12.11.2014 20:54

Η υλοποίηση θα κρίνει το δίκαιο της αντιπαράθεσης

• ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Από το βαθμό τελικής υλοποίησης τους παίρνουν το δικό τους βαθμό τα Τεχνικά Προγράμματα. Έτσι η στροφή φιλοσοφίας στην κατάρτιση του Τεχνικού Προγράμματος του 2015, που επιχειρήθηκε  από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, θα κριθεί στην πράξη όταν ο χρόνος κυλίσει.

Στη  συζήτηση του θέματος οι τόνοι της αντιπαράθεσης δημοτικής αρχής και μείζονος αντιπολίτευσης ανέβηκαν αρκετές φορές. Βασικό στοιχείο της κριτικής αποτέλεσε η ικανότητα του Τεχνικού Προγράμματος να ικανοποιήσει τις ανάγκες των χωριών. Η έλλειψη ονομαστικής αναφοράς σε έργα ανά Τοπική Ενότητα και η πίστη ότι μεγάλο μέρος των αναγκών της καθημερινότητας θα καλυφθεί από έργα αυτεπιστασίας επικρίθηκαν έντονα από το συνδυασμό Λαμπρινούδη, ο οποίος έδωσε θετική ψήφο μόνο στα συνεχιζόμενα από το ΕΣΠΑ έργα που φέρουν τη δική του σφραγίδα.

Παράλληλα αμφισβητήθηκε και η ιεράρχηση προτεραιοτήτων από τη δημοτική αρχή ως προς τις μελέτες με κατεύθυνση τον εναλλακτικό τουρισμό, με τη μείζονα αντιπολίτευση να ισχυρίζεται ότι δεν είναι δυνατόν να κατευθύνεσαι σε εναλλακτικές δράσεις για τη στήριξη του τουρισμού, όταν δεν είσαι σε θέση να στηρίζεις με έργα υποδομής το καθεαυτό τουριστικό προϊόν σου. «Επιλέγετε τις soft ενέργειες για να ικανοποιήσετε κάποιους που σας βοήθησαν προεκλογικά», ανέφερε ο κ. Λαμπρινούδης, κατηγορώντας τη δημοτική αρχή ότι λειτουργεί ακόμα με το σύνδρομο Καλουτά, ενώ βρίσκεται υποχρεωμένη να αντιμετωπίσει τη σκληρή πραγματικότητα της έλλειψης πόρων, σε αντίθεση με τις προεκλογικές υποσχέσεις της.

«Μάλλον δεν έχετε δει προεκλογική συγκέντρωση μας στα χωριά. Εμείς δεν τάξαμε. Ούτε το κάναμε, ούτε ο κόσμος μας το ζήτησε. Μάλλον είστε επηρεασμένοι από τις τακτικές σας», απάντησε ο Μαν. Βουρνούς.

Η «Χιακή Συμπολιτεία» εστίασε στην κατάθεση ψηφίσματος με το οποίο ζητά να καταδικαστεί η πρόθεση να αποδοθεί το ΕΣΠΑ σε ιδιώτες, ενώ ο Μ. Σκούφαλος κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι αποδέχεται αδιαμαρτύρητα να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα με ανύπαρκτους πόρους και της ζήτησε να διεκδικήσει τους παρακρατηθέντες από την Αυτοδιοίκηση πόρους. «Μπροστά στην ουτοπία Σκούφαλου εμείς προτιμούμε το ρεαλισμό με πολιτική ευθύνη», ήταν η απάντηση του δημάρχου Χίου, ο οποίος αμφισβήτησε τη σκοπιμότητα κάποιων από τα ήδη ενταγμένα έργα του ΕΣΠΑ, φέρνοντας ως παράδειγμα το ανοιχτό θέατρο Καρδαμύλων ή την πλατεία Θυμιανών.

Όξυνση παρατηρήθηκε όταν σύμβουλοι της δημοτικής αρχής αναφέρθηκαν σε μη σύννομες ενέργειες της απερχόμενης. «Όποιος νομίζει ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή κινήθηκε εκτός πλαισίων νομοθετικής οριογραμμής να πάει στον Εισαγγελέα», ανέφερε ο Στ. Καμπούρης.

Ίσως πάντως η πιο σωστή παρατήρηση για το Τεχνικό Πρόγραμμα, που εν τέλει ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, ήταν αυτή από το Ν. Μαρτάκη ότι δεν εγγράφηκε πίστωση για το Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων της Κεντρικής Χίου, με το Μαν. Βουρνού να παραπέμπει το θέμα στην τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος. 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ