18.7.2013 16:19

Ή ταν ή επί τας

ΕΜΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ

Αμετακίνητη στις θέσεις της κατά του πολυνομοσχεδίου το οποίο θα εξετάζονταν χθες στη Βουλή με ονομαστική ψηφοφορία μένει η ΚΕΔΕ.

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας απέρριψε της νομοτεχνικές βελτιώσεις στις οποίες προχώρησε το υπουργείο Εσωτερικών αναφορικά με τα ζητήματα της κινητικότητας δημοτικών αστυνομικών και σχολικών φυλάκων, αλλά και το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ.

Σχετικά με τη διαθεσιμότητα, η ΚΕΔΕ τονίζει πως οι τροποποιήσεις στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση δεν αλλάζουν το περιεχόμενο των σχετικών διατάξεων, ενώ σε ό,τι αφορά στο Παρατηρητήριο, σημειώνει πως «συντάσσεται απολύτως με τη γνώμη της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, η οποία κρίνει ότι οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις έρχονται σε αντίθεση με την Συνταγματικά κατοχυρωμένη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ».
Η ΚΕΔΕ εμμένει στο κάλεσμα για απόσυρση των σχετικών διατάξεων και διαμηνύει ότι σε περίπτωση που ψηφιστεί το νομοσχέδιο θα προχωρήσει στην υλοποίηση της απόφασης της Έκτακτης Γενικής της Συνέλευσης για αναστολή της λειτουργίας των Δήμων και παραιτήσεις  δημάρχων και Δημοτικών συμβουλίων. «Εάν το νομοσχέδιο ψηφιστεί θα συνεδριάσει η ΚΕΔΕ αποφασίζοντας την αναστολή της λειτουργίας των δήμων και αμέσως θα κατατεθούν οι παραιτήσεις των δημάρχων και των δημοτικών συμβουλίων. Δεν είναι ζητήματα διαπραγματεύσιμα. Μιλάμε για την αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και δεν μπορεί καμιά κυβέρνηση να προχωρά και να εφαρμόζει κάθετες παρεμβάσεις καταργώντας το αυτοδιοίκητο. Σήμερα είναι η Δημοτική αστυνομία, αύριο θα είναι κάτι άλλο. Δε θα τους αφήσουμε να τους ανοίξει η όρεξη», δήλωσε χαρακτηριστικά στον «π» ο δήμαρχος Χίου π. Λαμπρινούδης.
 

Κρας τεστ

Η ονομαστική ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο αποτελούσε το πρώτο κρας τεστ για τη δικομματική, πλέον, κυβέρνηση, ενώ ανοίγει τον κύκλο της διαθεσιμότητας και, τελικά, των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων, που επί έτη αποτελούσε ζήτημα ταμπού για το πολιτικό προσωπικό της χώρας.

Οι βελτιώσεις :
 

  • Παραμένουν στους δήμους οι σχολικοί φύλακες και οι δημοτικοί αστυνομικοί που κατέχουν μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο, ενώ η διαδικασία απορρόφησής τους στην ΕΛ.ΑΣ., για λόγους ταχύτητας, θα καθορισθεί με υπουργικές αποφάσεις αντί με Π.Δ.
  • Στους σχολικούς φύλακες παρέχεται η δυνατότητα εξαγοράς, ως συντάξιμου, χρόνου απασχόλησης μέχρι πέντε έτη για πρόωρη συνταξιοδότηση, αλλά και σύστασης συνεταιριστικών επιχειρήσεων προς παροχή υπηρεσιών σχετικών με τη φύλαξη σχολικών κτηρίων.


Παράταση για τις αιτήσεις

Τα επακόλουθα της συνεχιζόμενης απεργιακής κινητοποίησης έχουν ήδη κάνει εμφανή τα αποτελέσματα τους. Τα σκουπίδια ξεχειλίζουν από τους κάδους, πολλοί ιδιώτες αναμένουν να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες του Δήμου για να πληρωθούν τιμολόγια, για να καταθέσουν αιτήσεις για να προχωρήσουν μια σειρά από έγγραφα που λόγω των κινητοποιήσεων έχουν μείνει στάσιμα.

Μέσα σε όλα αυτά έχει παγώσει και η διαδικασία για την πρόσληψη του έκτακτου προσωπικού στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου. Μάλιστα η δημοτική αρχή αναγκάστηκε να δώσει παράταση στην παραλαβή των αιτήσεων.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της «Η παραλαβή αιτήσεων και δικαιολογητικών για την Προκήρυξη ΣΟΧ 1/2013 του Δήμου Χίου για την πρόσληψη πενήντα πέντε (55) ατόμων για την κάλυψη εποχιακών ή παροδικών αναγκών ανταποδοτικού χαρακτήρα στην Υπηρεσία Καθαριότητας και Ανακύκλωση του Δήμου Χίου, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διάρκειας οκτώ (8) μηνών που ξεκίνησε την Παρασκευή 5/7/2013 διεκόπη τη Δευτέρα 8/7/2013 λόγω των κινητοποιήσεων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους ΟΤΑ, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας καθώς και του τοπικού Συλλόγου Εργαζομένων.

Σας ενημερώνουμε ότι για το υπολειπόμενο διάστημα επτά ημερολογιακών ημερών για τη συνέχιση υποβολής των αιτήσεων στην ανωτέρω προκήρυξη, ορίζονται οι ημερομηνίες: από 19/7/2013 έως και 25/7/2013».

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ