31.10.2013 8:10

Η τρόικα στο «εδώλιο»

Αντίστροφη μέτρηση ξεκινάει για την έρευνα σε βάρος της τρόικας για τα λάθη και τις αστοχίες στα προγράμματα διάσωσης σε Ελλάδα, Κύπρο, Πορτογαλία και Ιρλανδία ξεκινάει το ευρωκοινοβούλιο.

Λίγο πριν από τις ευρωεκλογές το κοινοβούλιο αποφάσισε να ερευνήσει τα έργα και τις ημέρες των ελεγκτών της τρόικας. Η αρχή θα γίνει με μία πρώτη ακρόαση στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 5 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με την ατζέντα της Επιτροπής, θα γίνει δημόσια ακρόαση «για τις επιτυχίες και τις αποτυχίες σε χώρες που βρίσκονται σε κρίση».

Η αυστριακή εφημερίδα «Ντι Πρεσέ», όμως, ανέφερε σε δημοσίευμα της διαθέτει εσωτερικό έγγραφο της 22ας Οκτωβρίου που δίνει μια γεύση του έργου της επιτροπής. Στο έγγραφο αυτό προβλέπεται μια πρώτη κοινοβουλευτική ακρόαση στις 5 Νοεμβρίου, όπως επίσης διερευνητικές επισκέψεις στις Κεντρικές Τράπεζες και στα υπουργεία Οικονομικών των τεσσάρων χωρών που πλήττονται από κρίση (Ελλάδα, Κύπρος, Πορτογαλία, Ιρλανδία), ενώ γίνεται χαρακτηριστικά λόγος για «δυσλειτουργική λήψη αποφάσεων» και για «δημοκρατική νομιμοποίηση».

Μάλιστα το δημοσίευμα έχει τίτλο: «Η τρόικα αποκτά έναν κοινοβουλευτικό ελεγκτή». Ο «δικαστής» της τρόικας δεν είναι άλλος από τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιου και μέλος του προεδρείου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ότμαρ Κάρας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Ότμαρ Κάρας, ο οποίος θα αναλάβει τη θέση του εισηγητή τού κοινοβουλευτικού ελέγχου -έπειτα από σχετική συμφωνία των παρατάξεων και το «πράσινο φως» που αναμένεται να δώσει επίσημα το προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 14 Νοεμβρίου- θα προΐσταται της διερεύνησης του έργου της τρόικας, θα διευθύνει τις πολιτικές διαπραγματεύσεις ως προς τις προτάσεις βελτίωσης και θα συντάξει την τελική έκθεση.

Ο Οτμάρ Κάρας τόνισε σε δηλώσεις του στην «Ντι Πρέσε» ότι δεν θέλει να προκαταβάλει το αποτέλεσμα των ερευνών του, σημειώνοντας πως «η αξιολόγηση δεν πρέπει να οδηγήσει αναγκαστικά και σε μια καταδίκη» και ο ίδιος θέλει να θέσει στο επίκεντρό τους τις ενδεχόμενες ελλείψεις της νομιμοποίησης των αποφάσεων της τρόικας και τις δυνατότητες βελτίωσης του έργου της και ως συγκεκριμένα παραδείγματα αναφέρονται η εκκαθάριση των τραπεζών στην Κύπρο, όπως επίσης η απόφαση για μείωση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα.

Ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Σβεν Γκίγκολντ επισημαίνει πως τα αρχικά σχέδια της τρόικας απέτυχαν σε όλες τις χώρες και θα πρέπει να διερευνηθεί τι οδήγησε στα μοιραία αποτελέσματα, εννοώντας προφανώς, κατά την εφημερίδα, τις παρενέργειες των προγραμμάτων λιτότητας και μεταρρυθμίσεων που είχε υπαγορεύσει η τρόικα, δηλαδή ύφεση, αύξηση της ανεργίας και πολιτικές αναταράξεις.

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θεωρεί πως το διερευνητικό έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του 2014, έγκαιρα πριν την έναρξη του προεκλογικού αγώνα για τις Ευρωεκλογές, ώστε να μην δοθεί «τροφή» για λαϊκιστικές μονομαχίες του είδους «Ανάπτυξη κατά λιτότητας».
Ο ίδιος δεν θέλησε να αναφερθεί στη συγκεκριμένη πορεία των ερευνών, καθώς η επίσημη εντολή θα δοθεί σε δύο εβδομάδες και εξάλλου δεν έχουν ανακοινώσει όλες οι κοινοβουλευτικές παρατάξεις τους αντιπροσώπους τους στην επιτροπή, περιορίστηκε μόνον να αναφέρει ότι ξεκινούν τώρα ήδη οι προετοιμασίες.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ