12.5.2014 16:22

Το ήθος του έργου του Δ. Αβδελιώδη

ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΟΡΑΗ ΜΕ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟ ΤΟΝ Κ. ΓΕΩΡΓΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

«Η λέξη ήθος στον Όμηρο σημαίνει τόπος και μετά τρόπος». Με αυτά τα λόγια ο κριτικός θεάτρου, επίσημος προσκεκλημένος της Βιβλιοθήκης Κοραή, Κώστας Γεωργουσόπουλος, «υποκλίθηκε» στο θεατρικό και εν γένει καλλιτεχνικό έργο του Δήμου Αβδελιώδη.
Στο αναγνωστήριο του κορυφαίου πνευματικού μας Ιδρύματος, το βράδυ του περασμένου Σαββάτου 10 Μαΐου 2014, πραγματοποιήθηκε μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες, αλλά και πιο ουσιώδεις εκδηλώσεις, ένα αφιέρωμα στο ταλέντο του Χιώτη σκηνοθέτη και ηθοποιού.
«Όπως και η λέξη πατρίδα», στον Όμηρο πάντα, «δεν είναι ουσιαστικό, αλλά επίθετο» συνέχισε ο κ. Γεωσγουσόπουλος, για να τονίσει, ότι ως εκ τούτου μ’ αυτή την έννοια του επιθέτου, «πατρίδα γαία» ή γη των προγόνων, ο Αβδελιώδης και το έργο του έχουν αφετηρία, αλλά και αναφορά το συγκεκριμένο τόπο που το γέννησε, τους συγκεκριμένους γεννήτορες, με τα συγκεκριμένα ερεθίσματα του περιβάλλοντος χώρου. «Μπορούμε άφοβα να χρησιμοποιήσουμε λοιπόν  τον όρο πατρίδα, αφού δεν έχει καμιά σχέση με την αφηρημένη εννοιολογική τρομοκρατία» διευκρίνισε ο έγκριτος κριτικός, για να καταλήξει στην αθωότητα του ύφους Αβδελιώδη, ως καταστάλαγμα της παιδικής μνήμης, το οποίο ύφος χαρακτήρισε «αθωωμένη προσέγγιση της τέχνης».
«Το έργο του Δ. Αβδελιώδη είναι επιστροφή στις πηγές της μιμητικής διαδικασίας, στις πηγαίες μορφές του πολιτισμού, έχει ανακαλύψει τη μουσική του λόγου και αναδεικνύει τη μουσική των λέξεων», κατέληξε ο κ. Γεωργουσόπουλος.
Χωρίς Βούλγαρη και Καριστιάνη. Στην εκδήλωση τελικά δεν κατάφερε να παραστεί το ζεύγος του σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη και της συγγραφέα Ιωάννας Καρστιάνη, λόγω προβλήματος υγείας του πρώτου.                                                              Για τη διαδρομή του μίλησε στο πολυπληθές κοινό, που γέμισε ασφυκτικά την αίθουσα και ο ίδιος ο καλλιτέχνης αναφερόμενος στα ερεθίσματα, τις επιρροές, αλλά και τα συναισθήματα που τον διακατέχουν τις περιόδους που δημιουργεί.           Το πρώτο σκίρτημα ήρθε σε μια παράσταση καραγκιόζη, όταν ήταν τεσσάρων ετών, στο πατρογονικό του χωριό, ενώ λίγο καιρό μετά εκστασιάστηκε όταν ήρθε σε επαφή με το ταπεραμέντο του Τσάρλιν Τσάπλιν, ο οποίος έγινε και δάσκαλός του.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ