28.1.2014 7:09

Η προσχολική αγωγή δεν είναι parking για βρέφη και παιδιά

  Η Προσχολική Αγωγή ως κοινωνικός θεσμός έχει αποστολή να συμβάλει στη μορφωτική διαδικασία των παιδιών, στοχεύοντας στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους σε νοητικό, συναισθηματικό, κινητικό και ψυχοκινητικό πλαίσιο .

Η προσχολική αγωγή, η παιδαγωγική και η κοινωνική φροντίδα  είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό, δικαίωμα του κάθε παιδιού,  όπως  θα πρέπει να είναι η  παιδεία, η υγεία, η κοινωνική ασφάλιση.

Απαιτούμε από την συγκυβέρνηση και την δημοτική αρχή να την σεβαστούν και να την διασφαλίσουν.

Για να εξασφαλισθεί  είναι απαραίτητη η ύπαρξη  ενός κατάλληλα οργανωμένου παιδαγωγικού περιβάλλοντος το οποίο απαιτεί  πρώτα από όλα  μόνιμο, με πλήρη και ουσιαστικά  και παιδαγωγικά προσόντα προσωπικό.

ΟΜΩΣ: Η πολιτική των μνημονίων  και του Δ.Ν.Τ.  έχει ήδη πλήξει σοβαρά και το χώρο της προσχολικής αγωγής, της παιδαγωγικής και κοινωνικής φροντίδας. Η δημοτική αρχή που σε πολλές περιοχές λειτουργεί ως το μακρύ χέρι για την εφαρμογή της πολιτικής των μνημονίων  υποβαθμίζει και αυτές τις υπηρεσίες

Ο  τρόπος στελέχωσης ακόμη  και των βρεφονηπιακών Σταθμών  του νομού  μας, γυρίζει τους εργαζόμενους και την κοινωνία στην εποχή του μεσοπόλεμου. Όταν οι κοινωνικές υπηρεσίες  δεν υπήρχαν ή όπου υπήρχαν ήταν  απλώς ελεημοσύνες στους φτωχότερους των φτωχών!

Η σύγχρονη υποβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών- και στον τομέα αυτό- περιλαμβάνει ελαστικές μορφές εργασίας (5μηνα-"κοινωφελή"),με αποκορύφωμα την σύναψη συμβάσεων με «κοινωνικές συνεταιριστικές  επιχειρήσεις» και ιδιώτες. Με αυτές τις συμβάσεις η  Δημοτική Αρχή ουσιαστικά  παραμερίζει τους δημοσίους παιδαγωγούς  και  καταργεί την λειτουργία του δημοσίου τομέα της προσχολικής  αγωγής  την οποία   αναθέτει σε ιδιώτες που φυσικά  έχουν κύριο σκοπό το κέρδος. Επίσης  προσλαμβάνονται υπάλληλοι που δεν γνωρίζουμε αν έχουν επαρκή προσόντα, γιατί δεν υπάρχει έλεγχος, οι οποίοι  εναλλάσσονται κάθε 4-5 μήνες, με αποτέλεσμα να  δυσχεραίνεται η ομαλή ανάπτυξη της προσωπικότητας των νηπίων ,δηλαδή  η ηρεμία ,η ασφάλεια ,η αυτονομία και η κοινωνικοποίηση τους. Πρέπει να γίνει κατανοητό  σε όλους ότι τα παιδιά δεν είναι χαρτιά που κάποιος τους βάζει μια σφραγίδα και οι  βρεφονηπιακοί σταθμοί δεν είναι παιδοφυλακτήρια-parking!

Απαιτούμε ,αγωνιζόμαστε  και δεσμευόμαστε για :

•       Μόνιμους διορισμούς στους βρεφονηπιακούς Σταθμούς, που η σημερινή δημοτική αρχή  «ξέχασε», με διαφανή κριτήρια προσλήψεων ώστε οι σταθμοί να λειτουργούν σωστά  και οι εργαζόμενοι να εργάζονται με αξιοπρεπείς συνθήκες. Για να μπορούν να  ανταποκριθούν σωστά στις απαιτήσεις της εργασίας τους.

•       Άμεση κατάργηση του Ν.3979/2011που αυξάνει το ωράριο των εργαζομένων, και υποβαθμίζει το ρόλο των παιδαγωγών .

•       Τήρηση των  αριθμητικών  αναλογιών παιδαγωγών-νηπίων και βρεφών που έχουν νομοθετηθεί ως απαραίτητες

•       Δέσμευση για  στήριξη των δικαιωμάτων των παιδιών.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ