13.2.2014 15:46

Η πυρκαγιά της Χίου στο Παρίσι

ΤΟ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ ΤΟΥ ΣΤΡ. ΒΟΓΙΑΤΖΗ «ΜΑΥΡΗ ΓΗ» ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Στο διεθνές φεστιβάλ περιβάλλοντος Festival international du film d'environnement του Παρισιού προβλήθηκε το φιλμ του Στράτου Βογιατζή και του «Caravan project» υπό τον τίτλο «Μαύρη γη».

Το φιλμ αφορά στην καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε στη χίο τον Αύγουστο του 2012. 

Στο ντοκιμαντέρ μιλάνε οι Μοχάμεντ Σαλάλι, Nικός Χούλης, Δημήτρης Τσούχλης, Μακάριος Μιμίδης, Mιχάλης Αντωναράκης και Πατήρ Φιλόθεος.  Από την ομάδα περιβαλλοντικής προστασίας "Όμικρον" οι Ροδάκη Γιώργος και Πέτρος Τριπολίτης.

Σκηνοθεσία / Φωτογραφία: Στρατής Βογιατζής

Σενάριο/ Επιμέλεια: Γιάννης Αδρίμης

Μουσική: Χρύσανθος Χριστοδόλου

Θανάσης Σπυρόπουλος: Mοντάζ, Μιξάζ, colorcorrection

Κάμερα/Έρευνα: Θέκλα Μαλάμου

«Στην σημερινή κρίση που βιώνουμε, όλοι μιλάμε για οικονομικούς δείκτες, εστιάζουμε την προσοχή μας στον αντίκτυπο της κρίσης στον άνθρωπο -και δικαίως από τη μία- αλλά από την άλλη αγνοούμε επιδεικτικά το περιβάλλον ωσάν ο φυσικός πλούτος να μας ανήκει, αποποιούμενοι οποιαδήποτε ευθύνη για την προστασία του.  Οι κάτοικοι της Χίου βίωσαν με το πιο σκληρό τρόπο, με μια καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε τον Αύγουστο του 2012, τη Νέμεσις, το αποτέλεσμα της αποκοπής του ανθρώπου από το περιβάλλον. Το caravanproject βρέθηκε από τη πρώτη στιγμή κοντά στη δοκιμαζόμενη Χίο, μέσα στη τρομερή πυρκαγιά που έκαψε το 1/3 του νησιού, αλλοίωσε το φυσικό περιβάλλον και αποτέλεσε τη 3η μεγαλύτερη καταστροφή στην ιστορία αυτού του τόπου μετά τη σφαγή του 21 και το σεισμό του 1881. Επισκεφτήκαμε τη Χίο τις τέσσερεις εποχές του χρόνου μετά τη πυρκαγιά, καταγράφοντας τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στο τοπίο της, προσπαθώντας να αφουγκραστούμε την συγκλονιστική κραυγή ενός αποτεφρωμένου τόπου», αναφέρουν οι συντελεστές του φιλμ.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ