24.1.2013 20:17

Το ίδρυμα "Αντώνη Δαμαλά"

ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΧΙΩΤΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ

Πέρασαν είκοσι και πλέον έτη, από την ημέρα που ταξίδεψε στη χώρα των αγγέλων, ο αείμνηστος Αντώνης Δαμαλάς, ένας λαμπρός επιστήμονας, ένας πραγματικός Χιώτης ευπατρίδης, που με την ερευνητική του δραστηριότητα, την επιστημονική του κατάρτιση, το λαμπρό συγγραφικό του έργο , κέρδισε επάξια μια θέση στο πάνθεον των πνευματικών ανθρώπων της Χίου .

Η πληθωρική του παρουσία, το χαμόγελο που είχε χαραγμένο μόνιμα στα χείλη του , η ευγενική του φυσιογνωμία και το καλοσυνάτο ύφος του κέρδιζαν αμέσως τις καρδιές των φοιτητών του Οικονομικού Πανεπιστημίου (ΑΣΟΕΕ).

 Στο μάθημα της Οικονομικής Ιστορίας, οι σπουδαστές σχημάτιζαν ουρές για να το παρακολουθήσουν και ο ίδιος με την γλυκύτητα και την πραότητα που τον χαρακτήριζε, έδινε άλλη διάσταση στις παραδόσεις.

Αντλούσε την δύναμή του από την ιδιαίτερη πατρίδα του τη Χίο, την οποία υπεραγαπούσε.

 

Η αστική παιδεία και αγωγή του ,τον οδήγησαν στο να γίνει «ένας πολίτης του κόσμου»,με ενδιαφέροντα στην εξέλιξη της επιστήμης, της ιστορίας, του πολιτισμού, της θέσης της πατρίδας μας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, αλλά και το μέλλον των νέων επιστημόνων.

Αγαπούσε , βοηθούσε και στήριζε τα νέα παιδιά. Πολλοί σημερινοί καθηγητές Πανεπιστημίου υπήρξαν και δικοί του μαθητές.

Η πόρτα του ήταν πάντα ανοικτή για όλους τους φοιτητές, αλλά και οι τελευταίοι δεν έχαναν ευκαιρία να του δείχνουν το σεβασμό και την αγάπη τους.

Το όνειρο του Αντώνη Δαμαλά ήταν να δημιουργήσει ένα Πνευματικό Ίδρυμα, για να στεγάσει την ερευνητική δραστηριότητα, ένα «φυτώριο» παραγωγής επιστήμης .

 

Παράλληλα επιθυμούσε να προσφέρει στον Ελληνισμό και στην Χίο, μια διεθνή αναγνώριση.

 

 Στους σκοπούς του Ιδρύματος ήταν να ωθήσει με έμπρακτη υποστήριξη τους νέους επιστήμονες, ερευνητές, τους ανθρώπους του πολιτισμού στην δημιουργία και να βάλει τα θεμέλια σε ένα οικοδόμημα-φωτοδότη της έρευνας και του πνεύματος , όπως ό ίδιος είχε ονειρευτεί.

 

Έφυγε όμως από την ζωή αναπάντεχα σε ηλικία 52 ετών και δεν πρόλαβε να δει το όραμά του να πραγματοποιείται .

 

ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ « ΑΝΤΩΝΗ ΔΑΜΑΛΑ»

 

Με τον ξαφνικό χαμό του, ο αείμνηστος σκόρπισε θλίψη, όχι μόνο στα αδέλφια του και τους συγγενείς του, αλλά και στους πολυάριθμους φίλους και συνεργάτες , στους

καθηγητές και στους φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου.

 

Το όραμά του, την έμπνευσή του, ανέλαβε να διεκπεραιώσει η αξιοσέβαστη αδελφή του Αναστασία, αφού τα άλλα δύο αδέλφια Νικόλαος και Ειρήνη ,απεβίωσαν.

Ο Θεός έδωσε δύναμη στην κυρία Αναστασία Δαμαλά και μέσα από μία πολύχρονη προσπάθεια, παλεύοντας στην κυριολεξία μόνη ,κατάφερε να αξιοποιήσει περιουσιακά της  στοιχεία και να δημιουργήσει στην καρδιά του Πειραιά ένα εκπληκτικό οικοδόμημα,δίνοντας σημασία και στην παραμικρή λεπτομέρεια, ακολουθώντας κατά γράμμα την επιθυμία του αείμνηστου αδελφού της Αντώνη.

Το ίδρυμα αναμένεται να ξεκινήσει την λειτουργία του τους επόμενους μήνες και θα αποτελέσει μία επιστημονικήκαι πνευματική εστία, ενώ ταυτόχρονα θα είναι και μια ζωντανή κυψέλη Χιακής παράδοσης και πολιτισμού.

 

Με την χαρά και την ικανοποίηση της υλοποίησης του οράματος του αγαπημένου της αδελφού Αντώνη, η κ. Δαμαλά, το Σάββατο 19 Ιανουαρίου κάλεσε στην οικία της συγγενείς και φίλους, σε μία εκδήλωση απόδοσης τιμής και μνήμης στην οικογένειά της, αλλά και παράλληλα ενημέρωσης για την πορεία των εργασιών του Ιδρύματος που βρίσκονται στο τελικό στάδιο.

Οι παριστάμενοι , εκλεκτά μέλη της Πειραϊκής και Αθηναϊκής κοινωνίας, είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν κα να ενημερωθούν από κοντά για την τιτάνια προσπάθεια της δημιουργίας αυτού του Ιδρύματος που αποτελεί ένα κόσμημα για τον Πειραιά.

Ο πατήρ Αλέξανδρος Χουλιάρας τέλεσε την παράκληση του Αγίου Αντωνίου ευλόγησε την πίτα και η νομικός κ. Μ. Φιλιππή ανέγνωσε τους σκοπούς του ιδρύματος. Το Ίδρυμα ΑΝΤΩΝΗ ΔΑΜΑΛΑ αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του τους προσεχείς μήνες.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ