Ειδήσεις

6/8/12 13:16

τελ. ενημ.: 6/8/12 15:01

«ΙΠΠΗΣ»

ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΙΣ 21.15 ΣΤΟΝ ΚΑΣΤΡΟΜΗΝΑ Η ΥΠΕΡΟΧΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΖΟΥΓΑΝΕΛΗ- ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ

Η ξεκαρδιστική, ιδιαιτέρως πολιτική, αλλά και δραματικά επίκαιρη κωμωδία του Αριστοφάνη, «ΙΠΠΗΣ», είναι η φετινή καλοκαιρινή παραγωγή του   Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ),  που παρουσιάζει σε συμπαραγωγή με το Θέατρο Ακροπόλ. Μετά την μεγάλη επιτυχία στην Επίδαυρο στις 20 & 21 Ιουλίου, παρουσιάζεται σε όλα τα μεγάλα φεστιβάλ της Ελλάδας.
Οι «Ιππής» περιγράφουν τον αγώνα για την εξουσία μεταξύ του Παφλαγόνα και του Αλλαντοπώλη, διακωμωδώντας τον τρόπο που ασκείται η πολιτική προκειμένου να αποκτηθεί η εύνοια των πολιτών.  Καθοριστικό ρόλο στο ποιός θα υπερισχύσει στη σύγκρουση αυτή, παίζει ο χορός των Ιππέων.
Καθώς ο Παφλαγόνας έρχεται αντιμέτωπος με τον Αλλαντοπώλη, η κωμωδία στηλιτεύει και χλευάζει τη δημαγωγία των πολιτικών και τη φαυλότητα της εξουσίας, τον λαϊκισμό και τη ρουσφετολογία, τα μικροκομματικά συμφέροντα αλλά και την αφέλεια που πολλές φορές διακρίνει την κοινή γνώμη.  Πρόκειται για την  πιο μαχητική ίσως σάτιρα του Αριστοφάνη, η οποία  αν και αναφέρεται σε πρόσωπα και καταστάσεις του Πελοποννησιακού πολέμου, σχετίζεται απόλυτα με το σήμερα και τη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνει ο τόπος μας, μέσα όμως από την ανεπανάληπτα κωμική ματιά του μεγάλου μας ποιητή.
Μετάφραση - Σκηνοθεσία: Σταμάτης Φασουλής,
Σκηνικά: Μανώλης Παντελιδάκης.                      
Kοστούμια: Ντένη Βαχλιώτη,
Xορογραφία: Μπέτυ Δραμισιώτη.
Μουσική: Γιώργος Χριστιανάκης, Στίχοι: Λίνα Νικολακοπούλου.      
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος.

Πρωταγωνιστούν: ο Πέτρος Φιλιππίδης Αλλαντοπώλης και ο Γιάννης Ζουγανέλης Παφλαγόνας, που συναντιούνται για πρώτη φορά στο Θέατρο του Πολυκλείτου.
Παίζουν: Τάκης Παπαματθαίου Δούλος Α΄ (Δημοσθένης), Πυγμαλίων Δαδακαρίδης Δούλος Β’ (Νικίας), Γιώργος Καύκας  (Δήμος). Κορυφαίος Χορού: Γιάννης Σαμσιάρης.
   

Σχόλια άρθρου: 0