27.12.2012 15:22

Η των Καρδαμύλων σαντουριέρικη σχολή (BINTEO)

Τα παιδικά χέρια ακουμπούν αδύναμα τα «κουταλάκια» πάνω στις 72 λεπτές χορδές του έγχορδου κρουστού για να βγουν νότες γλυκές πιο πολύ από κάθε άλλο όργανο.

 

Οι παρατονίες είναι φαινόμενο συχνό, μα ποιος στέκεται σ’ αυτές όταν στο σαντούρι κάθονται δεκάχρονα παιδιά, μόλις ελάχιστο καιρό εξοικειωμένα με το δύσκολο όργανο; Άλλωστε ο ήχος της «Σαμμιώτισσας» ή του «Άγγελου» είναι ήδη αναγνωρίσιμος.

 

Η απόφαση του Φιλοπρόοδου Ομίλου Καρδαμύλων να διδάξει σαντούρι στα μικρά του μέλη επιδιώκει να κρατήσει ζωντανή τη μουσική νησιώτικη παράδοση με ρίζες απ’ τη Μικρασία. Δυο κορίτσια, η Μαρία και η Ευαγγελία Σαρρή, και τρία αγόρια, ο Γιώργος και ο Θοδωρής Σφοντούρης και ο Γιώργος Χωριανόπουλος διδάσκονται τα μυστικά του παραδοσιακού οργάνου από τον Πέτρο Καρβούνη και ελπίζουν κάποτε να δημιουργήσουν τη μεγάλη των σαντουριέρηδων σχολή στα Καρδάμυλα, ποτίζοντας και για τους επόμενους αιώνες τις ρίζες της μουσικής μας παράδοσης.

 

Μια πολύ αξιέπαινη προσπάθεια! 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ