5.7.2012 11:28

Η συλλογικότητα του «Καλλικράτη»

ΠΡΩΤΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΕ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

Η συλλογιστική του «Καλλικράτη» βασίστηκε στη θεμελίωση πρακτικών με στόχο την οικονομία κλίμακος και τον καλύτερο δυνατό έλεγχο των εργολαβιών. Στην πρώτη του χρονιά το «νέο πνεύμα» δεν … περπάτησε, καθώς οι νέες αρχές και οι υπηρεσίες δεν ήταν έτοιμες για τις ομαδοποιήσεις έργων.
Σταδιακά τις βλέπουμε να εφαρμόζονται και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουμε τα αποτελέσματα τους. Ξεκίνησαν ήδη στην καθαριότητα δημοσίων χώρων και συνεχίζονται στον ευαίσθητο χώρο της Παιδείας. Τις μέρες αυτές ξεκινούν οι επισκευαστικές εργασίες στα σχολεία με μια συνολική εργολαβία, ύψους 230 ευρώ που αφορά τα περισσότερα σχολεία του νησιού, η οποία ταχύτητα θα πρέπει να εκτελεστεί το διάστημα που οι σχολικές αίθουσες … ξεκουράζονται απ’ τις μαθητικές φωνές, μέχρι δηλαδή τις αρχές Σεπτεμβρίου. Μικρότερες εργολαβίες (54.345 ευρώ υπάρχουν για τα σχολεία της Ιωνίας και από 1.50 για τα σχολεία Καρδαμύλων και Πυργίου) ως «ουρές» από έργα παλαιότερων ανεκτέλεστων τεχνικών προγραμμάτων. Ανάλογη προκήρυξη ετοιμάζεται και για την προμήθεια καυσίμων για τα σχολεία, καθώς η Επίτροπος επιμένει ότι αυτά που ξέραμε ως σήμερα με τη διαχείριση πιστώσεων από τις Σχολικές Επιτροπές για καύσιμα στα σχολεία έχουν λήξει.
Τα οφέλη από τις ομαδοποιήσεις είναι προφανή για την εξοικονόμηση πόρων, απ’ την άλλη, βέβαια, υπάρχουν σίγουρα και εμπόδια που θα βρεθούν στο δρόμο. Για παράδειγμα, το συνεργείο ενός εργολάβου θα προφτάσει να ολοκληρώσει τις επισκευές στα σχολεία όλης της Χίου μέσα σε σχεδόν ενάμιση μήνα, είναι ένα πρώτο ερώτημα.
Θα προφτάσει, αν ακολουθήσει τη … συνταγή της καθαριότητας. Την εργολαβία πήρε ένας, «έσπασε» όμως το ίδιο έργο δια τρία, για νότια, κεντρική και βόρεια Χίο και τα χωριά καθαρίζονται ταυτόχρονα και με ζηλευτή ταχύτητα. Δεν είναι επομένως αρκετό να αλλάξει μόνο το σύστημα, είναι να προσαρμοστεί κατάλληλα και ο εργοληπτικός κλάδος, να εθιστεί στις συνεργασίες το επόμενο διάστημα, αν επιθυμεί τα έργα που παίρνει να εκτελούνται χωρίς καθυστερήσεις και πιέσεις εκ μέρους του Δήμου.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ