21.3.2012 19:18

Καμπανάκι κινδύνου εκπέμπει η ΑΕΝ Χίου

ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ

Επιστολή μέσω της οποίας εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους και την αγωνία τους για το μέλλον του Ναυτικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος στη Χίο, μετέφεραν σε όλους τους τοπικούς φορείς οι καθηγητάς, οι σπουδαστές και όλο το προσωπικό.
Στην επιστολή τους που έχουν κοινοποιήσει και σε υπουργεία, οι καθηγητάς επισημαίνουν τα παρακάτω: 
 
Θέμα: « ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ»
 
Στα πλαίσια των συζητήσεων περί Αναβάθμισης-Αναδιάρθρωσης της Ναυτικής Εκπαίδευσης και χωροταξικής κατανομής των Σχολών, οι Καθηγητές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το μέλλον της Ναυτικής Εκπαίδευσης και της ΑΕΝ Μηχανικών Χίου και προτείνουν:
Εξακολούθηση λειτουργίας (πιθανολογείται να κλείσει) με ταυτόχρονη κτηριακή αναβάθμιση της Σχολής  καθώς η ΑΕΝ Μηχανικών Χίου διαθέτει:
 Προσομοιωτή μηχανοστασίου, νέας γενιάς τελευταίας τεχνολογίας, πιστοποιημένο με ISO 9001: 2010(Γερμανικός Νηογνώμονας), ο οποίος εκμεταλλεύεται όλες τις σύγχρονες δυνατότητες των Η/Υ με λειτουργικό ορίζοντα μιας δεκαετίας, έχοντας δυνατότητα να συνεισφέρει στην εξοικονόμηση πόρων, εργαστήρια ηλεκτρονικών υπολογιστών (25 θέσεων εργασίας), εργαστήρια ηλεκτρονικών, εργαστήρια  συστημάτων αυτομάτου ελέγχου.
   Σύμφωνα με το εξοπλιστικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, έχουν εγκριθεί για την  ΑΕΝ τα παρακάτω εργαστήρια (αξίας 650.000 EURO): Μηχανικής Ρευστών, Ναυτικών Αγγλικών, Καυσίμων Λιπαντικών, Βοηθητικών Μηχανημάτων, Ηλεκτρικών μηχανών, Ψυκτικό Θάλαμο και αίθουσα τηλεδιάσκεψης.
  Στο νησί υπάρχει παράδοση αιώνων και η άρρητη γνώση για την Ναυτιλία και δεν είναι τυχαίο, που οι περισσότεροι εφοπλιστές είναι Χιώτες και μάλιστα Πλοίαρχοι και Μηχανικοί του Εμπορικού Ναυτικού.
Η ΑΕΝ Μηχανικών Χίου, βρίσκεται  σε μια κατεξοχήν ναυτική περιοχή, όπου
όλες οι οικογένειες έχουν τουλάχιστον έναν ναυτικό και κυριαρχεί  η ναυτική κουλτούρα.
Η προσέλευση των υποψηφίων είναι μεγάλη, πέρυσι συνολικά υπέβαλαν υποψηφιότητα (Πλοίαρχοι και Μηχανικοί) 6000 υποψήφιοι, εκ των οποίων τουλάχιστον 150 είχαν ως πρώτη επιλογή την ΑΕΝ Μηχανικών Χίου . Σύμφωνα δε, με την  έρευνα του IMO το 2008 υπήρχε παγκοσμίως  έλλειψη 34000 Αξιωματικών του Ε.Ν και σύμφωνα με την πρόβλεψη του ίδιου Οργανισμού, το 2012 θα υπάρχει ζήτηση 84000 Αξιωματικών, όπου όλη η Ναυτική Εκπαίδευση μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας.
 Η ΑΕΝ Μηχανικών Χίου, εν συγκρίσει με άλλες Ακαδημίες, διαθέτει μεγάλο αριθμό μονίμων καθηγητών και όλες τις ειδικότητες Εκπαιδευτικών Συνεργατών.
Βρίσκεται σε κομβική γεωγραφική θέση, στο κέντρο του Αιγαίου, όπου φοιτούν σπουδαστές από διάφορα άλλα νησιά π.χ Λέσβος, Σύρος, Κάλυμνος κ.ά.
Υπάρχει στο νησί το αξιόλογο τμήμα Ναυτιλίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με έγκριτους Καθηγητές, με το οποίο αν και με δυσκολία , η Σχολή μας συνεργάζεται (ημερίδα με θέμα « Προσέλκυση νέων στο Ναυτικό επάγγελμα», συνεργασία Πανεπιστημίου Αιγαίου/ΑΕΝ Μηχ. Χίου 2008 , συνεργασία ΑΕΝ Μηχανικών Χίου με την επιτροπή διασύνδεσης του Πανεπιστημίου, με θέμα « Η Ναυτική εκπαίδευση της Χίου» 2010.)
Λειτουργεί στη Χίο μεταπτυχιακό τμήμα του τμήματος Ναυτιλίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου,  με εμβάθυνση στην Διοίκηση Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων, στο οποίο κάθε χρόνο φοιτούν κατά μέσο όρο 5 με 6  απόφοιτοι σπουδαστές της Ακαδημίας μας, αποκτώντας έτσι ακαδημαϊκές γνώσεις  και τίτλους.
Υπάρχουν στο νησί πολλά γραφεία Ναυτιλιακών Εταιρειών, που θα μπορούσαν σε συνεργασία με την ΑΕΝ και το Πανεπιστήμιο  να συνεργαστούν προς όφελος των σπουδαστών.
Η ΑΕΝ βρίσκεται πάντοτε υπό την στήριξη των Χιωτών εφοπλιστών, παρέχοντας όποτε τους ζητηθεί, κτηριακή υποστήριξη ,εκπαιδευτικό εξοπλισμό, (Τσάκος Π- Καρράς Γ. προέκταση κτηρίου με 4 αίθουσες , δωρεά Ηλεκτρομηχανής πλοίου και αίθουσα  γυμναστηρίου από Χανδρής Ελλάς ,κτηριακή υποστήριξη από Λιβανός Ελλάς, Kτιστάκης Λουκάς, Καρράς Ελλάς, Φαφαλιός Ship. κά.) αλλά και ηθική στήριξη, με συμβουλές και διαλέξεις.
Ευελπιστούμε στην έμπρακτη συμπαράστασή  σας, ειδικά σε αυτή την εποχή όπου η προσέλευση των νέων στη Ακαδημία μας είναι μεγάλη και όπως πάντα η ναυτιλία μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στην οικονομική ανάκαμψη του τόπου μας.
 
Οι Καθηγητές της ΑΕΝ Μηχανικών Χίου.
 
1.     Δανιήλ Νικόλαος, Διευθυντής Σχολής , Α΄ Μηχανικός Ε. Ν.
 
2.     Μακκά Μαρία, Επ. Καθηγήτρια , Χημικός μηχανικός.
 
3.     Στείρος Δημήτριος, Καθηγητής Μαθηματικός.
 
4.     Θλιβίτης Ευάγγελος, Καθηγητής, Ηλεκτ. Μηχανολόγος.
 
5.     Ζαούδης Στέφανος, Καθηγητής Ηλεκτ. Μηχανολόγος
 
6.     Κεσικιάδης Εμμανουήλ, Επ. Καθηγητής, Α΄Μηχ. Ε. Ν.
 
7.     Λαμπρινάκη Βιργινία, Καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας
 
8.     Κουκιάς Κυριάκος, Επιμελητή.
 
9.     Βασιλάκης Παναγιώτης, Ειδικό Τεχν. Προσωπικό, Β΄Μηχ. Ε.Ν.
 
10.  Μύτης Δημ., Ωρομ. Εκτ. Εκπ., Προσωπικό, Α΄ Μηχ. Ε.Ν.
 
11.  Χούλη Αικ, Ωρομ. Εκτ.  Εκτ.Εκπ., Προσωπικό, Αγγλικής Φιλολογίας.
 
12.  Τσέτσερη Μαρκ., Ωρομ. Εκτ.  Εκτ.Εκπ. Προσωπικό, Αγγλικής Φιλολογίας.
 
13.  Μπουμπάρης Κυρ., Ωρομ. Εκτ.  Εκτ.Εκπ. Προσωπικό, Μηχ. Μηχανικός.
 
14.  Μπουμπάρης Βίκτωρας, Ωρομ. Εκτ.  Εκτ.Εκπ. Προσωπικό, Α΄ Μηχ. Μηχανικός.
 
15.  Ράγκος Γεώρ., Ωρομ. Εκτ.  Εκτ.Εκπ. Προσωπικό, Νομικός.
 
16.  Μπόη Μαρία , Ωρομ. Εκτ.  Εκτ.Εκπ. Προσωπικό, Πτυχ. Πληροφορικής
 
17.  Φουσφούκας Γεωρ. Ωρομ. Εκτ.  Εκτ.Εκπ. Προσωπικό, Πτυχ. Πληροφορικής
 
18.  Αναστασάκης Ιάκ., Ωρομ. Εκτ.  Εκτ.Εκπ., Προσωπικό, Α΄ Μηχ. Ε.Ν
 
19.  Συρρής Δημ., Ωρομ. Εκτ.  Εκτ.Εκπ. Προσωπικό, Φυσικός.
 
20.  Παππάς Σταμ., Ωρομ. Εκτ.  Εκτ.Εκπ. Προσωπικό, Α Μηχ. Ε.Ν.
 
21.  Ταξείδης Ευθ., Ωρομ. Εκτ.  Εκτ.Εκπ. Προσωπικό, Ηλ. Μηχανικός Η/Υ.
 
22.  Μπόης Ιωάν., Ωρομ. Εκτ.  Εκτ.Εκπ. Προσωπικό, Α΄Μηχ. Ε.Ν.
 
23.  Κωστάλας Σπυρίδων, Ωρομ. Εκτ.  Εκτ.Εκπ. Προσωπικό, Α΄Μηχ. Ε.Ν   
 
24.  Νικολούδης   Αλέξ. Ωρομ. Εκτ.    Έκτ.Εκπ. Προσωπικό, απόφοιτος ΤΕΙ.                                                      

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ