29.9.2014 9:26

Και ξαφνικά, πυρά μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Το κλίμα στις σχέσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων βάρυνε απότομα το Σαββατοκύριακο, γεγονός που δημιούργησε συνειρμούς για εκλογές.

Ο Αντώνης Σαμαράς από την Χαλκιδική, στην εκδήλωση για τα 40 χρόνια της ΝΔ, επιχείρησε να οικειοποιηθεί τον όρο «Δημοκρατική Παράταξη», προκαλώντας τον εκνευρισμό του ΠΑΣΟΚ, που απάντησε: «Η δημοκρατική παράταξη ήταν και είναι ιστορικά και ιδεολογικά ή "άλλη" παράταξη σε σχέση με τη ΝΔ».

Όπως σημειώνει η εφημερίδα Τα Νέα, είναι σαφές ότι ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στην επετειακή εκδήλωση δεν επεδίωξε μόνο τη συσπείρωση των στελεχών του. Επί της ουσίας ο Αντώνης Σαμαράς θέλησε να τονώσει το ηθικό των νεοδημοκρατών που έχει κλονιστεί και από την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, κάτι που δοκίμασε να το πετύχει αντιπαραβάλλοντας τις θυσίες της δικής του παράταξης με τις παλαιότερες επιπολαιότητες του ΠΑΣΟΚ και τους λαϊκισμούς του τύπου «λεφτά υπάρχουν».

Παράλληλα, χωρίς να το αναφέρει, υπονόησε ότι υπάρχει πάντα -ανεξαρτήτως προθέσεων- η πιθανότητα μιας πρόωρης εκλογικής αναμέτρησης εκπέμποντας το μήνυμα πως η Νέα Δημοκρατία ενωμένη και δυνατή θα πρέπει να αντεπεξέλθει ακόμη και σε μη προγραμματισμένες καταστάσεις.

«Όσο το τοπίο δεν ξεκαθαρίζεται, στο μυαλό όλων μας υπάρχει το ενδεχόμενο των εκλογών», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης το πρωί της Δευτέρας στο Mega, αναφερόμενος στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Την ίδια ώρα, το γεγονός πως ο μικρός κυβερνητικός εταίρος αντέδρασε ακαριαία στις απαξιωτικές για το ΠΑΣΟΚ πρωθυπουργικές αναφορές δεν δείχνει μόνο μια διάθεση αυτοπροστασίας της παράταξης και της ιστορίας της. Υποδηλώνει συγχρόνως μια τάση αποδέσμευσης από το κάδρο της συγκυβέρνησης.
Αλλωστε, η συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση Σαμαρά έχει προκαλέσει σοβαρούς τριγμούς στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο ίδιος ο Ευ.Βενιζέλος έχει κατά καιρούς εκφράσει δυσαρέσκεια για τον τρόπο λειτουργίας της συγκυβέρνησης.

Επιπλέον, το ΠΑΣΟΚ βλέπει από τώρα την επόμενη ημέρα των εκλογών. Για τον πρόεδρό του η συνεργασία με τη ΝΔ δεν είναι μονόδρομος. Στην τελευταία του συνέντευξη ο κ. Βενιζέλος μίλησε για κυβέρνηση με προοδευτικό πρόσημο υπαινισσόμενος εμμέσως ότι σε αυτήν θα μπορούσε να συμμετέχουν και ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και άλλες πολιτικές δυνάμεις, υπό προϋποθέσεις.

Newsroom ΔΟΛ
 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ