3 του μετρό, στάση Μοναστηράκι και με τις αστικές γραμμές λεωφορείου 025, 026, 027, 035 και 227.
Η …θαλασσινή Ευαγγελία
Η παραγωγή ανήκει στη θεατρική ομάδα της Ευαγγελίας «ΚΕΝΟΣ ΧΩΡΟΣ», η οποία υπογράφει τη σκηνοθεσία με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Ευαγγελία Θαλασσινή (http://evangeliathalasini.blogspot.com/) και παίζουν οι ηθοποιοί Μιχάλης Γιαννικάκης, Ειρήνη Αναγνώστου και Δημοσθένης Ελευθεριάδης.
Οι τιμές των εισιτηρίων έχουν καθοριστεί στα 15 ευρώ (κανονικό) και 10 ευρώ (φοιτητικό), ενώ γίνονται δεκτές όλες οι καθιερωμένες ατέλειες.
Η αίθουσα του θεάτρου έχει δημιουργηθεί σύμφωνα με τις νέες τάσεις στη δραματική τέχνη, διαθέτει δηλαδή μικρό αριθμό θέσεων, περί τις 35 και η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα και την υποστήριξη της Νορβηγικής Πρεσβείας και του Νορβηγικού Ινστιτούτου της Αθήνας.
Το έργο
Το έργο «Κάποιος θα ’ρθει», με ακριβή τίτλο στη γλώσσα της χώρας του δημιουργού του Jon Fosse, «Nokon kjem til å komme», βραβεύθηκε με το βραβείο Ibsen το 2010, ενώ ο ίδιος ο συγγραφέας χαρακτηρίστηκε από τη LE MONDE,  ως «ο Μπέκετ του 21ου αιώνα».
Γράφτηκε το 1996, πρωτοπαρουσιάστηκε στο Όσλο την ίδια χρονιά και στην Ελλάδα το 2001, από το θίασο ΑΙΩΡΙΑ στο Θέατρο του Νέου Κόσμου του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου.
Σύμφωνα με την υπόθεση, ένα ζευγάρι επιλέγει να ζήσει το υπόλοιπο της ζωής του σε ένα απομακρυσμένο ερειπωμένο σπίτι δίπλα στο πέλαγος. Ο φόβος ότι θα ’ρθει κάποιος, στοιχειώνει τα πρόσωπα του έργου και διαταράσσει την σχέση τους. Τελικά ο φόβος τους, ίσως και επιθυμία τους να έρθει αυτός ο κάποιος, πραγματώνεται με τον ερχομό ενός τρίτου προσώπου που θέτει σε δοκιμασία την απόφαση του ζευγαριού να μείνει μακριά από άλλους ανθρώπους.
Δημιουργός και έργο
Στο έργο του «Κάποιος θα ’ρθει» ο Jon Fosse συνθέτει ένα δραματουργικό σύμπαν όπου κυριαρχεί η παύση, η επανάληψη και η σιωπή, ως τρόπος επικοινωνίας των προσώπων. Η «ποιητική» φωνή των χαρακτήρων είναι η φωνή του υποσυνείδητου, που ως μουσική παρτιτούρα έρχεται να αποκαλύψει τα εσωτερικά τοπία τους και τις πιο μύχιες επιθυμίες και σκέψεις τους.Ο ίδιος μιλώντας για το έργο του έχει δηλώσει σε σχετικές συνεντεύξεις: «… δουλεύω όπως ένας μουσικός που παίζει το μέρος του, το θέμα και τις παραλλαγές, τις επαναλήψεις… Το «Κάποιος θα ’ρθει» είναι ίσως ό,τι πιο ευχάριστο έχω γράψει, αν και κάποιοι προσλαμβάνουν το κείμενο σαν κάτι πολύ σκοτεινό. Και αυτό δεν μπορώ να το καταλάβω. Μόνο τα αποτυχημένα κείμενά μου δεν έχουν αμφισημίες. Τα καλά κείμενα μπορούμε να τα αναποδογυρίσουμε σαν ένα γάντι…».  

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ