29.5.2013 8:33

«Ημέρες Γαστρονομίας- Ονομασία Προέλευσης Ελληνική»

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΤΙΚΗΣ Γ. ΣΠΙΛΑΝΗ

Ολοένα και πυκνώνουν οι παρουσίες του Γεν. Γραμματέα Νησιωτικής Πολιτικής Γ. Σπιλάνη σε εκθέσεις και διοργανώσεις που σχετίζονται με την προβολή της περιοχής του Αιγαίου, κυρίως τουριστικά και… γαστρονομικά.
Ο κ. Σπιλάνης μετείχε το τριήμερο 24,25 και 26 Μαϊου στο Μουσείο Μπενάκη, όπου διοργανώθηκαν και προβλήθηκαν με επιτυχία οι “Ημέρες Γαστρονομίας”, υπό την Αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού.

Κύριος στόχος της συνάντησης, η οποία προβλήθηκε σε εγχώρια και διεθνή δίκτυα ενημέρωσης και στην οποία συμμετείχαν παραγωγοί, σεφ, γευσιγνώστες, επιχειρηματίες, καλλιτέχνες, συγγραφείς, αρχιτέκτονες, φορείς, κοινότητες, Έλληνες και ξένοι επισκέπτες κ.α., ήταν η ανάδειξη της ελληνικής γαστρονομίας και η προβολή των αυθεντικών και μοναδικών ελληνικών προϊόντων διατροφής.
Οι «Ημέρες Γαστρονομίας- Ονομασία Προέλευσης Ελληνική», χάρη στο πλούσιο διαθεματικό πρόγραμμα των εκδηλώσεών τους, προσέφεραν πλήθος δυνατοτήτων ανάδειξης νέων πρωτοβουλιών, δημιουργιών, ιδεών και γαστρονομικών προορισμών.
Ο ετήσιος θεσμός του Τιμώμενου Γαστρονομικού Προορισμού αποτελεί σημαντικό κεκτημένο των «Ημερών Γαστρονομίας» που στοχεύει στην ενδυνάμωση της περιφερειακής ανάπτυξης. Τιμώμενος γαστρονομικός προορισμός για το 2013 επιλέχθηκε η Λήμνος, γεγονός που έδωσε την δυνατότητα στους τοπικούς φορείς και παραγωγούς να προωθήσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του νησιού, με σκοπό την ολοκληρωμένη ανάδειξη του ιστορικού και σύγχρονου γαστρονομικού λημνιακού πολιτισμού.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση για εκπροσώπους διεθνών οργανισμών, ξένων φορέων, κρατών και δημοσιογραφικών δικτύων με τίτλο «Η διαχρονική συνεισφορά της ελληνικής γαστρονομίας στην παγκόσμια πολιτισμική κληρονομιά». Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Σπιλάνης, ο Δήμαρχος Λήμνου κ. Αντώνης Χατζηδιαμαντής, ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Νίκος Σουλακέλλης και η Γενική Διευθύντρια του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) κα Βάσω Παπαδημητρίου.
Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η Επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κα Μαρία Δαμανάκη, η οποία παρουσίασε μεταξύ άλλων και την πρόσφατη πρωτοβουλία της ως αρμόδια για τα τρόφιμα που προέρχονται από τη θάλασσα για την καθιέρωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενός μόνιμου θεσμικού διαγωνισμού μεταξύ πόλεων ή περιφερειών της Ε.Ε. για την κατάκτηση της σήμανσης "Αριστείο Ευρωπαϊκής Γαστρονομίας".
Ο Γ. Σπιλάνης αναφέρθηκε στη πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής για τη προώθηση της διαφοροποίησης της τουριστικής εικόνας των νησιών αναδεικνύοντας τα φυσικά και πολιτιστικά τους χαρακτηριστικά, την "ταυτότητα" τους, μεταξύ των οποίων είναι και η τοπική κουζίνα ειδικά όταν βασίζεται σε ειδικά τοπικά προϊόντα. Υπογράμμισε ότι η σύνδεση της αγροτικής οικονομίας και ευρύτερα της ζωής και φυσιογνωμίας των νησιών με τον τουρισμό θα αποτελέσει μια από τις πτυχές για τη βελτίωση της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος, αλλά θα βοηθήσει στη στήριξη και της αγροτικής παραγωγής. Τέλος, τόνισε ότι η Λήμνος θα μπορούσε να αποτελέσει ένα νησί-πιλότο προς αυτή την κατεύθυνση.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ