28.1.2013 14:08

Ηχηρή επαναφορά με αίτημα ενίσχυσης 10 εκ. ευρώ

• ΤΟ ΜΙΣΟ ΠΟΣΟ (10 ΕΚ. ΕΥΡΩ) ΠΟΥ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΓΙΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΥΤΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε. ΠΡΟΟΡΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΧΙΟ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Συνέπεια στη δέσμευση διεκδίκησης πόρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αποκατάσταση των ζημιών από την καταστροφική πυρκαγιά του περασμένου Αυγούστου δείχνει η κυβέρνηση, καθώς στην κατάθεση του ομαδοποιημένου ετήσιου  αιτήματος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την αποκατάσταση του φυτικού κεφαλαίου που επλήγη από πυρκαγιές ή πλημμυρικά φαινόμενα οι μισές πιστώσεις, που αγγίζουν τα 10 εκ. ευρώ, προορίζονται για τις αποζημιώσεις της χιώτικης παραγωγής.
Συγκεκριμένα, αν και δεν έχουν δοθεί μέχρι σήμερα στη δημοσιότητα επίσημα στοιχεία, το συνολικό αίτημα ανέρχεται στα 20 εκ. ευρώ, από τα οποία τα 10 εκ. προορίζονται για τη Χίο. Από αυτά τα 7,5 εκ. ευρώ, στην περίπτωση που εγκριθούν, θα διοχετευτούν για την αποκατάσταση των μαστιχοκαλλιεργειών και το υπόλοιπο ποσό στους άλλους πληγέντες κλάδους του πρωτογενούς τομέα, κατά κύριο λόγο σε μελισσοκόμους, κτηνοτρόφους και αγρότες. Μεγάλο στοίχημα για το κυβερνητικό επιτελείο αποτελεί η προσπάθεια δικαιούχοι αποζημιώσεων να μην οριστούν μόνο οι κατ’ επάγγελμα αγρότες, θέμα που τέθηκε από την πρώτη ώρα ως προτεραιότητα από τους δυο βουλευτές. Στην περίπτωση που το αίτημα αυτό δεν γίνει αποδεκτό, το τελικό ποσό θα είναι μικρότερο των προσδοκιών, αν και στην κυβέρνηση θεωρούν ότι έχει καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να στοιχειοθετηθεί πλήρως το αίτημα.
«Κινούμαστε βάση συγκροτημένου σχεδίου και δεν παρασυρόμαστε από την αρρώστια του λαϊκισμού. Στο τέλος θα φανεί ποιος ξέρει και μπορεί να διεκδικεί βάσιμα από την Ευρώπη», αισιοδοξούσαν κυβερνητικοί κύκλοι, δίνοντας την απάντηση σε όσους το προηγούμενο διάστημα κατηγόρησαν την κυβέρνηση για εγκληματική αμέλεια στο θέμα.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ