27.9.2012 8:56

Ή στραβός είν’ ο γιαλός, ή στραβά αρμενίζουμε

ΜΟΝΟ 4 ΑΠΟ ΤΑ 17 ΕΡΓΑ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΕΧΟΥΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΣΤΗ ΧΙΟ

 
 
Αυτό καταδείχθηκε στην ενημερωτική συζήτηση για την πορεία υλοποίησης των έργων στη Χίο, που προκλήθηκε από ερώτηση που κατάθεσε στο Περιφερειακό Συμβούλιο η παράταξη «Αγώνας για τα νησιά μας».  Από τα 17 προγραμματισμένα έργα της Περιφέρειας μόλις 4 έχουν ολοκληρωθεί, 4 ακυρώθηκαν και καταβάλλεται προσπάθεια επανένταξης τους, 3 έχουν διακοπεί και 6 καθυστερούν σημαντικά ακόμη, με αποτέλεσμα τη διαμόρφωση μιας ανησυχητικής κατάστασης, παρά τις προσπάθειες «ανάνηψης» που καταβάλλει η Περιφερειακή Ενότητα.
Τις δυσκολίες που υπάρχουν καταδεικνύει και η θέση που ανάπτυξαν οι περισσότεροι σύμβουλοι της πλειοψηφίας, τονίζοντας ότι «κάνουν το καλύτερο δυνατό», επισημαίνοντας τις καθυστερήσεις, τις παραλείψεις και τις κακοτεχνίες, «παρά τη δεδομένη οικονομική δυσπραγία που υπάρχει».  
Ενδεικτική της παραδοχής ότι υπάρχει εμφανής προβληματισμός ακόμα και στις τάξεις της πλειοψηφίας είναι η απόφαση του Κ. Γανιάρη το βάρος της εισήγησης να πέσει στον υπηρεσιακό παράγοντα, κ. Καρτάλη. Παράλληλα ορατή είναι η ένδεια νέων στόχων για τα επόμενα χρόνια, με αλυσιδωτές τις συνέπειες για όλα αυτά και στον κατασκευαστικό κλάδο του νομού.
 
Ανεπάρκεια
«Καταδείχθηκε περίτρανα  ότι τα περισσότερα  από τα έργα που παρουσίασε η Περιφερειακή Ενότητα Χίου είναι ημιτελή, απενταγμένα ή αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα ολοκλήρωσης», τόνισαν στην τοποθέτηση τους οι σύμβουλοι της  παράταξης «Αγώνας για τα νησιά μας», Θ. Βαλσαμίδης και Στ. Κάρμαντζης.                                               «Σχεδόν  κανένα έργο δεν δεν έχει τεθεί σε τροχιά ολοκλήρωσης. Η κατάσταση δεν εμπνέει αισιοδοξία», τόνισαν. Επεσήμαναν δε την έλλειψη προγραμματισμού νέων έργων και την αβέβαιη έκβαση για τα περισσότερα που έχουν ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2013 και το 2014, με αποτέλεσμα να είναι κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι θα απενταχθούν και αυτά.
 
Ευθύνες
Ο Α. Γαϊτάνος επεσήμανε  τις καθυστερήσεις, τις παραλείψεις και τις κακοτεχνίες, τόνισε ότι πρέπει κάποιοι να απολογηθούν και δε δίστασε να υποστηρίξει ότι υπάρχουν και πρέπει να αποδοθούν ποινικές ευθύνες.
 
ΣΕ ΠΟΙΟ ΣΗΜΕΙΟ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΤΑ ΥΛΟΠΟΙΟΥΜΕΝΑ ΕΡΓΑ
Σχολικό Κέντρο Καμποχώρων
Οι εργασίες κατασκευής του έχουν διακοπεί από το 2011, έχει υλοποιηθεί το 64% των εργασιών και έχει πληρωθεί σε αντίστοιχο ποσοστό.
Τα προβλήματα προκλήθηκαν από ελλείψεις στις μελέτες και τροποποιήσεις κανονισμών, που, ενώ δεν απαιτούνταν στο αρχικό πρόγραμμα χρηματοδότησης, είναι απαραίτητες για την υλοποίηση του έργου μέσω ΕΣΠΑ. Για να ολοκληρωθεί η μελέτη εντάχθηκε στους ΚΑΠ της Π.Ε. Χίου με προτεινόμενο προϋπολογισμό 15.000 ευρώ, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2012, οπότε και θα συνεχιστούν οι διαδικασίες ολοκλήρωσης του έργου. Μετά από μια σειρά παρατάσεων το έργο που ξεκίνησε το 2007 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου.
 
Διθέσιο νηπιαγωγείο Καμποχώρων
Το έργο εκτελείται ομαλά και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2013,     
με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, προϋπολογισμού  872.245,00 €. Αναμένεται να παραδοθεί στις 31/02/2013.
 
Λιμάνι Λαγκάδας
Οι εργασίες έχουν διακοπεί από τις αρχές του 2012. Ο αρχικός του προϋπολογισμός ήταν 1.800.000 ευρώ. Έχει ολοκληρωθεί η δημιουργία του προσήνεμου μόλου και έχουν κατασκευαστεί οι τεχνητοί ογκόλιθοι. Στη διακοπή οδηγήθηκε επειδή παρουσιάστηκε πρόβλημα καθιζήσεων και αδυναμία θεμελίωσης, λόγω της σαθρότητας του υπεδάφους.
Η νέα μελέτη και οι εργαστηριακοί έλεγχοι  για την ολοκλήρωση του έργου αναμένεται να  ολοκληρωθούν έως το τέλος του  2012. Τα αποτελέσματα τους  θα αναδείξουν την καλύτερη τεχνική λύση αντιμετώπισης του προβλήματος θεμελίωσης στην περιοχή. Το νέο έργο που απαιτείται έχει ενταχθεί στους ΚΑΠ  με προτεινόμενο προϋπολογισμό 120.000 ευρώ.
 
Παράκαμψη Ζυφιά – Χαλκειού – Αγ. Γεωργίου
Υπήρξε αρχικά καθυστέρηση λόγω των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων και την εφαρμογή ασφαλιστικών μέτρων από δικαιούχους Μετά την ολοκλήρωση των απαλλοτριώσεων, το έργο ξεκίνησε κανονικά και σύμφωνα με τη σύμβαση προβλέπεται να παραδοθεί στα μέσα του 2013. Προϋπολογισμός 3.815.000 ευρώ.
 
Οδός Χίου – Καρδαμύλων
Το πρώτο τμήμα του έργου από Χίο έως και Συκιάδα άργησε να αρχίσει και η εξέλιξη του καθυστερεί σοβαρά λόγω σοβαρών οικονομικών δυσχερειών της κατασκευάστριας εταιρείας. Συνεχίζονται οι εργασίες για την ολοκλήρωση της γέφυρας στο Παντουκειός και έχει εκτελεστεί τμήμα των χωματουργικών εργασιών. Το Β` τμήμα από Συκιάδα έως και Καρδάμυλα εξελίσσεται κανονικά και εντός του εγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος. 
Προϋπολογισμός 5.900.000 ευρώ, προγραμματισμένη ολοκλήρωση στις  30/4/2013.
 
Αγωγοί μεταφοράς νερού από φράγμα Κατράρη
Το έργο καθυστέρησε να ξεκινήσει λόγω προβλημάτων στη  δημοπρασία και στη σύμβαση, που οδήγησαν στην αντικατάσταση της αναδόχου κοινοπραξίας. Τώρα ολοκληρώνεται η κατασκευή του αντλιοστασίου και της δεξαμενής, ξεκίνησε η προμήθεια των σωλήνων και αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή του δικτύου. Αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2013. Προϋπολογισμός 4.700.000 ευρώ.
 
ΧΥΤΑ Καρδαμύλων
Το αρχικό έργο έχει ακυρωθεί επειδή  ο χώρος κατασκευής, σε ποσοστό περίπου 90%, αποτελείται από ιδιωτικές εκτάσεις και απαιτείται διαδικασία απόκτησης γης. Η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή  Βορείου Αιγαίου και η Περιφέρεια υπέβαλλαν πρόταση νέας ένταξης έργου με αυξημένο προϋπολογισμό για να συμπεριληφθούν οι απαιτούμενες δαπάνες αναγκαστικής απαλλοτρίωσης των ιδιοκτησιών. Η πρόταση  εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ με νέο προϋπολογισμό 4.744.444 ευρώ.
Η διαδικασία κήρυξης αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ξεκίνησε στις αρχές του έτους και στις 12-9-2012 έγινε δημοσίευση της κήρυξης στην Εφημερίδα Κυβερνήσεως.
Αναμένεται ο ορισμός δικασίμου για την αναγνώριση δικαιούχων και καθορισμό προσωρινής τιμής μονάδος.
 
ΧΥΤΑ Νοτίου Χίου
Έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες  κατασκευής και απομένει η εξάμηνη δοκιμαστική λειτουργία, που θα αρχίσει τον Οκτώβριο  του 2012.
Η έναρξη των εργασιών της τελευταίας περιόδου καθυστέρησε λόγω της μεταφοράς χρηματοδότησης από το Γ’ ΚΠΣ στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό  3.183.842 ευρώ. Αναμένεται να παραδοθεί στις  30/4/2013.
 
Ιατρικό Μουσείο
Το έργο ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε διοικητικά στις 7 Αυγούστου στον Ιατρικό Σύλλογο Χίου για χρήση με προϋπολογισμό 588.000 ευρώ από το πρόγραμμα Χρηματοδοτικός Μηχανισμός Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου 50%- Εθνικοί Πόροι 50%.
 
Βελτίωση Κτηριακών Υποδομών Κολεγίου
Έως τώρα έχει ολοκληρωθεί η ενίσχυση θεμελίωσης και φέροντος οργανισμού του κτηρίου και έχουν προχωρήσει τα επιχρίσματα. Οι εργασίες καθυστέρησαν να ξεκινήσουν στο αρχικό στάδιο, λόγω τροποποιήσεων στις αρχικές μελέτες και διαμόρφωσης του ισογείου από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, για να προστατευθούν τα αρχαιολογικά ευρήματα. Έχει ολοκληρωθεί η ενίσχυση θεμελίωσης του κτηρίου και έχουν προχωρήσει τα σοβαντίσματα.
Προϋπολογισμός 3.500.000 ευρώ. Προγραμματισμένη ολοκλήρωση στις  9/2/2013.
 
ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΝΕΩΝ ΕΡΓΩΝ
·       Επισκευή και αξιοποίηση Βιβλιοθήκης Κοραή
Σε εξέλιξη βρίσκεται η μελέτη που εκπονεί η Περιφέρεια για την επισκευή και αξιοποίηση της Βιβλιοθήκης Κοραή, με χρηματοδότηση 250.000 ευρώ από την Περιφέρεια Β. Αιγαίου και την Περιφερειακή Ενότητας Χίου. Αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2013, με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 5.500.000 ευρώ.
 
·       Αξιοποίηση νερών φράγματος Κατράρη
Η μελέτη που βρίσκεται σε εξέλιξη αναμένεται  να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2013, με εκτιμώμενο προϋπολογισμό του  προτεινόμενου έργου στα 7.000.000ευρώ, θα  δώσει τη δυνατότητα αξιοποίησης του νερού του φράγματος για την ύδρευση των οικισμών των πρώην Δήμων Μαστιχοχωρίων και Ιωνίας. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Β. Αιγαίου με 428.000 ευρώ.
 
·       Παράκαμψη Καλλιμασιάς
Το κόστος των 4-5 εκ. ευρώ  που απαιτείται για τις απαλλοτριώσεις δεν επιτρέπει την υλοποίηση του έργου  την τρέχουσα περίοδο, με δεδομένη την αδυναμία εξεύρεσης Εθνικών Πόρων. Η απαιτούμενη μελέτη έχει ολοκληρωθεί κατά 95 %. Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός του  προτεινόμενου έργου ανέρχεται στα 8.000.000 ευρώ. Η  υποβολή πρότασης για την υλοποίηση του έργου  θα είναι εφικτή μετά την εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων.
 
·       Κατασκευή νέου κεντρικού λιμανιού
Το συνολικό κόστος των 70 εκ. ευρώ για τις  απαιτούμενες εργασίες και η προϋπόθεση της ολοκλήρωσής του μέχρι το 2015 λειτουργούν απαγορευτικά για την κατασκευή του.  Οι δυσκολίες ενισχύονται από τις πρόσθετες απαιτούμενες διαδικασίες της εκπόνησης οριστικής μελέτης για τις κτηριακές εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης του λιμένος, τις τροποποιήσεις των προτεινόμενων λιμενικών εγκαταστάσεων και τον καθορισμό χερσαίας και θαλάσσιας ζώνης στην περιοχή. Χρονοβόρες είναι και οι εκδόσεις των υπόλοιπων απαιτούμενων αδειοδοτήσεων και των οριστικών γνωμοδοτήσεων για την κατασκευή του έργου από τα συναρμόδια υπουργεία και τους εμπλεκόμενους φορείς, ενώ παράλληλα σοβαρότατο εμπόδιο αποτελούν και οι μελετώμενοι περιορισμοί που έθεσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.
Το μόνο φως που φαίνεται είναι η ένταξη στο τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου του νέου  έργου «Τεχνική υποστήριξη της Εγνατίας Οδός Α.Ε. για την επικαιροποίηση της οικονομοτεχνικής μελέτης σκοπιμότητας της κατασκευής».
 
·       Μαρίνα Χίου
Για το συγκεκριμένο έργο οι Υπηρεσίες Προγραμματισμού της Περιφέρειας κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου. Ανέφεραν ότι αναμένεται η αξιολόγηση των προσφορών, έπειτα από το διεθνή ανοικτό πλειοδοτικό διαγωνισμό που έγινε στις 13 Σεπτεμβρίου, όταν σε όλους είναι γνωστό ότι ο διαγωνισμός αναβλήθηκε, άγνωστο για πότε.
 
·       Φράγμα Κόρης Γεφύρι
Λόγω της παρέλευσης 4,5 ετών, στη διάρκεια των οποίων δεν έγινε δυνατή η ολοκλήρωση του έργου, επιβλήθηκε στον πρώην ανάδοχο η οριστική διακοπή εκτέλεσης των εργασιών κατασκευής, ακολούθησε η διάλυση της σύμβασης και το ΥΠ.Α.Α.Τ. προχώρησε στη σύνταξη και έγκριση μελέτης καθορισμού του υπολοίπου αντικειμένου για την ολοκλήρωση του έργου απο εθνικούς πόρους.
Η δημοπράτηση του νέου  έργου, με προϋπολογισμό 4.950.000 ευρώ, πραγματοποιήθηκε στις 8-11-2011. Η υπογραφή του ιδιωτικού συμφωνητικού θα ακολουθήσει μετά την έκδοση δικαστικών αποφάσεων για τις προσφυγές που έχουν κατατεθεί. Το έργο πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε 12 μήνες από την υπογραφή του συμφωνητικού ενώ η συνολική δαπάνη του έργου εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 27.000.00 ευρώ περίπου.
 
·       Επέκταση αεροδρομίου
Έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της  απαλλοτρίωσης των απαιτούμενων εκτάσεων. Ο διαγωνισμός για την εκπόνηση της μελέτης των εργασιών αναμένεται να  έχει ολοκληρωθεί το 2ο τρίμηνο του 2013 και η μελέτη το 1ο  τρίμηνο του 2014.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ