5.8.2013 13:35

Και καμένοι και αδιόρθωτοι

ΑΔΥΝΑΤΕΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ ΟΣΟ ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΚΑΥΣΙΜΑ

Τι κι αν παθαίνουμε, ελάχιστα μαθαίνουμε. Η τελευταία πυρκαγιά ανέδειξε μια σειρά από προβλήματα που μπορεί να αποτελέσουν αιτίες για άλλη μια μεγάλη καταστροφή. Αιτίες που οφείλονται στην κρατική αναλγησία, στην αδιαφορία κι επιπολαιότητα και στην έλλειψη συνεννόησης των τοπικών φορέων κι υπηρεσιών.
Η επανάληψη αυτών των φαινομένων έχει προβληματίσει τις εθελοντικές ομάδες που απογοητευμένες συνειδητοποιούν πως πέρα από τον εθελοντισμό και την προσωπική τους προσφορά υπάρχουν κάποιοι που εξακολουθούν να βλέπουν το δέντρο και να μη βλέπουν το δάσος.
Μάλιστα είναι αποφασισμένοι, αφού τελειώσει η φετινή σεζόν κι αφού περάσουν τα δύσκολα όπως επισημαίνουν να πουν τα πράγματα με το όνομα τους και να καταγγείλουν πρακτικές που πρέπει να σταματήσουν πριν τις πληρώσουμε για ακόμη μια χρονιά ακριβά.

 

Στον Πρωθυπουργό

Ο πρώτος που «τραβάει τα μαλλιά του» με τον παραλογισμό κάποιων υπηρεσιακών παραγόντων είναι ο Περιφερειάρχης. Ο Ν. Γιακαλής σήκωσε τα χέρια ψηλά και με επιστολή του στον Πρωθυπουργό δηλώνει ότι αδυνατεί να αντιμετωπίσει την κρατική ακαμψία που οδήγησε σε περικοπή της πίστωσης για την προμήθεια βενζίνης από την Αερολέσχη Μυτιλήνης.
Η Αερολέσχη Λέσβου πλέον δεν προμηθεύεται καύσιμα με αποτέλεσμα στην τελευταία πυρκαγιά σε Σάμο και Χίο, ο Διοικητής της Περιφερειακής Διοίκησης Βορείου Αιγαίου της Πυροσβεστικής να μην μπορέσει να φτάσει στη Σάμο από τη Λέσβο και να φτάσει στη Χίο με σημαντική καθυστέρηση ακτοπλοϊκώς, με σκάφος του Λιμενικού.
Η παραπάνω κατάσταση που μπορεί να έχει τραγικές συνέπειες στην εξέλιξη κι αντιμετώπιση μεγάλων πυρκαγιών στα νησιά μας, καταγγέλλεται από τον Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου Ν. Γιακαλή με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό της χώρας.
Ο κ. Γιακαλής ζητά την άμεση παρέμβασή του Πρωθυπουργού, δηλώνοντας την αδυναμία της Περιφέρειας -με την υφιστάμενη κατάσταση- να προστατέψει τα δάση των νησιών, λόγω της συνεχούς άρνησης της Υπηρεσίας Δημοσιονομικού Ελέγχου να εγκρίνει το κονδύλι διάθεσης πίστωσης για την προμήθεια βενζίνης για την Αερολέσχη Μυτιλήνης.
Στην επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό, ο κ. Γιακαλής τόνισε ότι η πίστωση ύψους 15.000 ευρώ που δεν εγκρίνεται φέτος για την προστασία των δασών μέχρι και το 2012 εγκρίνονταν κανονικά, εκφράζοντας παράλληλα τον προβληματισμό του για τους κινδύνους που εγκυμονεί η γραφειοκρατική αυτή ακαμψία εν μέσω θέρους.

 

Χωρίς οδηγούς

 

Ένα άλλο ευτράπελο που παρουσιάστηκε στην τελευταία φωτιά στο Πυτιός ήταν η άρνηση της υπηρεσίας καθαριότητας να ενισχύσει με οδηγούς της τα πυροσβεστικά οχήματα των εθελοντών.
Οι εθελοντές απεύθυναν το σχετικό αίτημα στον αρμόδιο αντιδήμαρχο για να εισπράξουν την άρνηση του με την αιτιολογία πως οι οδηγοί δεν επαρκούσαν για την περισυλλογή των απορριμμάτων. Μάλιστα το «επεισόδιο» δεν έληξε την ίδια μέρα αλλά πληροφορίες αναφέρουν πως συνεχίστηκε με έντονη φραστική αντιπαράθεση μεταξύ εθελοντών και αντιδημάρχου, φτάνοντας μέχρι και τα γραφεία της Μητρόπολης.

 

Νερό από την πισίνα

Οι δεξαμενές λειτούργησαν στην τελευταία φωτιά, ήταν όλες γεμάτες νερό. Όλες εκτός από μία. Εκείνη του Αίπους άδειασε για να γεμίσει η πισίνα στο τουριστικό χωριό και όπως επιβεβαιώνουν πηγές τα οχήματα γέμιζαν τελικά από την... πισίνα.

Τα παραπάνω είναι μερικά από τα προβληματικά σημεία που περιγράφονται και καταγγέλλονται επισήμως κι ανεπισήμως. Επειδή η αντιπυρική περίοδος συνεχίζεται καλό είναι να αποφευχθεί η επανάληψη των παραπάνω φαινομένων κι όποιων άλλων μπορεί να μας στοιχίσουν πολύ ακριβά σε μια ενδεχόμενη πυρκαγιά.

 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ