2.7.2013 15:15

«Η σιωπή των αγαλμάτων ιστορεί…»

Σαν σε παλιό θερινό σινεμά πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο Σαββατοκύριακο, στην περιβολίσια αγκάλη του Citrus, στον Κάμπο της Χίου , το Α΄ πειραματικό Φεστιβάλ μαθητικών ταινιών Βορείου Αιγαίου, που διοργάνωσε ο Τομέας Σχολικών Δραστηριοτήτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου, με πρόταση και φροντίδα της υπεύθυνης για τον Τομέα αυτόν, της φιλολόγου καθηγήτριας Στέλλας Τσιροπινά.

Το θέμα του ήταν: «Η σιωπή των αγαλμάτων ιστορεί…», με 12 διαγωνιζόμενες ταινίες μικρού μήκους, μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, από τη Χίο, τις Οινούσσες , τα Ψαρά, τη Λήμνο και τη Σάμο.

Η 9μελής κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αγάπη τις μαθητικές προσπάθειες, από τις πρωτόλειες έως και τις περισσότερα ή πολλά υποσχόμενες, βοηθώντας έτσι,  με το κύρος της, να θεμελιωθεί ένας θεσμός, ο οποίος ρίχνει γέφυρες επικοινωνίας ανάμεσα στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και δημιουργεί ένα πρώτο κινηματογραφικό αλφαβητάρι για τη νησιώτικη επικοινωνία, τη ζωή και τον πολιτισμό της.

Ο Παντελής Θαλασσινός, συνθέτης-τραγουδιστής, η Έλενα Καλογρίδου, σκηνοθέτις αρχαιολογικού ντοκιμαντέρ, η  Όλγα Λεοντιάδου, σκηνογράφος, η Υρώ Μανέ, ηθοποιός και πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, ο Γιώργος Μουτσάτσος, ζωγράφος, ο Πάρις Ξυνταριανός, σχεδιαστής, η Μαρκέλλα Σπανού, μέλος της Κιν/φικής Λέσχης Χίου, ο Γιάννης Τζούμας, δημοσιογράφος και η Δέσποινα Τομαζάνη, ηθοποιός και λογοτέχνις απένειμαν βραβεία και  ειδικές διακρίσεις ως εξής:

 • Α’ βραβείο καλύτερης ταινίας μυθοπλασίας: «Ζωές», Γυμνάσιο Μύρινας Λήμνου, υπεύθυνη καθηγήτρια: Ελένη Καμπακάκη, με τη συνυποστήριξη της Στέλλας Μανουσογιωργάκη.
 • Β’  βραβείο: «Εμπιστοσύνη», Εσπερινό Γενικό Λύκειο Μύρινας Λήμνου, υπεύθυνη καθηγήτρια: Στέλλας Μανουσογιωργάκη,  με τη συνυποστήριξη  της Ελένης Καμπακάκη.
 • Γ’ βραβείο: «Τα χέρια και τα κύματα», Επαγγελματικό Λύκειο Οινουσσών, υπεύθυνη καθηγήτρια: Ελισσάβετ Βασιλακίδου, με τη συνυποστήριξη και των: Παναγιώτη Θεοδώρου, Βιργινίας Πάλμου, Κωνσταντίνου Σακκά και Ιωάννας Τουτουδάκη.
 • Α’ βραβείο καλύτερης ταινίας ντοκιμαντέρ: «Ηρωικές μορφές: τα αγάλματα των ηρώων της νήσου μας», Γυμνάσιο Ψαρών, υπεύθυνος καθηγητής: Δημήτρης Παπαδημητράκης, με τη συνυποστήριξη και των καθηγητών: Άννας Τριανταφυλλίδου, Γιώργου Αθανασιάδη και Αλέκου Παρίση.
 • Β’ βραβείο: «Μνημείο Πεσόντων του Αίπους», Γυμνάσιο Βροντάδου, υπεύθυνος καθηγητής: Αντώνης Νικολάου.
 • Γ’ βραβείο: «Το ταξίδι του», Επαγγελματικό Λύκειο Βροντάδου, υπεύθυνοι καθηγητές: Νίκος Χούλης, Γιώργος Φύκαρης.
 • Βραβείο τεκμηρίωσης ντοκιμαντέρ: «Μνημείο Πεσόντων του Αίπους», Γυμνάσιο Βροντάδου

 

 • Βραβείο σεναρίου: «Εμπιστοσύνη», Εσπερινό Λύκειο Μύρινας.
 • Βραβείο σκηνοθεσίας: «Τα χέρια και τα κύματα», ΕΠΑΛ Οινουσσών.
 • Βραβείο φωτογραφίας και μοντάζ: «Ζωές», Γυμνάσιο Μύρινας Λήμνου.
 • Βραβείο μουσικής επιμέλειας: «Πάμε μαζί;», 2ου Γυμνάσιο Χίου.
 • Βραβείο ερμηνείας πρωταγωνιστικού ρόλου κοριτσιού στη μαθήτρια Αιμιλία Κοσμά (ΕΠΑΛ Οινουσσών, «Τα χέρια και τα κύματα»).
 • Βραβείο ερμηνείας πρωταγωνιστικού ρόλου αγοριού στο μαθητή Φίλιππο Λογαρά (ΕΠΑΛ Οινουσσών, «Τα χέρια και τα κύματα»).

 

 • Ειδική μνεία στην ταινία  «Αγαλματάκια ακούνητα» -για τη συνολική προσπάθεια- Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Πυθαγορείου Σάμου, υπεύθυνες καθηγήτριες: Ευαγγελία Μιχάλη,  Μαρία Χατζηγεωργίου.
 • Ειδική διάκριση -για τη φυσικότητα της πρωταγωνιστικής του παρουσίας- στο μικρό Φώτη Παϊτάκη της ταινίας «Εμπιστοσύνη» (Εσπερινό ΓΕΛ Μύρινας Λήμνου).
 • Ειδική μνεία στην ταινία «Μαθη(μα)τικός εφιάλτης» του 2ου ΓΕΛ Χίου για την πειστική ερμηνεία του καθηγητή Γιώργου Γιαννίση, ο οποίος συμμετείχε και στην ομάδα των υπεύθυνων καθηγητών (Μαρίνα Ζουρνατζή, Γιούλη Γεωργιτζίκη, Καίτη Καραβασίλη, Μπάμπης  Τσακός)

 

Όσοι παρακολούθησαν τις δύο ημέρες προβολών του Φεστιβάλ ένιωσαν ότι η μαθητική δημιουργία, με την καθηγητική εμψυχωτική παρουσία και υποστήριξη  μπορεί και πρέπει να ανθεί, ακόμη κι αν περνά, κάποτε, από μικρές ή μεγάλες συμπληγάδες δυσκολιών κάθε λογής.

Με αυτήν την έννοια, είναι άξιες συγχαρητηρίων- για το συνολικό κόπο που κατέβαλαν και τη δημιουργική τους διάθεση-  όλες οι μαθητικές ομάδες εργασίας, τόσο οι βραβευμένες προσπάθειες, όσο και οι λοιπές συμμετοχές που δεν έτυχαν διάκρισης.

Πάντως, και οι 14 ταινίες* που προβλήθηκαν στη διάρκεια του διήμερου φεστιβάλ, στην προσπάθειά τους να συνομιλήσουν με τις ζωές εκείνες που έγιναν αγάλματα, ανάγλυφα, προτομές ή αναθηματικές στήλες, μας θύμισαν ότι το παρελθόν εξακολουθεί -μέσα στη σιωπή του- να «ζει», παρακολουθώντας  τις δικές μας ζωές, την καθημερινότητα, τα ερωτήματα και τις αγωνίες μας.

Χαιρετιστήρια μηνύματα προς το  Φεστιβάλ απέστειλαν η κ. Μ. Χ. Παπαδανιήλ, Περιφερειακή Διευθύντρια Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Β. Αιγαίου, ο κ. Δ. Αβδελιώδης, σκηνοθέτης, η κ. Ειρ. Στείρου, κινηματογραφίστρια και αρωγός της όλης προσπάθειας και  όλα τα μέλη της Επιτροπής του Φεστιβάλ.

 Η ηθοποιός Δ. Τομαζάνη, μέλος της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ, ο κ. Ν. Νύκτας, εκπροσωπώντας τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας Χίου  και ο κ. Ν. Λεοντάρας, με τη ιδιότητα του περιφερειακού συμβούλου Β. Αιγαίου, ως εκπρόσωπος του αντιπεριφερειάρχη Β. Αιγαίου κ. Κ. Γανιάρη, χαιρέτισαν διά ζώσης τις προβολές του Φεστιβάλ και απένειμαν τα βραβεία μαζί και με τις: Έλ. Καλογρίδου και Μ. Σπανού, μέλη , επίσης,  της κριτικής επιτροπής του Φεστιβά.

Σε όλες τις συμμετοχές επιδόθηκε αναμνηστική κλακέτα, αλλά και διπλώματα  στους καθηγητές/τριες και τους μαθητές/τριες των ομάδων εργασίας. Τα βραβεία και τις διακρίσεις συνόδευσαν επιλεγμένα βιβλία και ταινίες, όλα ευγενική χορηγία τής Περιφερειακής Ενότητας Χίου, η οποία συνέδραμε με τον τρόπο αυτό το όλο εγχείρημα. Δυστυχώς, αντιπροσωπείες από τις ομάδες της Λήμνου και της Σάμου δεν ήταν δυνατό να παρευρεθούν στο Φεστιβάλ, λόγω έλλειψης ακτοπλοϊκής σύνδεσης των νησιών μας…

 

        *ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

 • 10 Γυμνάσιο Χίου, «Η σιωπή των αγαλμάτων», Ε. Α. Αυγουστίδης.
 • 20 Γυμνάσιο Χίου, «Πάμε μαζί;», Β. Ζύμαρη, Ν. Κοντού.
 • 30 Γυμνάσιο Χίου, «Το σχολείο του μεσονυκτίου», Ε. Πανταζή, Μ. Στεφάνου, Μ. Στείρου.
 • Γυμνάσιο Βροντάδου, «Μνημείο πεσόντων του Αίπους», Α. Νικολάου.
 • 20 ΓΕΛ Χίου, «Μαθη(μα)τικός εφιάλτης», Μ. Ζουρνατζή, Γ. Γιαννίσης, Γ. Γεωργιτζίκη, Κ. Καραβασίλη, Μ. Τσακός.
 • ΕΠΑΛ Βροντάδου, «Το ταξίδι του», Ν. Χούλης, Γ. Φύκαρης.
 • ΕΠΑΛ Οινουσσών, «Τα χέρια και τα κύματα», Ε. Βασιλακίδου, Π. Θεοδώρου, Β. Πάλμου, Κ. Σακκάς, Ι. Τουτουδάκη.
 • Γυμνάσιο Ψαρών, «Ηρωικές μορφές: τα αγάλματα των ηρώων της νήσου μας», Δ. Παπαδημητράκης, Α. Τριανταφυλλίδου, Γ. Αθανασιάδης, Α. Παρίσης.
 • Γυμνάσιο Μύρινας Λήμνου, «Ζωές», Ελ. Καμπακάκη, Σ. Μανουσογιωργάκη.
 • Εσπερινό Γενικό Λύκειο Μύρινας Λήμνου, «Εμπιστοσύνη», Σ. Μανουσογιωργάκη, Ελένη Καμπακάκη.
 • Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Πυθαγορείου Σάμου, «Αγαλματάκια ακούνητα», Ε. Μιχάλη, Μ. Χατζηγεωργίου.
 • Γυμνάσιο Πυθαγορείου Σάμου, «Μελάμφυλλος», Ε. Γούλα, Ε. Μόρφου, Μ. Κορρέ.

    Εκτός διαγωνιστικού τμήματος προβλήθηκαν επίσης και οι εργασίες του 4ου Γυμνασίου Χίου: «Χωρίς τίτλο», Κ. Θεοχάρη, «Τα αγάλματα των ρωμαιοκαθολικών ναών της Χίου», Κ. Καρατζάς.

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ