25.11.2014 20:06

Η υποστελέχωση του χώρου υγείας στοιχίζει σε ανθρώπινες ζωές

Η παραίτηση ευθιξίας του προέδρου του ΕΚΑΒ, Δημ. Παπαγιαννίδη, έπειτα από την αδυναμία παροχής βοηθειών σε έναν πατέρα 4 παιδιών στη Σάμο, που εν τέλει πέθανε αβοήθητος, ήρθε να υπενθυμίσει ότι τα προβλήματα στο χώρο της υγείας και κυρίως της διακομιδής είναι σοβαρά και αγγίζουν όλο το νησιωτικό χώρο.

Το θέμα επιδιώκει να βάλει στην ατζέντα του Περιφερειακού Συμβουλίου ο συνδυασμός «Βόρειο Αιγαίο – Γόνιμη Γραμμή». Στην επιστολή του προς την κ. Καλογήρου και τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου αναφέρει: 

«Οι ελλείψεις και η μεθοδική αποψίλωση και της Δημόσιας Υγείας τα τελευταία χρόνια, ως αποτέλεσμα της μνημονικής πολιτικής, πλέον μετριούνται με ανθρώπινες ζωές.

Τα νοσοκομεία είναι υποστελεχωμένα, τα αγροτικά ιατρεία δεν έχουν γιατρούς, το ΠΕΔΥ υπολειτουργεί, τα ασθενοφόρα -όπου υπάρχουν- είναι πεπαλαιωμένα, ενώ τα πληρώματά τους σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα περιστατικά που απαιτούν άμεση επέμβαση.

Με αφορμή, λοιπόν, το τραγικό γεγονός στη Σάμο, το τελευταίο που καταγράφηκε στη μακρά λίστα των περιστατικών ανά την Ελλάδα λόγω της εφαρμοζόμενης μνημονιακής πολιτικής σε έναν ακόμη ζωτικό τομέα, όπως αυτός της Υγείας, ζητάμε από την περιφερειάρχη και τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, να μπει εκτάκτως προς συζήτηση το θέμα των σοβαρών ελλείψεων σε υποδομές, μέσα και ανθρώπινο δυναμικό στον τομέα της Υγείας στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Επίσης, ζητάμε από την περιφερειάρχη κ. Καλογήρου να μας απαντήσει:

  • Αν η περιφέρεια έχει αναλυτική γνώση για τις ελλείψεις σε υποδομές, μέσα και ανθρώπινο δυναμικό στον ευαίσθητο τομέα της δημόσιας Υγείας στην περιοχή του Βορείου Αιγαίου και ποια είναι αυτή.
  • Τι ενημέρωση έκανε, τι αιτήματα έθεσε και τι απαντήσεις - δεσμεύσεις πήρε από τον υπουργό Υγείας κατά την πρόσφατη συνάντησή τους.
  • Τι προτίθεται ως περιφερειάρχης να κάνει για να αντιμετωπιστούν άμεσα και αποτελεσματικά τα προβλήματα που πλέον κοστίζουν ανθρώπινες ζωές.

Τέλος, καλούμε το Περιφερειακό Συμβούλιο να συζητήσει το θέμα και να πάρει όλες τις απαραίτητες αποφάσεις και πρωτοβουλίες, ώστε να πιέσει με τον πιο αποφασιστικό και αποτελεσματικό τρόπο προς κάθε κατεύθυνση για την αντιμετώπιση αυτού του σοβαρότατου ζητήματος, ενημερώνοντας και κινητοποιώντας ταυτόχρονα τον λαό του Βορείου Αιγαίου, ο οποίος ζει καθημερινά με τον πιο τραγικό τρόπο τη μεθοδική απαξίωση της Δημόσιας Υγείας.» 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ