25.8.2015 19:32

Η Τουρκία μετατρέπει τον Τσεσμέ σε αφορολόγητη ζώνη

Η Τουρκία δημιουργεί στα τουρκικά παράλια “Αφορολόγητες Τουριστικές Ζώνες”, όπου μαρίνες, ξενοδοχεία, χώροι διασκέδασης, εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια και άλλα καταστήματα θα έχουν μηδενική φορολογία, με στόχο την προσέλκυση ακόμα περισσότερων τουριστών, ειδικά από το χώρο της κρουαζιέρας και του yachting.

Το πρόγραμμα εξήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας της Τουρκίας Nihat Zeybekci, με δηλώσεις του στην τουρκική εφημερίδα Habertürk. Στα σχέδια της κυβέρνησης είναι οι “Αφορολόγητες Τουριστικές Ζώνες” να δημιουργηθούν στο άμεσο μέλλον σε τουριστικά θέρετρα όπως η Κρήνη (Çeşme), που βρίσκεται απέναντι από τη Χίο, τα Δίδυμα (Didim) απέναντι από τη Σάμο, η Αλικαρνασσός (Bodrum) απέναντι από την Κω, η Μαρμαρίδα (Marmaris), απέναντι από τη Ρόδο και άλλες περιοχές δυτικά της Αττάλειας (Antalya).

Τούρκος υπουργός ανέφερε ότι με το σχέδιο αυτό θα τονωθεί ακόμα περισσότερο ο τουρισμός στην Τουρκία, λέγοντας ότι και η Ελλάδα έχει κάνει κάτι ανάλογο με διαφορετική concept. Ήδη βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο η σχετική συνεργασία με τα υπουργεία Οικονομικών, Τουρισμού και Δασών, για την ταχεία υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος, το οποίο θα αποτελέσει πηγή πλούτου για την Τουρκία.

Σε αυτό που παρουσιάζεται να είναι μια τουριστική έκδοση ζωνών Duty Free, ο τουρίστας δε θα πατά ουσιαστικά σε τουρκικό έδαφος, κάτι που μειώνει τη γαρφειοκρατία.

Ο Zeybekci δήλωσε ότι το δημόσιο θα καθορίσει τη ζώνη, κατόπιν θα το αναθέσει σε ιδιωτικούς φορείς, οι οποίοι θα επενδύσουν στη ζώνη και στη συνέχεια να αναλάβουν τα δικαιώματα διαχείρισης και λειτουργίας. “Θα πραγματοποιηθεί μικρό ποσοστό κατασκευών και όλα θα γίνουν στο πλαίσιο ενός συγκεκριμένου σχεδίου” δήλωσε ο Zeybekci. “Θα υπάρξει μηδενικός φόρος για ψώνια και διαμονή” τόνισε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι όσοι εργάζονται εκεί θα έχουν το ίδιο πλεονέκτημα. Εν τω μεταξύ, οι Τούρκοι πολίτες θα εισέρχονται στη ζώνη σαν να ήταν οποιαδήποτε άλλη χώρα του εξωτερικού, θα είναι υποχρεωμένοι να προσκομίζουν το διαβατήριό τους και να υπόκεινται σε τελωνειακούς δασμούς.

traveldailynews.gr

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ