20.4.2012 9:26

Το ημερολόγιο των εκλογών

Οι κυριότερες προθεσμίες, που αφορούν στη διενέργεια των βουλευτικών εκλογών της 6ης Μαΐου 2012, όπως η ανακήρυξη των συνδυασμών, ο καθορισμός των εκλογικών τμημάτων και των εφορευτικών επιτροπών, καθώς και αρκετών ακόμη σημαντικών αποφάσεων και διαδικασιών, για όσους εμπλέκονται στην εκλογική διαδικασία, δόθηκαν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εσωτερικών.
Οι κυριότερες προθεσμίες είναι:
20/4: Λήγει η προθεσμία για την πρόταση υποψηφίων. Επίσης, λήγει η προθεσμία υποβολής παραίτησης των δημόσιων λειτουργών και υπαλλήλων, αξιωματικών ενόπλων δυνάμεων κλπ, από την υπηρεσία και τις θέσεις που αποτελούν κώλυμα εκλογιμότητας.
21/4: Ενεργοποιείται η ανακήρυξη των υποψηφίων από τα αρμόδια δικαστήρια των πρωτοδικών.
24/4: Λήγει η προθεσμία για την επίδοση στον εισαγγελέα του 'Αρειου Πάγου των δηλώσεων για την κατάρτιση των συνδυασμών.
25/4: Ενεργείται η ανακήρυξη των συνδυασμών από το Α' Τμήμα του 'Αρειου Πάγου.
26/4: Λήγει η προθεσμία για την αποστολή στην Εισαγγελία του 'Αρειου Πάγου από τον υπουργό Δικαιοσύνης, το Ελεγκτικό Συνέδριο, τους προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και τους περιφερειάρχες, μέσω του υπουργείου Εσωτερικών, των ονομαστικών καταστάσεων των δικαστικών λειτουργών, των δικηγόρων και των ασκούμενων δικηγόρων.
Επίσης, λήγει η προθεσμία για την αποστολή από το υπουργείο Εσωτερικών στην Εισαγγελία του 'Αρειου Πάγου πινάκων των εκλογικών τμημάτων που συστάθηκαν σε όλη την επικράτεια. Επιπλέον, λήγει η προθεσμία για την κλήρωση ή τον διορισμό από τα αρμόδια δικαστήρια των μελών των εφορευτικών επιτροπών και των αναπληρωματικών αυτών.
27/4: Λήγει η προθεσμία για την πρόταση υποψηφίων προς συμπλήρωση συνδυασμού σε περίπτωση θανάτου υποψηφίου.
28/4: Λήγει η προθεσμία για την ανακήρυξη από το αρμόδιο δικαστήριο (πρωτοδικείο) του υποψηφίου που προτάθηκε για συμπλήρωση συνδυασμού σε περίπτωση θανάτου υποψηφίου.
29/4: Λήγει η προθεσμία των έξι ημερών πριν από την ψηφοφορία, μέσα στην οποία τα κόμματα, οι συνδυασμοί και οι υποψήφιοι, είναι υποχρεωμένοι να παραδώσουν στον οικείο αντιπεριφερειάρχη της περιφερειακής ενότητας της έδρας του νομού, επί αποδείξει, επαρκή αριθμό ψηφοδελτίων για τα εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών, όμοια με αυτά που χρησιμοποιούνται στη βασική εκλογική περιφέρεια.
30/4: Λήγει η προθεσμία για τη γνωστοποίηση στον εισαγγελέα του 'Αρειου Πάγου της πρότασης υποψηφίου προς συμπλήρωση συνδυασμού σε περίπτωση θανάτου υποψηφίου. Επίσης, λήγει η προθεσμία για τη γνωστοποίηση, με προκήρυξη του αντιπεριφερειάρχη της περιφερειακής ενότητας της έδρας του νομού στους δήμους του νομού, των αποφάσεων καθορισμού εκλογικών τμημάτων. Ακόμη, λήγει η προθεσμία για την ειδοποίηση των διορισθέντων μελών των εφορευτικών επιτροπών με φροντίδα του εισαγγελέα του οικείου πρωτοδικείου.
1/5: Λήγει η προθεσμία για τη γνωστοποίηση, με προκήρυξη του οικείου αντιπεριφερειάρχη της περιφερειακής ενότητας της έδρας του νομού, των ανακηρυχθέντων υποψηφίων και συνδυασμών.
2/5: Λήγει η προθεσμία για τη δημοσίευση του προγράμματος ψηφοφορίας από τις δημοτικές αρχές.
3/5: Λήγει η προθεσμία για την άφιξη των εφόρων και των τακτικών ή αναπληρωτών αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής στον τόπο διορισμού τους.
5/5: Λήγει η προθεσμία που είναι μέχρι και την προηγούμενη της ψηφοφορίας, μέσα στην οποία είναι δυνατή, με απόφαση του οικείου αντιπεριφερειάρχη της περιφερειακής ενότητας της έδρας του νομού, η αλλαγή καταστήματος ψηφοφορίας, εφόσον η χρησιμοποίηση αυτού που αρχικά ορίστηκε δεν είναι δυνατή εξαιτίας ανώτερης βίας.
 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ